Diana is geaardheidscoach: 'Het is supergaaf om mensen weer terug te brengen bij hun gevoel'
Vrouwen vertellen over hun bijzondere beroep
Misschien heb je nog nooit van een geaardheidscoach gehoord en dat kan kloppen. Diana Arkeveld (37) is namelijk de eerste en de enige in Nederland die gebruikmaakt van deze term. Ze coacht mannen en vrouwen die vragen hebben over hun geaardheid. “Het is fijn om zelf ervaring te hebben met het onderwerp.”
Geaardheid onderzoeken
Diana: “Ik ben zelf twee keer getrouwd geweest, met een man. In mijn tweede huwelijk liep ik helemaal vast. Ik was somber en depressief. Met anderen sprak ik over mijn relatie en twee mensen vroegen mij: ‘Maar val jij niet eigenlijk op vrouwen?’ Op mijn twintigste ben ik namelijk verliefd geweest op een vrouw. Echter dacht ik toen niet dat ik lesbisch was. Ik dacht: lesbische vrouwen hebben een afkeer van mannen en piemels. Dat had ik niet. Misschien was ik bi, maar ik kon onmogelijk op hetzelfde geslacht vallen, dacht ik toen.
Omdat ik me somber voelde en doordat twee anderen in één week vroegen of ik niet op vrouwen viel, besloot ik om op onderzoek uit te gaan. Ik ontmoette anderen die in eenzelfde situatie zaten als ik. En ik kwam erachter dat er eigenlijk helemaal geen hulpverlening bestond voor deze hulpvraag. Daardoor stopten sommigen hun gevoel weg, maar zelf voelde ik dat ik dat echt niet meer kon. Ik ben begonnen met bloggen over mijn verhaal. Vervolgens heb ik gekeken wat ik zelf gemist had tijdens mijn zoektocht. Ik heb aansluitende opleidingen gevolgd om cliënten niet alleen vanuit mijn eigen ervaring te kunnen ondersteunen, maar ook vanuit professioneel oogpunt.”
Coachen
“In 2019 ben ik begonnen met het coachen van vrouwen en mannen met geaardheidsvraagstukken. Toen heb ik zelf de term ‘geaardheidscoach’ bedacht. Ik ben in Nederland naar mijn weten de enige die dit fulltime doet. Er zijn wel een aantal psychologen die dit onderwerp ook aanbieden en er zijn mannelijke coaches die dit doen voor mannen. Af en toe krijg ik aanvragen, dan willen mensen ook geaardheidscoach worden. Achter de schermen ben ik daar nu mee bezig, maar die begeleiding regel ik niet zo een-twee-drie. Het kost veel tijd om een gedegen opleiding te maken. Mijn kennis en ervaring komt namelijk niet uit een opleiding, maar uit meerdere.
Het is namelijk best complex. Veel mensen denken dat als je zelf lesbisch of homo bent je prima iemand kan ondersteunen die worstelt met geaardheid. Maar het gaat zo veel verder dan alleen onderzoeken of iemand lesbisch is of niet. Het is wel een belangrijke kwestie, maar het is ook van belang om te ontrafelen wat eronder zit. Je moet goed kunnen graven naar het werkelijke probleem, kennis hebben van jeugdtrauma’s, dynamieken in het ouderlijk gezin en de opvoeding. Daarnaast moet je die vertaling maken: hoe kan de cliënt dit veranderen? Anders neemt iemand dezelfde problemen mee in een nieuwe relatie, ongeacht of dat een heterorelatie is of niet.
Ik zal nooit zeggen of iemand lesbisch is of niet. Dat is aan de persoon zelf om te ontdekken, in principe begeleid ik. Allereerst ga ik het gesprek aan. Ook organiseer ik ontmoetingsdagen waar vrouwen met twijfels over geaardheid bij elkaar komen. Daarnaast kunnen vrouwen het in de praktijk ontdekken, bijvoorbeeld door op date te gaan, een escort in te huren of een tantrische massage te nemen. Ook daar begeleid ik bij.”
Lees ook Chantall (46) test seksspeeltjes: ‘Ik hoop seks luchtiger te maken voor anderen’
Mooi werk
“Het is fijn om zelf ervaring te hebben met het onderwerp. Laatst sprak ik iemand voor zijn afstudeerproductie en hij zei: ‘Moet je dit dan per se zelf ervaren hebben?’ Toen zei ik dat dat niet per se hoeft, maar dat het wel een pré is. Ik weet nou eenmaal precies hoe die vrouwen zich voelen. Daarbij kan ik ze precies vertellen welke stappen er nog gaan volgen in hun proces. Inmiddels heb ik honderden vrouwen geholpen met dit soort vraagstukken.
Het is supergaaf om mensen weer terug te brengen bij hun gevoel. Anderhalf jaar geleden kwam er bijvoorbeeld een jonge vrouw bij me. Ze zat heel erg in de knoop in haar relatie met een man. Ze is inmiddels helemaal tot zichzelf gekomen, heeft de baan die ze altijd wilde hebben en woont in een wijk waar ze altijd al had willen wonen. Dat is supermooi, dat je mensen niet alleen met geaardheid helpt, maar echt weer terugbrengt naar wat ze zelf willen.
Tegen mijn kinderen van 8 en 7 zeg ik vaak dat het belangrijkste is dat je doet waar je hart blij van wordt. Zij zeggen ook altijd: ‘Mama zorgt ervoor dat bij die mevrouwen hun hartje weer blij wordt.’ En dat is wel echt het allermooiste aan mijn werk.”
Meer info: vrouwuitdekast.nl
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Beeld: Privébeeld Diana Arkeveld