verslaafd aan gamen Beeld Getty Images
verslaafd aan gamenBeeld Getty Images

Robbert (32): ‘Het gamen begint steeds meer een verslaving te worden’

Robbert (32): “De laatste maanden heb ik of vaak tegen mezelf gezegd: Morgen sta ik vroeg op en ga ik écht de hele dag keihard werken. Maar als ik dan een uur achter mijn computer heb zitten vormgeven, denk ik: even een uurtje een computerspel spelen. Vervolgens vergeet ik de tijd en ben ik zo drie uur verder.”

“Dat gamen begint steeds meer op een verslaving te lijken. Mijn vriendin weet niet dat ik zo veel speel en denkt dat ik de hele dag vooral hand aan het werk ben of in elk geval probeer nieuwe opdrachten binnen te halen.”

Mezelf niet in de hand

“Na jarenlang als vormgever in vaste dienst te hebben gewerkt, ben ik een half jaar geleden voor mezelf begonnen. Ik werk nu vooral vanuit huis als freelancer. De vrijheid die dat geeft, is een voordeel, maar tegelijk een groot nadeel. Vooral sinds ik enkele maanden geleden de nieuwste versie van het spel Grand Theft Auto heb gekocht. Ik speel verschillende spellen, maar dat is nog steeds mijn favoriet. Op het gebied van drinken, roken, drugs en gokken ben ik niet verslavingsgevoelig. Nooit geweest ook. Maar met computerspellen heb ik mezelf niet goed in de hand.”

Loser

“Vaak zit ik thuis te spelen en denk ik nog een uurtje gamen en dan weer serieus aan het werk, maar daar houd ik me nooit aan. Hoewel ik me dan echt vermaak, wordt mijn schuldgevoel steeds groter. Dat ebt weg als ik vervolgens een paar uur serieus heb gewerkt. Dan mag ik van mezelf weer even gamen. Het gebeurt wel een paar keer per dag dat ik tijdens het spelen hardop tegen mezelf zeg: Wat ben je toch een loser! Ga eens wat doen! En dan toch doorspelen. Best raar hoe dat werkt. Ik ben me ervan bewust dat ik slecht bezig ben en toch speel ik door.”

Spelcomputer

“Mijn vriendin Saar, met wie ik bijna drie jaar samenwoon, heeft een fulltime baan. Ik sta ‘s ochtends meestal tegelijk met haar op en dan ga ik in mijn badjas naar beneden om koffie voor ons te zetten. Wanneer zij weg is, bekijk ik eerst mijn mail en werk ik wat, maar het duurt nooit lang voordat ik mijn spelcomputer weer aanzet. Het is al vaak voorgekomen dat ik de tijd helemaal was vergeten en ik om vijf uur ‘s middags nog steeds in mijn badjas met gesloten gordijnen achter mijn spelcomputer zat. Ik voel me tegen het einde van zo’n dag vaak een enorme sukkel, omdat ik weer zo veel uren heb verspild. Dan ga ik snel douchen en aankleden en nog even wat opruimen in huis, voordat Saar thuiskomt.”

Schuldig

“Doordat ik overdag veel tijd verdoe met het spelen van spelletjes, moet ik vaak ‘s avonds alsnog werken om opdrachten af te krijgen. Het lullige is dat Saar dan ook thuis is, maar we dus niets samen kunnen doen. Dat vindt ze natuurlijk ongezellig. Ik krijg van haar ook wel eens klachten dat ik weinig in huis doe. We hebben eens in de twee weken een werkster, maar de was doen en de afwasmachine in- en uitruimen komt toch meestal op Saar aan. Klusjes, zoals lampjes ophangen, nieuwe luxaflex monteren en ons schuurtje verven, schieten er ook bij in. Ook daar voel ik me schuldig over, als ik weer te lang heb zitten gamen.”

High score op de computer

“Het is niet zo dat ik op al mijn werkdagen meer game dan werk. Maar wel vaak. Ik heb een paar vaste opdrachtgevers die mij per week sowieso zestien uur werk opleveren. Dat is op zich genoeg om van rond te komen. Daarbij heb ik in voorgaande jaren een financiële buffer opgebouwd. Daardoor hoef ik voorlopig niet bang te zijn dat ik in geldnood kom. Zoals het nu gaat, lukt het allemaal wel, maar ik bouw natuurlijk niets op. Behalve mijn high score op de computer. Eigenlijk zou ik meer aan acquisitie moeten doen. Ik vind overigens wel dat ik leuk werk heb hoor, maar spelletjes spelen vind ik nog leuker.”

Saar vindt gamen ook leuk

“Ik speel voornamelijk adventure games, waarin je zelf een karakter binnen een verhaal bent. Vroeger hield ik nauwelijks van computerspelletjes, maar tegenwoordig zien ze er grafisch zo fantastisch uit. Bij sommige spellen lijkt het wel alsof je de hoofdrol speelt in je eigen film Helemaal te gek. Saar vindt gamen ook erg leuk. Vooral in het weekend spelen we vaak samen. Op zaterdagavonden gebeurt het soms dat we er tot diep in de nacht mee bezig zijn. Lekker met een wijntje erbij. Dat vinden we leuker dan een filmpje kijken, omdat je hierbij toch actief samen met iets bezig bent. We kunnen ons dan allebei enorm inleven.”

Gedrag veranderen

“Op termijn moet ik mijn doordeweekse gedrag natuurlijk veranderen. Als dat niet lukt, is het waarschijnlijk het beste idee om die spelcomputer de deur uit te doen. Volgens mij zou Saar daar heel rigoureus in zijn, als ze zou weten hoeveel tijd ik er doordeweeks mee verspil. Dat zou ze heel slecht trekken. Maar dat ga ik haar nu nog niet vertellen. Vooral omdat ik me dan niet alleen tegenover mezelf maar ook tegenover haar een zwakkeling zou voelen die zichzelf niet onder controle heeft. Ik denk dat ik de komende maanden gewoon nog even moet aankijken. Misschien baal ik op een gegeven moment zo enorm van mezelf dat ik vanzelf minder game. Voorlopig hoop ik daar maar op.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden