Ruud (29): 'Mijn familie behoort tot de rijksten van Nederland' Beeld Getty Images
Ruud (29): 'Mijn familie behoort tot de rijksten van Nederland'Beeld Getty Images

Ruud (29): 'Mijn familie behoort tot de rijksten van Nederland'

Ruud (29): "Bij ons thuis werd vroeger vrijwel nooit over geld gesproken. Het was geen issue. Waarschijnlijk omdat er nooit een gebrek aan was. Ik wist wel dat we uit een rijke familie kwamen, maar hoe rijk, daar had ik in mijn jeugd geen idee van.

Sinds een paar jaar ben ik me er pas van bewust hoe gefortuneerd de familie is waar ik uitkom. Toen kreeg ik namelijk voor het eerst de Quote 500 in handen. Als andere mensen zouden weten dat mijn opa daarin staat en dus tot de allerrijkste mensen van Nederland behoort, ben ik bang dat sommigen zich anders zullen gedragen naar mij toe."

Rijke familie

"Onlangs heb ik mijn vriendin Andrea er wel over verteld. Maar voor de meeste van mijn vrienden en al mijn collega's houd ik dit graag verborgen. Ik schaam me niet voor het geld van mijn rijke familie. Maar andere mensen kunnen nu eenmaal raar reageren als ze denken dat je rijk bent. Je krijgt te maken met afgunst of met mensen die denken dat er iets bij je te halen valt. Dat heb ik al vaak genoeg gehoord en gezien. Daarom neem ik liever het zekere voor het onzekere.

Mijn familie behoort dus tot een van de rijksten van Nederland. Omdat dit mijn moeders kant is en ik de achternaam van mijn vader heb, zullen mensen mij niet snel met hen associëren. Voor zover ik weet, kent niemand in mijn directe omgeving de achternaam van mijn moeder.

Zelf ben ik niet rijk. Mijn ouders hebben het goed, maar hebben, voor zover ik weet, geen miljoenen. Maar wel als mijn grootouders komen te overlijden, wat niet al te lang meer kan duren. En als mijn ouders sterven, zal er ongetwijfeld een behoorlijk bedrag te verdelen zijn tussen mijn broers, zus en ik. Maar daar ben ik echt helemaal nooit mee bezig."

Hard werken voor je geld

"Financieel ziet mijn toekomst er rooskleurig uit. Dat is een fijne gedachte maar meer ook niet. Ik kom uit een calvinistisch nest. Ik heb altijd meegekregen dat je zelf hard moet werken voor je geld en ik zou niet anders willen. Van mijn ouders heb ik ook geleerd dat je vooral gelukkig moet zijn in je werk. Dat is bij veel van mijn neven en nichten wel anders. Sommigen zijn echt gepusht om economische studies of bijvoorbeeld rechten te gaan doen. Binnen ons gezin zijn wij daarin juist vrijgelaten. Wij moesten vooral doen wat we zelf wilden.

Toen ik na de middelbare school naar de sociale academie wilde, vonden mijn ouders dat prima. Zij hechten nauwelijks waarde aan materiële zaken. Er zijn belangrijkere dingen in het leven. Ook als ik naar twee van mijn ooms kijk, zie ik dat geld alleen echt niet gelukkig maakt. Op het relationele vlak zijn zij niet bepaald succesvol. Veel geld hebben went uiteindelijk, maar dat geldt niet voor eenzaam zijn, lijkt me.

Mijn opa heeft zijn kapitaal verdiend door zijn eigen bedrijf te verkopen. Hij heeft keihard gewerkt om zijn bedrijf groot te maken. Daarna heeft hij door slimme investeringen samen met twee van zijn zoons het kapitaal in enkele decennia weten te verveelvoudigen. Ik weet inmiddels wel hoeveel dat is, maar dat houd ik geheim, omdat anders via de Quote 500 misschien te achterhalen is wie mijn familie is en dat wil ik niet. Je komt pas op die lijst als je vermogen groter is dan vijftig miljoen euro."

Lees ook Opgebiecht: ‘Die erfenis van bijna €500.000 had ik liever niet gehad’

Multimiljonairs

"Wij hadden het thuis goed en woonden in een redelijk groot huis. Mijn ouders hebben altijd vrij normale banen gehad en we gingen misschien iets vaker dan gemiddeld op vakantie, maar ik heb verder nooit de indruk gehad dat ik uit een multimiljonairs milieu kom. Wat ik wel voor heb op anderen is dat ik, dankzij het geld dat mijn ouders en grootouders voor mij gespaard hebben, op mijn vijfentwintigste een groter en mooier huis kon kopen dan je zou verwachten van iemand met mijn salaris.

Verder hebben mijn grootouders een groot landgoed in België en bezitten ze een villa in Zuid Frankrijk. Maar voor de rest smijt mijn rijke familie nooit zo met geld. Er is bijvoorbeeld niemand die in een veel te dure sportwagen rondrijdt. Dat zou ook niet stroken met onze calvinistische achtergrond. Sinds ik weet hoe rijk mijn familie is, vind ik ze zelfs behoorlijk zuinig.

Het gros van mijn vrienden ken ik nog uit mijn studietijd. Dat zijn dus voornamelijk mensen die een beetje uit de sociale hoek komen. Ik denk niet dat het ze iets zal interesseren dat mijn familie zo rijk is. In gesprekken heb ik wel eens gemerkt dat zij kapitalisme niet hoog in het vaandel hebben, maar misschien zeggen ze dat alleen omdat ze zelf niet kapitaalkrachtig zijn. Zelf ben ik erg allergisch voor van die gulzige types, die alleen maar luxe en geld najagen.

Ik woon sinds een jaar samen met Andrea en weet heel zeker dat zij met mij samen is om wie ik ben. Daarom heb ik haar pas na een paar maanden verteld over mijn familie. Je weet maar nooit. We zijn afgelopen zomer ook voor het eerst samen naar het huis van mijn grootouders in Zuid-Frankrijk geweest. Ze wist niet wat ze meemaakte. Het huis ligt echt prachtig, aan zee met een gigantisch zwembad erbij. Maar zij ziet dat ook gewoon als een leuk extraatje. Meer niet. Ik weet zeker dat ze minstens zo blij is met de bosjes bloemen die ik geregeld voor haar meeneem."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden