Mannengeheimen Beeld Getty Images
MannengeheimenBeeld Getty Images

Philip (32): ‘Ik vind dat mijn vriendin zich als een loser gedraagt’

Philip (32) “Ik kon mijn geluk niet op toen ik vier jaar geleden een relatie met Annabel kreeg We kwamen elkaar tegen op een feestje van een vriend van mij raakten met elkaar in gesprek en ik was meteen van haar onder de indruk. Ik zat op dat moment niet echt op een relatie te wachten, maar Annabel kon ik onmogelijk laten schieten.”

“Ze leek alles te hebben wat ik maar kon wensen in een vrouw. Na een half jaar woonden we al samen. Naast aantrekkelijk was ze vooral een enorm sprankelende vrouw die midden in het leven stond: veel vrienden, ambitieus en hard bezig haar eigen design bedrijf groot te maken. Dat vond ik fantastisch aan haar. Ze had een ontembare levenslust.”

Omstandigheden op werkgebied

“Met de nadruk op hád, want die levens lust bleek zich uiteindelijk heel eenvoudig te laten temmen toen de omstandigheden op werkgebied tegen gingen zitten. Ze is vooral de boot in gegaan toen een bedrijf waar zij veel mee samenwerkte failliet ging en zij kon fluiten naar het geld van een aantal grote klussen. Uiteindelijk heeft ze haar bedrijf moeten opheffen en is ze parttime weer in loondienst gegaan. Heel lullig natuurlijk want haar grote droom viel in duigen. Maar ze heeft gelukkig geen schulden.”

Sprankelende vrouw

“Sindsdien is ze vooral thuis heel erg veranderd. Naar de buitenwereld houdt ze de schijn nog wel op, en ik ook. Maar eigenlijk is er sinds anderhalf jaar weinig meer over van de sprankelende vrouw die ik leerde kennen. Ze is thuis vaak chagrijnig en lusteloos. Ik houd mijn mond daarover tegen anderen, omdat ik het allemaal erg pijnlijk vind. Voor haar, maar ook voor mijzelf. Ik was namelijk altijd nogal aan het pochen met ‘mijn zakenvrouwtje’ en vertelde trots aan iedereen wat een supervrouw Annabel is.”

Nauwelijks vechtlust

“Annabel doet, doordat het mis is gegaan met haar bedrijfje, soms net alsof haar leven voorbij is. En dat terwijl ze nog niet eens dertig jaar oud is. Wat een onzin! Ik probeer haar te helpen met adviezen, maar ze zegt vaak dat ik haar hierover met rust moet laten en dat het vanzelf allemaal wel weer goed komt met haar. Toch blijkt dat nog nergens uit. Even in de put zitten vind ik prima, maar op een gegeven moment denk ik toch: get over it! Blijkbaar kan zij heel slecht met tegenslagen omgaan; er zit nauwelijks vechtlust in haar.”

Niet een en al ellende

“Dat valt me wel tegen. Maar nog erger vind ik dat ze van sprankelend en ambitieus is veranderd in negatief en passief. We kunnen heus nog wel lol met elkaar beleven, anders zou ik het niet met haar uithouden. Onderling is het gelukkig niet een en al ellende, maar ze zit overduidelijk in een dip. Hoewel ze bijvoorbeeld meer vrije tijd heeft dan ooit, onderneemt ze veel minder. Een vervelende samenloop van omstandigheden is dat een van haar beste vriendinnen vorig jaar met haar man naar Zuid-Afrika verhuisde. Daarbij kwam dat van haar andere vriendinnen zwanger raakten, waardoor ze die ook minder ziet. Lullig natuurlijk, maar we kennen genoeg andere mensen.

Alleen heeft ze gewoon vaak geen zin om de deur uit te gaan. Het gebeurt regelmatig dat we als stel worden uitgenodigd en ze thuis blijft. Als ik dan wel ga, hang ik altijd de smoes op dat ze te druk is met haar werk of al een andere afspraak had. Ik zal nooit zeggen “Ze voelt zich depressief…” Dat gaat voorlopig niemand iets aan.”

Kinderen

“Laatst begon Annabel erover dat we misschien maar aan kinderen moesten beginnen. Alsof kinderen een alternatief vormen voor een misgelopen bedrijf! Ik ben daar helemaal niet voor. Ik wil over een paar jaar best kinderen, maar niet met als voornaamste reden dat Annabel iets om handen moet hebben. Ze moet eerst maar eens voor haar eigen geluk vechten. Uiteindelijk is zij volgens mij niet het type dat als huismoeder gelukkig wordt. Ik denk dat zij zich daarvan ook bewust is.”

Een loser

“Ik vind dat Annabel zich op dit moment een beetje als een loser gedraagt, terwijl ik weet dat ze dat niet is. Uiteindelijk zal ze bijtrekken. Ik ken haar goed en weet dat ik haar niet motiveer door haar te bekritiseren. Daarom geef ik vooral subtiele hints in de hoop dat ze daar iets mee doet. Eerlijk gezegd heb ik me de laatste periode steeds serieuzer afgevraagd of ik nog wel bij Annabel wil blijven, maar die twijfels bespreek ik natuurlijk niet met haar of met mijn vrienden.

Toch is mijn conclusie: ik blijf bij haar. Want naast dat zij op het moment deels van mijn inkomen afhankelijk is en ik haar niet zal laten stikken, hou ik ook nog steeds van haar. Ik geef gelukkig niet zo snel op. Ik vertrouw er nog steeds op dat ze uiteindelijk het leven weer bij de lurven zal grijpen. Hopelijk duurt het niet nog eens anderhalf jaar want mijn geduld raakt uiteindelijk ook op.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden