oudere vrouwen Beeld Getty Images
oudere vrouwenBeeld Getty Images

Olaf (32): ‘Ze was echt zo’n mooie, volwassen, rijpe vrouw’

Olaf (32): “Mijn kleuterjuf niet meegerekend, viel ik vanaf mijn jeugd vooral op vrouwen die ouder waren dan ik. Ik vond ze altijd net iets spannender. Waarschijnlijk ging het mij destijds alleen om het idee, want als je zeventien bent en je vriendin is negentien maakt dat in de praktijk nauwelijks uit. Toch hield ik blijkbaar meer van vrouwelijke dan van meisjesachtige types. Die volwassenheid trok mij.”

“Helemaal spannend was het toen ik zelf nog op de middelbare school zat en ik wel eens iets had met een vrouw die al studeerde. Of al werkte! Ook naar vrienden toe vond ik zoiets erg stoer. Ik weet nog dat ik op mijn twintigste eens een onenightstand had met een vrouw die elf jaar ouder was. Ik heb daar toch over opgeschept. Volgens mij waren mijn vrienden stikjaloers. Het was echt zo’n mooie, volwassen, rijpe vrouw.

Maar hoe ouder mijn vrienden en ik werden, hoe meer er vooral naar vrouwen werd gekeken die jonger waren dan wij. Behalve door mij. Ik kan jongere, strakke meiden ook wel aantrekkelijk vinden. Ik heb zelfs twee jaar een relatie gehad met een jongere vrouw, maar uiteindelijk voel ik me toch meer aangetrokken tot wat oudere.”

Kinderen

“Sinds een jaar heb ik een relatie met Natasja. Zij is negen jaar ouder dan ik. We zijn echt stapelgek op elkaar en wonen sinds kort ook samen. Maar ik merk nu voor het eerst dat leeftijdsverschil ook een vervelende kant kan hebben. Vooral als het gaat om kinderen krijgen. Vanwege dat onderwerp heb ik tegen mijn ouders gelogen dat Natasja 34 jaar is. Ik ben enig kind. Als mijn ouders weten dat Natasja al 41 is, ontneem ik hun de hoop op kleinkinderen.

Voor Natasja heb ik me eigenlijk nooit serieus beziggehouden met de vraag of ik vader wil worden. Op dit moment ben ik er ook nog niet helemaal uit. Natasja zit in een cruciale nu-of-nooitfase. Maar ik laat me daardoor niet dwingen tot een besluit. Natasja probeert dat gelukkig ook niet. Omdat ze de laatste jaren voor mij single is geweest, heeft ze het idee van moederschap al enkele jaren losgelaten. Het kan best zijn dat die behoefte bij mij de komende jaren alsnog komt. Dan is het voor Natasja en mij natuurlijk te laat. Wat dan? Ik denk daar nu lever nog helemaal niet over na.”

Leeftijd verzwijgen

“Op dit moment zijn we dolgelukkig samen. Ik werk via een detacheringsbureau en leerde Natasja kennen bij een bedrijf waar ik een tijdje intern zat. Hoewel ik haar meteen al aantrekkelijk vond, begonnen we elkaar pas te mailen toen ik na een half jaar ergens anders werd geplaatst. Uiteindelijk zijn we een keer wat gaan drinken. Vreemd genoeg kwam ons leeftijdsverschil pas ter sprake tijdens onze derde date, toen we al een keer bij elkaar waren blijven slapen.

Uit angst voor mijn reactie bleek ze het onderwerp bewust te hebben verzwegen. Hoewel ik Natasja met gemak zeven jaar jonger schatte dan ze werkelijk is, schrok ik niet van haar leeftijd. Het gaat er toch alleen om hoe gek je op elkaar bent?

Waar we natuurlijk wel mee te maken hebben, is dat onze vrienden qua leeftijd ver uit elkaar liggen. De meeste van haar vriendinnen hebben relaties met oudere mannen. Met enkele daarvan scheel ik bijna twintig jaar. Daar zit dus een hele generatie tussen. Toch kan ik daar niet mee zitten. Ook geneer ik me niet snel. De mening van anderen over ons leeftijdsverschil laat me volkomen koud. Maar de eerste keer dat het me wel iets deed, was toen ik Natasja aan mijn ouders zou voorstellen.”

Geen kleinkinderen

“We waren vier maanden samen toen mijn moeder ons uitnodigen voor een etentje. Ze wilde ‘haar nieuwe schoondochter´ wel eens ontmoeten. Mijn ouders dromen ervan opa en oma te worden. Dat moet ik al jaren aanhoren: “Aan jou de schone taak…” Gelukkig zullen mijn ouders een nieuwe vriendin nooit overvallen met vragen over kinderwensen of leeftijden.

Maar toen mijn moeder de volgende dag belde, wist ik wel hoe laat het was. Ze begon van: “Zij is toch ook al bijna vijfendertig?” Om risico’s te vermijden kunnen vrouwen dan beter niet te lang wachten... Ze brengt dat op zo’n moment voorzichtig, maar met een pushende ondertoon. Ze moest eens weten. Toch kan ik op zo’n moment niet tegen haar zeggen: “Sorry mam, Natasja is bijna tien jaar ouder dan ik dus zet die kleinkinderen maar uit je hoofd.”

Ik hoop het niet, maar misschien zijn Natasja over een jaar alweer uit elkaar. Dan zou ik voor niets het hart van mijn moeder gebroken hebben. Ik voel me natuurlijk lullig dat ik lieg tegen mijn moeder. Maar voorlopig heeft ze in ieder geval nog hoop. Dat heb ik liever dan dat ze het Natasja nu al kwalijk zou nemen dat ze misschien nooit kleinkinderen zal hebben.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden