Julia's beste vriendin ging er met haar vriend vandoor: ‘Ik zou aan mijn jaloezie werken als zij van Walter af zou blijven’ Beeld
Julia's beste vriendin ging er met haar vriend vandoor: ‘Ik zou aan mijn jaloezie werken als zij van Walter af zou blijven’

Julia's beste vriendin ging er met haar vriend vandoor: ‘Ik zou aan mijn jaloezie werken als zij van Walter af zou blijven’

Ze is je beste vriendin en je kent elkaar door en door. Maar dan gaat zij er met je vriend vandoor. Het overkwam Julia (28): "Met de hand op haar hart beloofde ze me dat ze hem met rust zou laten."

Hechte groep

"Sanne was een van mijn beste vriendinnen. We kenden elkaar sinds de brugklas en met nog vier andere meiden vormden we een hechte groep. We maakten samen huiswerk, gingen met z’n allen naar dansles, voor het eerst op zaterdagavond naar de kroeg. Ook na de middelbare school bleven we elkaar zien. We aten elke week minimaal één keer met z’n zessen.

Op een gegeven moment viel de groep door een ruzie uit elkaar, maar Sanne en ik bleven elkaar zien. Ze was altijd een beetje de moeder van de groep geweest en zo bleef ze zich opstellen. Als er iets was, kon je haar bij wijze van spreken om drie uur ’s nachts bellen en dan stond ze op de stoep. En als ik weer eens verhuisde, was zij de eerste die klaarstond met een flinke pot verf en een kwast.

Sanne was niet zo gelukkig en dat vond ik rot voor haar. Nadat ze haar opleiding tot verpleegkundige had afgerond, kon ze haar draai in het ziekenhuis niet vinden. Ook had ze al heel lang geen vriend gehad en dat vond ze ontzettend dramatisch. Ze zei vaak tegen me dat ik toch niet snapte hoe zij zich voelde, omdat ik al vier jaar een relatie met Walter én een geweldige baan had. Achteraf denk ik dat haar jaloezie een heleboel ellende in onze vriendschap heeft veroorzaakt."

Tegenpolen trekken elkaar aan

"Walter en ik pasten eigenlijk voor geen meter bij elkaar. Maar sinds ik hem kende, wist ik wat ‘tegenpolen trekken elkaar aan’ betekende. Ik hield van klassieke muziek en hij was een hardrocker. Ik woonde in een gezellig oud huis, hij in een foeilelijk nieuwbouwhok. Aan mijn kleding besteedde ik veel aandacht, hij liep in truien die zo van de kringloop leken te komen. Ik was gek op lezen en haatte klussen, hij was dol op klussen en las nooit een boek. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar seksueel klikte het enorm goed en daardoor bleven we verliefd op elkaar. De verschillen tussen ons lachte ik om die reden weg.

Na vier jaar begon de koek op te raken, maar ik vond het moeilijk om hem los te laten. Ik ben ontzettend trouw in vriendschappen en relaties en daarom bleef ik proberen om de afstand die tussen Walter en mij was ontstaan te verkleinen. Maar we hadden veel ruzie, echt heel veel. Over samenwonen, wat hij maar niet wilde, over dingen die hij zei en die ik deed.

Dat besprak ik allemaal met Sanne: van seks tot de laatste ruzie. Urenlang zat ik soms bij haar aan de keukentafel om mijn hart te luchten. Sanne luisterde en gaf goede raad. Ze was een van de weinige vriendinnen met wie Walter goed kon opschieten, tegen de rest deed hij vooral bot. Ik was allang blij dat hij met haar wel gewoon praatte."

Nattigheid

"Op een gegeven moment kwam ik erachter dat Sanne op een middag bij Walter was langsgegaan, alleen. Walter vertelde het me die avond, terwijl Sanne, die ik een halfuur daarvoor over de telefoon had gesproken, niets had gezegd. Ik voelde meteen nattigheid, vond het raar dat ze dat niet even had verteld. Maar Walter had direct een verklaring: ‘Ze dacht dat jij hier ook was.’

Ik kon het maar moeilijk geloven. Waarom had ze me onderweg niet even gebeld? Walter en Sanne hadden afgesproken dat ze gezamenlijk skatetochten zouden gaan maken. Ik was het daar helemaal niet mee eens. Ik had zoiets van: jij bent mijn vriendin en ik heb geen zin dat jij je in mijn relatie mengt.

Het liep niet lekker tussen Walter en mij en ik wilde dat ze onvoorwaardelijk mijn kant koos. Ook tegen Walter zei ik dat ik mijn vriendin graag voor mezelf hield. Maar hij werd woedend en zei dat ik zijn vrijheid beknotte. Ze trokken zich niets van me aan en hun afspraak ging gewoon door. Ik ging door het lint, zo verschrikkelijk jaloers was ik. Een paar uur lang heb ik bij hem thuis op de bank zitten wachten. Ik wilde niet dat Sanne met mijn vriend op stap ging en vond dat Walter dat moest respecteren. We hadden toch een relatie?"

Lees ook Opgebiecht: ‘Via FaceTime heb ik nog steeds seks met mijn ex’

Boze e-mail

"Het zat me zo dwars, dat ik Sanne midden in de nacht een ontzettend boze e-mail stuurde. Daarin verweet ik haar dat ze altijd tussen relaties van anderen in stond en dat ze haar eigen vriendje maar moest zoeken. Het was echt niet netjes, maar ik was erg boos en kon op dat moment niet anders. Gek genoeg hoorde ik daarna een paar weken niets van Sanne, totdat ik haar zus tegenkwam in de stad. Zij zei tegen me: ‘Sanne heeft het gevoel dat ze tussen jou en Walter moet kiezen.’ Daar zakte mijn broek van af. Wat was dat voor rare afweging: een paar van die stomme skatetochtjes tegen een vriendschap van twaalf jaar.

Meteen heb ik de telefoon gepakt en met Sanne afgesproken om bij ons favoriete Griekse restaurant te gaan eten. Ik wilde het graag met haar uitpraten. Nog voor we onze glaasjes ouzo ophadden, begon ze: ze was heel erg boos op me. Hoe had ik kunnen zeggen dat ze tussen mij en Walter in stond, want dat was absoluut niet zo. Ze zei ook tegen me: ‘Jij bent zo jaloers, daar maak je je relatie mee kapot. Daar moet je echt aan werken hoor, want je jaagt Walter bij je weg.’

Ik wilde heel graag sorry zeggen, wel honderd keer. En ik zei ook dat ik aan mijn jaloezie wilde werken, maar dan moest zij beloven dat ze van Walter af zou blijven. In dat gesodemieter had ik geen zin. Toen we drie uur later voor de deur van het restaurant afscheid namen, beloofde ze me nog een keer met de hand op het hart dat ze hem verder met rust zou laten."

Het volledige real life verhaal lees je in het Flair zomerboek. Bestel het zomerboek hier. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden