Flair campagne Beeld Flair
Flair campagneBeeld Flair

Delia: ‘Ik ben trots op wie ik ben als mens’

Delia (22) is model en heeft een relatie. “Ik vond het leuk foto’s te maken en op Instagram te zetten. Dat ik werd benaderd door een agency had ik niet zien aankomen.”

“Het kwam precies op het juiste moment. Ik was net klaar met mijn havo en had geen idee wat ik wilde doen. Om echt veel werk als model te krijgen, moest ik of afvallen, of aankomen, kreeg ik te horen. Ik wilde gewoon mezelf blijven!

Toen corona toesloeg, ben ik in totaal vijftien kilo aangekomen. Reizen als model met onregelmatig eten heeft ook veel invloed op je gewicht. Opdrachtgevers en het bureau lieten me weten dat ze me prachtig vonden. Ik kreeg er alleen maar betere opdrachten door.

Vanuit mijn eigen omgeving kreeg ik wel bezorgde opmerkingen, maar mijn familie heeft me altijd gestimuleerd van mijzelf te houden zoals ik ben.

Ik heb even de tijd nodig gehad om mezelf te accepteren. Dan zag ik foto’s waarop ik zo ongeveer alles afkeurde, terwijl ik de opdrachtgever hoorde roepen dat ik beautiful was. Nu kan ik zeggen dat die onzekerheid geen rol meer speelt. Ik ben trots op wie ik ben als mens en ben blij met hoe ik eruitzie.

Net als op zo veel vrouwen hebben social media ongemerkt een enorme impact op me gehad. Je wordt voortdurend geconfronteerd met perfecte plaatjes, met bewerkte foto’s en plastische chirurgie. Ik herkende mezelf daar niet in.

Ik had een buikje en een onderkin; ik vond dat ík er anders uitzag. Het mooie is dat sinds ik vijftien kilo ben aangekomen, ik heel veel berichten krijg van mensen die zich in mij herkennen. Helaas krijg ik ook nare berichten. ‘Waarom ben jij model? Je bent gewoon dik, ga minder eten’ bijvoorbeeld.

Dat raakte me in het begin behoorlijk, nu niet meer. Het zijn vooral anonieme accounts die zich op die manier uitlaten. Waarom? Ik weet het niet. Opvoeding? Of misschien hebben sommige mensen het moeilijker zich aan te passen aan het nieuwe wereldbeeld waarin volle vrouwen ook een plek hebben?

We hebben de laatste jaren op dit gebied echt een enorme slag geslagen, maar we zijn er nog lang niet. Ik maak me weleens zorgen over mijn toekomstige kinderen ja. Iedereen verdient het geaccepteerd te worden en zichzelf te kunnen zijn. Voor iedereen moet de wereld een thuis zijn. Iedereen moet zich ongeacht huidskleur, gender, lichaamstype, noem maar op, mooi kunnen voelen. Je lichaam is uniek en zo mag je je voelen ook.

Ik sta tegenwoordig sterk genoeg in mijn schoenen, maar ik weet dat heel veel anderen dat nog niet hebben. Voor die mensen wil ik me hard maken.”

Flair is vernieuwd

Je ziet het goed, Flair heeft een funky fresh nieuw jasje gekregen. Een vernieuwde look die nét even wat beter bij ons past. Out with the old, in with the new, maar wel met de content en verhalen die je van ons gewend bent.

RedactieFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden