Charissa (34) verbouwt al haar groente en fruit zelf: 'Niemand kan voorspellen hoe leefbaar Nederland straks nog is’ Beeld
Charissa (34) verbouwt al haar groente en fruit zelf: 'Niemand kan voorspellen hoe leefbaar Nederland straks nog is’

PREMIUM

Charissa (34) verbouwt al haar groente en fruit zelf: 'Niemand kan voorspellen hoe leefbaar Nederland straks nog is’

Charissa Visser (34), thuismoeder van drie kinderen en Instagram content creator op @hetmoestuinvrouwtje, woont duurzaam en verbouwt al haar groenten en fruit zelf.

Onze kinderen gezond blijven voeden

“Door de pandemie en de oorlog is de wereld heel onzeker geworden. Niemand kan voorspellen wat de toekomst voor ons in petto heeft en hoe leefbaar Nederland straks nog is. Weten dat ik onze kinderen gezond kan blijven voeden en dat onze energierekening niet omhoogschiet, houdt me rustig. Ik werk er keihard voor en mijn rug protesteert regelmatig, maar dat veilige gevoel is alle moeite meer dan waard. We zijn van niemand afhankelijk. Hoe kan ik mijn kinderen aan de groente krijgen, dacht ik acht jaar geleden.

Ze lieten de broccoli en komkommer namelijk liever op hun bord liggen. Dus ik besloot een mini-moestuin aan te leggen, van een vierkante meter. Mijn zoon en dochter waren toen vier en drie. Ik liet ze de wortelzaadjes zaaien, ze gaven de plantjes water, trokken na een tijdje een wortel uit de grond, wasten ’m af en aten ’m op. Zo, dacht ik. Dat werkt. Mijn interesse in tuinieren was gewekt. Omdat ik het zo leuk vond, maar ook omdat het een prettig idee is dat mijn kinderen biologisch en dus gezonder eten.”

Douchen met een tuinslang

“Ik nam een moestuin in de buurt, en later nog een. Tot we op een project in Flevoland stuitten, waar je zelf een duurzaam huis kon bouwen. De voorwaarde was dat je minstens de helft van je kavel zou gebruiken voor landbouw. Om dubbele lasten te voorkomen, zijn we vorig jaar vrijwel direct verhuisd. Het huis was echter nog niet bewoonbaar. Het eerste halfjaar was dus wel afzien: douchen met een geleende tuinslang van de buren en ik deed de afwas in een cementkuip. Maar het fijne was dat iedereen in de wijk in die situatie zat, of had gezeten.

Dat we duurzaam leven tussen gelijkgestemden, is echt een meerwaarde voor ons. Het is heel fijn om met je buren te sparren over je tuin of de energie van je huis. Onze zonnepanelen zijn bijna voldoende om ons, als inmiddels gezin van vijf, volledig van stroom te voorzien. Het huis is heel goed geïsoleerd, met muren van dertig centimeter dik. Daardoor bedraagt onze energierekening maar zo’n tien euro per maand. Natuurlijk is dat een fijne bonus, maar het gaat me vooral om het milieu.”

Lees ook Vera (28) is opgegroeid in St. Petersburg: ‘Mijn familie in Rusland denkt dat Poetin de nazi’s bestrijdt in Oekraïne’

Kruiwagens vol tomaten

“Zonnepanelen zijn zo veel beter dan zomaar ergens grijze stroom opwekken. En in ons geval was het ook makkelijk, omdat we de zonnepanelen gewoon mee konden financieren met de hypotheek. We hoefden dus niet ineens een grote investering te doen. Fijn, want dat geld kon ik gebruiken om al het eten uit de tuin te conserveren.

Ik schafte een extra grote vriezer, een dehydrator (voedseldroger, red.) en veel weckpotten aan. Want als ik net kruiwagens vol tomaten heb geoogst, moeten we daar wel een jaar van eten.”

Planten gingen bij mij altijd dood

“We hebben 35 fruitbomen – waaronder appel, peer en kers – en ongeveer vijftig fruitstruiken. Die geven elk jaar steeds meer fruit. Zo heb ik twintig blauwe- bessenstruiken die straks elk vijf kilo fruit leveren. Mijn familie is heel verbaasd dat ik de moestuin zo goed in leven kan houden. Vroeger had ik altijd plastic kamerplanten, want echte planten gingen bij mij altijd dood. Ik steek er ook veel tijd in. In de lente, zomer en herfst toch zeker vier of vijf uur per dag.

Als thuismoeder is het heel fijn om zo’n project, onze homestead, erbij te hebben. Het geeft een kick wanneer ik onze kinderen een maaltijd voorzet die helemaal uit de tuin komt: van stamppotten en salades tot een sapje bij het eten en een bakje fruit toe. En daarnaast, ondanks dat ik niet buiten de deur werk, help ik mee met het besparen op onze boodschappen.”

Naast Charissa, vertellen ook Maria en Iris over hoe het is om zelfvoorzienend te leven. Hun verhalen lees je in Flair 21-2022, de editie die van 25 t/m 31 mei in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Agnes Hofman | Fotografie: Marloes Bosch

Yana Mens

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden