Flair campagne Beeld Flair
Flair campagneBeeld Flair

Merel: ‘Vraag je af wat je wilt en waar je goed in bent’

Merel (35) is onderhandel- en transformatiecoach. Ze heeft een relatie met Manuel (25). “Als je als vrouw stevig gaat staan, ben je al snel een bitch. Doet een man dat, dan is ie een leider.

“ Ik ben altijd al heel uitgesproken geweest, maar heb het in de loop der jaren ook wel geleerd. Mijn vader heeft een eigen advocatenkantoor; hij komt op voor slachtoffers. Eerlijkheid en integriteit is een groot goed voor hem.

Na mijn studie rechten ben ik onder meer bij een groot advocatenkantoor op de Amsterdamse Zuidas gaan werken, dat was toch een beetje afzetten, denk ik. ‘Merel, je moet voor mensen opkomen,’ zei mijn vader. Ik wilde de andere kant zien, maar het paste me niet. Het ellenbogenwerk, het vele overwerken, the survival of the fittest. Ik heb volwassen mannen elkaar zien pesten, zo kinderachtig.

Na wat jaren consultancy was ik er klaar mee, de bedrijfscultuur paste me gewoon niet. Mijn toenmalige CEO adviseerde me iets te gaan doen met onderhandelen. Hij vond dat ik daar goed in was en dat klopte ook: ik deed het als kind al graag. Hoezo kon ik niet logeren met een vriendinnetje? Daar wilde ik het weleens over hebben. En ik weet ook nog goed dat ik voor mijn eerste baan ooit al een tegenbod op een hartstikke mooi salaris deed. Ik had het goed onderbouwd en kreeg wat ik wilde.

Het was ook een beetje de dertigerscrisis dat ik besloot voor mezelf te beginnen. Is dit het nou? dacht ik steeds vaker als ik wakker werd. De CEO had een zaadje geplant en een vriendin, ondernemer, hielp me op weg.

Zij stelde voor tien vriendinnen uit te nodigen die ieder tien euro zouden inleggen, zodat ik ze mijn eerste workshop onderhandelen zou geven. Uit die avond kwamen meteen mijn eerste drie klanten. Het eerste jaar heb ik vanaf Bali gewerkt, ik kon alles prima online doen.

Inmiddels run ik er nog een bedrijf naast en heb ik het niet alleen over waarde uitgedrukt in geld, maar vooral in waardering. Denk aan: ben je het waard om jouw baan op te zeggen, promotie te maken, een business te starten/beëindigen, een relatie te beëindigen/starten of bijvoorbeeld te emigreren?

Pak eens een A4'tje en schrijf daarop wat je het afgelopen jaar bereikt hebt, ook op onbetaald gebied, en laat die lijst even een paar dagen inzinken. Ga dan het gesprek met je leidinggevende aan. Je mag met meer komen dan alleen iets wat je op de gang hebt gehoord of ‘Kees verdient meer’.

Vraag je af wat je wilt en waar je goed in bent. Als je dat in een baan kunt combineren, heb je een win-winsituatie. Ik ben nog elke dag blij dat ik de stap naar een eigen bedrijf heb gezet. En volgend jaar komt mijn eerste boek, Je bent het waard, uit!”

Flair is vernieuwd

Je ziet het goed, Flair heeft een funky fresh nieuw jasje gekregen. Een vernieuwde look die nét even wat beter bij ons past. Out with the old, in with the new, maar wel met de content en verhalen die je van ons gewend bent.

RedactieFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden