Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mannengeheimen > Richard (36): ‘Mijn broer en zus weten niet dat ik het medaillon heb van onze overleden moeder’

Richard (36): ‘Mijn broer en zus weten niet dat ik het medaillon heb van onze overleden moeder’

Richard (36): ‘Mijn broer en zus weten niet dat ik het medaillon heb van onze overleden moeder’

Richard (36): “Na een relatief kort ziekbed is mijn moeder vorig jaar overleden. Dat was zonder twijfel het zwaarste wat mij ooit is overkomen. Nog steeds kan ik het er moeilijk mee hebben.”

Zilveren medaillon

“Mijn moeder had een zilveren medaillon met drie kleine briljantjes erop dat zij zelf als het mooiste stuk uit haar sieradencollectie zag. De dag na haar overlijden heb ik dat uit haar huis meegenomen, zonder daarover iets tegen mijn broer en zus te vertellen. Nog steeds weten zij niet dat ik het heb. Hoewel ik er soms best schuldgevoelens over heb, sta ik wel achter die daad. Vanuit emotioneel oogpunt vind ik namelijk dat ik het meeste recht heb op het medaillon. Misschien is het een beetje raar om dat zomaar op eigen houtje te bepalen, maar toch zie ik het zo.

Van de kinderen had ik de meest hechte band met onze moeder. Mijn broer en zus wonen behoorlijk uit de buurt, waardoor zij een minder frequent contact met haar hadden toen het nog goed ging. Tijdens mijn moeders ziekte heb ik haar het meeste bijgestaan. Mijn broer en zus waren er wel geregeld en gelukkig kwamen er ook vaak vriendinnen van mijn moeder over de vloer, dus het is niet zo dat ik in die periode helemaal alleen voor haar hoefde te zorgen. Maar van de kinderen was ik er toch het meest.

Het medaillon is op zichzelf een mooi voorwerp dat volgens mij zo’n vijftienhonderd euro waard is. Maar het heeft voor mij vooral emotionele waarde. Als je het klepje opent, zie je een foto van twee verliefde tieners. De ene is mijn moeder en de andere mijn vader. Hij is overleden toen ik veertien was. Mijn moeder droeg het medaillon de laatste jaren niet meer dagelijks. Dat zal deels met de mode te maken hebben gehad, want ik weet dat ze er erg aan gehecht was.”

Nakomertje

“Ik ben een nakomertje. Met mijn broer en zus scheel ik respectievelijk acht en tien jaar. Ik woonde nog als enige thuis toen mijn vader overleed. Vanaf die tijd droeg mijn moeder het medaillon. Ik zie nog voor me hoe ze het hangertje door haar vingers liet glijden als ze bijvoorbeeld op de bank een boek zat te lezen. Ze frunnikte er dan altijd een beetje aan.

Een week na haar begrafenis zijn we begonnen met het uitzoeken van haar spullen. Op een gegeven moment kwam mijn zus naar beneden lopen en vroeg of wij het zilveren medaillon van mama hadden gezien? Ik deed alsof mijn neus bloedde en ging rustig verder met het uitruimen van de boekenkast. Mijn zus haalde vervolgens alles over hoop op zoek naar het medaillon.

Ik heb niet het idee dat ze mij ervan verdenkt dat ik het achter over heb gedrukt, misschien kan ze zich niet eens voorstellen dat ik het graag wilde hebben. Dat is maar goed ook, want onze goede band zou er een flinke knauw van hebben gekregen. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft oneerlijk wat ik heb gedaan en ik weet zeker dat vooral mijn zus het echt een rotstreek zou vinden.”

Lees ook
Oscar (38): ‘Ik durf niet te zeggen dat ik wil stoppen met ivf’

Opgebiecht

“Aan mijn vriendin heb ik het wel verteld. Ze begrijpt goed dat ik de hanger graag wilde hebben en ze heeft ook begrip voor mijn motivatie. Ze kan er niet volledig achterstaan, maar houdt wel haar mond erover. Ze zei dat als ik het eerlijk had gespeeld, ik het medaillon waarschijnlijk ook wel had gekregen. Maar die kans was in mijn ogen te klein. We hebben de rest van de spullen namelijk onderling verloot. We konden aangeven of we iets graag wilden hebben en dan werd het lucifers trekken. Het had dus inderdaad best gekund dat ik het medaillon had gekregen, maar het was mij te onzeker.

Financieel zat mijn moeder er warmpjes bij. Wat dat betreft hebben geen van de kinderen iets te klagen gehad. Het zou ook nooit in me zijn opgekomen om er op een of andere manier voor te zorgen dat ik meer geld uit de erfenis had gekregen dan mijn broer of zus. Geen denken aan. We hebben alles eerlijk met z’n drieën verdeeld.

Bij die hanger ging het mij ook absoluut niet om de financiële waarde. Ik bewaar het medaillon van mijn moeder thuis in een afsluitbaar geldkistje dat van mijn vader is geweest. Als ik mijn moeder erg mis, wat nog regelmatig gebeurt, haal ik het hangertje eruit. Dan maak ik het open en kijk ik er even naar. Ik ben blij dat het in mijn bezit is, ik vind het medaillon het mooiste materiële aandenken dat ik heb.”

Ook een geheim delen? Mail: flair@dpgmedia.nl, o.v.v. Geheim.

Beeld: Getty Images