Gwen van Poorten (32): 'Gewoon een drankje? Bij mij is het alles of niets' Beeld
Gwen van Poorten (32): 'Gewoon een drankje? Bij mij is het alles of niets'

Gwen van Poorten (32): 'Gewoon een drankje? Bij mij is het alles of niets'

Gwen van Poorten (32) was een nachtvlinder die elk dipje oploste door flink in te nemen. Totdat Gwen drie jaar geleden cold turkey stopte met alcohol en drugs. “Van ‘die van Spuiten en Slikken’ werd ik ineens ‘dat meisje dat niet meer drinkt’.

“Drank is altijd normaal geweest in mijn leven. Iedereen om me heen dronk tijdens het uitgaan – dat doen ze trouwens nog steeds – en ik deed daar als vanzelfsprekend aan mee. Ik begon al jong met stappen, had altijd een fascinatie voor de lichten van club de Morgenzon, en dacht: dit is ’t voor mij. Dus ging ik vanaf mijn veertiende naar de lokale discotheek, waar we bier of van die vieze zoete drankjes dronken."

Gaten in de avond

"Ik zat op de middelbare school toen ik voor het eerst dronken werd. Ik weet nog dat we door de vader van een vriendin werden opgehaald en ik letterlijk ging duiken op de achterbank van de auto, verschrikkelijk! Daarna heb ik ook nog overgegeven. Toch heb ik niet per se een slechte band met alcohol mee-gekregen. Iedere tiener heeft dit soort dingen meegemaakt, denk ik.

In mijn vriendenclub was ik zeker niet de heftigste met drinken, daarvoor waren mijn ambities te belangrijk. Ik was bezig met modellenwerk en audities doen toen ik besloot van uitgaan mijn werk te maken; ik ging aan de slag als presentatrice in de dancescene. Eigenlijk was de werkelijkheid me een beetje tegengevallen. Ik dacht: iedereen vindt dit helemaal de shit, wat doe ik fout?

Door te werken op een festival of een feest had ik het gevoel dat ik was waar het allemaal gebeurde en tegelijkertijd iets moois kon maken. Drinken deed ik niet, ik vond dat ik dat niet kon maken tegenover collega’s. Mijn gewone uitgaansleven was eigenlijk niet zo spectaculair. Maar als ik op stap ging, kon ik wel goed drinken. Ik had ook bijna altijd black-outs – die hoorden erbij. Ze zorgden niet voor problemen omdat ik geen gekke dingen deed, maar ik kon wel echt gaten in mijn avond hebben."

Alles eruit halen

"Drugs ging ik pas gebruiken toen ik bij BNN terechtkwam en Spuiten en Slikken ging presenteren. Ik kreeg oog voor een heel nieuwe wereld, met mensen in Amsterdam die feestten en op avontuur gingen in de nacht. Mijn fascinatie voor het uitgaansleven werd weer aangewakkerd. Het kan toch niet zo zijn dat mijn wilde, losse jeugd in één keer weg is doordat ik alleen maar heb gefocust op mijn ambities, dacht ik.

Die hele wereld moest ik nog een kans geven, écht ontdekken waarom mensen er zo gek op waren. Vanaf dat moment ben ik helemaal losgegaan. Ik vond gewoon dat ik alles uit het uitgaansleven moest halen.”

Paniekaanvallen en mood swings

“De wereld lag aan mijn voeten en ik had het enorm naar m’n zin. Ik had een geweldige baan, woonde in hartje Amsterdam en had allemaal leuke vrienden. Dus ik dacht: let’s go. Ondertussen werkte ik hard, dat nam ik heel serieus. Als ik werkte, ging ik de twee, drie dagen daarvoor niet uit. Alleen als ik klaar was, ging ik niet naar huis om uit te rusten. Nee, dan was het ’t hele weekend feesten.

Ik kon heel goed voor mezelf zorgen als ik aan het werk was, dan functioneerde ik. Maar in mijn vrije tijd wist ik niet wat ik met mezelf aan moest. Naar de supermarkt gaan, een normaal sociaal leven leiden, sporten... ik snapte het allemaal niet en vulde die tijd met uitgaan. Intussen leefde ik van hoogtepunt naar hoogtepunt, groots en meeslepend.

Maar al snel veranderde er iets in mij. Waar al mijn vrienden en vriendinnen thuiskwamen na een te gek feest of festival en dachten: wat een fantastische tijd hebben we gehad, werd ik instant depressief. Dan kon ik een heel fijne avond hebben beleefd, maar zodra ik de deur van mijn huis dichttrok, werd alles grimmig en ellendig.

Ik raakte in paniek, moest huilen en maakte me zorgen over de dingen die ik had gezegd of over wat mensen van me vonden. Als ik mijn vrienden belde om dit te bespreken, zeiden ze: ‘Gwen, er is niks aan de hand.’ Zij waren allang weer fris, stonden soms zelfs alweer op een nieuw festival. Terwijl ik nog dagen van slag was. Inmiddels weet ik hoe dat heet: hangxiety, een mix van ‘hangover’ en ‘anxiety’. Het is echt een mood swing, waarbij je mentaal in een enorme dip terechtkomt.”

Lees ook Carmen (33) is dominee: ‘Ik zou mezelf een huichelaar vinden als ik mijn tatoeages niet laat zien’

Eerlijk tegen mezelf

“Die hangxiety hield me niet tegen. Sterker nog: als ik naar een feestje ging, bleef ik steeds langer weg, omdat ik bang was voor die allesbepalende katers. Dat ik me lichamelijk ziek voelde, maakte me nog niet eens zo veel uit. Maar ik kreeg meer en meer moeite met het mentale deel. Mensen om me heen herkenden dat niet, dus het voelde alsof ik er alleen in stond.

Ook begon ik me te storen aan de mateloosheid van mijn gedrag. Dan kon ik met mijn vriend uit eten gaan op Valentijnsdag, een rood wijntje drinken en als dat toevallig verkeerd viel, hem zomaar meesleuren naar Disco Dolly en daar dan het licht uitdoen.

De knop kon ineens omgaan naar grenzeloosheid. Dan zei ik vooraf nog: ‘Ik wil vanavond vroeg naar bed, want ik ben niet zo fit of niet zo lekker’ en sloeg dat compleet om naar: ‘Hallo, je bent maar één keer jong, gas erop.’ Het was echt niet zo dat ik continu in de stad rondhing. Maar de keren dat ik naar een feestje ging, kwam ik depri thuis en daar baalde ik van. Het voelde ook dubbel: ik verzamelde al sinds ik op mijn 22ste een burn-out kreeg tools om me te helpen me mentaal lekkerder te voelen. Maar dit deel van mijn leven had ik niet onder controle."

Dit verhaal komt uit Flair 2022-37. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Marloes Bosch

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden