Ontroerende documentaire: Rowan Blijd vertelt over haar stilgeboren zoontje Beeld KRO
Ontroerende documentaire: Rowan Blijd vertelt over haar stilgeboren zoontjeBeeld KRO

Ontroerende documentaire: Rowan Blijd vertelt over haar stilgeboren zoontje

Rowan Blijd (32) was 38 weken zwanger toen ze te horen kreeg dat haar zoontje Amari was overleden in haar buik. Over het grote verlies en de heftige periode hierna heeft ze de documentaire Stil Leven gemaakt die nu te zien is op het Youtubekanaal van NPO3.

"Mensen praten allemaal over de eerste drie maanden stilhouden en daarna mag je het aan iedereen vertellen en blij zijn, maar het kan ook in het laatste stadium nog fout gaan", vertelt Rowan in de documentaire.

Een extra echo

In het begin van de documentaire Stil Leven is te zien hoe Rowan de eerste periode tijdens haar zwangerschap heeft beleefd. In deze periode heeft ze veel mooie momenten gefilmd, die vooral bedoeld waren voor haar eigen archief. Die archiefbeelden zijn gebruikt voor de docu en daar zie je hoe gelukkig ze toentertijd was.

Rowan en haar man gingen voor controle naar het ziekenhuis en vanwege een voorgevoel vroeg ze toch om een extra echo. Toen bleek dat het hartje van haar kindje niet meer klopte. Het was een moeilijke periode voor hen.

Ze besloten hun verhaal te delen, omdat ze aandacht willen schenken aan het verdriet en tegelijkertijd het geluk dat je ervaart bij het krijgen van een stilgeboren baby. "Je ziet alles. De blijdschap, het omslaan daarvan en de impact die de situatie had", vertelt ze in een interview met KRO-NCRV.

"Ik praat uitgebreid met mensen die een belangrijke rol spelen in mijn verhaal: familie, maar ook bijvoorbeeld de gynaecoloog en uitvaartleider. Dat wisselen we af met het vlogmateriaal dat ik heb gemaakt rondom deze zwangerschap die anders eindigde dan verwacht."

Lees ook Ouders die kindje zijn verloren ‘blij’ met stilgeboren baby in GTST: ‘Ik heb huilend gekeken’

Taboe doorbreken

Rowan werkte al bij KRO-NCRV en na een brainstormsessie had ze het plan voor de docu ingediend. Ze ging op zoek naar een filmmaker en kwam Ruby Cruden (27) tegen op Instagram.

"Ze vroeg of ik ooit eerder een langere video had gemaakt. Dat was niet zo, ik maakte muziekvideo’s en korte interviews, maar ik was wel meteen geïnteresseerd. Een verhaal dat nog te weinig wordt gehoord vertellen en tot leven brengen… dat idee pakte me meteen en het vertrouwen van Rowan om dat voor haar te mogen doen betekent veel voor mij", vertelt Ruby in een interview met KRO-NCRV.

Rowan vindt het spannend om zichzelf helemaal bloot te geven in de documentaire. "Allereerst omdat ik deze docu niet maak voor medelijden, maar vooral ook omdat ik bang ben voor reacties als “dit had je niet moeten doen”. Ik heb Surinaamse roots en vaak zijn mensen uit mijn cultuur moeilijke praters. Alles hoeft niet zo out there te zijn. Dat doe ik nu natuurlijk wel," vertelt Rowan openhartig.

Na het delen van het verlies kregen Rowan en haar man ineens heel veel verhalen te horen van vrouwen die soortgelijke situaties hebben meegemaakt. Rowan wil vanaf nu het gesprek op gang brengen en het verhaal van zwangerschap in zijn geheel bespreken en dus niet alleen de vrolijke kant belichten.

Bekijk hieronder de documentaire Stil Leven van Rowan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: KRO-NCRV | Beeld: KRO-NCRV

Renée KoopmanKRO

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden