Man piekert Beeld Getty Images
Man piekertBeeld Getty Images

PREMIUM

Mannengeheimen: ‘Mijn vrouw is te begaan met haar broer die het syndroom van Down heeft’

Patrick (35): “De eigenschappen die mij vanaf het begin aantrokken in mijn vrouw Evelien zijn haar liefheid, haar zorgzaamheid en haar medeleven. Ze is echt de goedheid zelve. Het klinkt misschien raar, maar de laatste jaren lijken die eigenschappen een beetje tegen haar te werken.”

“Dat heeft allemaal te maken met dat zij in mijn ogen te heftig meeleeft met Rob, haar drie jaar oudere broer met het syndroom van Down. Evelien en ik zijn zes jaar samen. Toen ik hoorde dat haar broer verstandelijk gehandicapt is, schrok ik daar wel een beetje van. Ik had nog nooit iemand met een verstandelijke handicap van dichtbij meegemaakt. Ik vond het heel mooi en vertederend om te zien hoe liefdevol zij met Rob omging, maar de laatste twee jaar is daarin voor mij langzaam iets veranderd.”

Getreiterd

“Dat is zo sinds Rob is verhuisd naar een zorginstelling, waar hij in een woongroep zit. Het blijkt dat hij daar regelmatig wordt getreiterd door zijn medebewoners. Spullen van hem worden kapotgemaakt of gestolen en hij krijgt zelfs klappen. Dat kun je zijn huisgenoten eigenlijk niet kwalijk nemen, tenslotte zijn het allemaal verstandelijk gehandicapten. Maar de begeleiders kun je het wel kwalijk nemen.”

Verstandelijk gehandicapt

“Overdag is er begeleiding maar die gaat ‘s avonds weer weg. Bij die zorginstelling vinden ze dat de bewoners zo zelfstandig mogelijk gelaten moeten worden. Maar ja, hoe zelfstandig kun je mensen laten wonen die de mentale beleving hebben van een kind van vijf? Evelien bespreekt de situatie geregeld met mensen van de instelling maar dan komen ze met redeneringen waar geen speld tussen te krijgen is. Zo zeggen ze bijvoorbeeld dat pesten overal in de maatschappij voorkomt, dus ook daar.”

Helemaal van slag

“Tja, dat is zo, maar toch zou daar iets tegen gedaan moeten worden. Misschien moeten sommige bewoners niet bij elkaar gezet worden. We hebben al talloze gesprekken gevoerd met de leiding. Ook hebben we geprobeerd Rob ergens anders te plaatsen, maar dat is zó lastig in die sector. Overal zijn wachtlijsten. We zijn daar nog steeds mee bezig, maar het vlot allemaal niet zo. Het gevolg is dat Rob ons nu bijna dagelijks belt. Daar is Evelien steeds helemaal van slag van.”

Zware wissel op het huwelijk

“Ik heb in de loop der jaren ook liefdevolle gevoelens voor Rob gekregen, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met de band die Evelien met hem heeft. Zij zijn bloedverwanten en zijn samen opgegroeid. Daar krijg je niets tussen. Ik kan een knop omzetten en afstand van Rob en zijn situatie nemen. Evelien niet. Daardoor trekken de problemen van Rob soms best een zware wissel op ons huwelijk. Elke keer wanneer hij ons belt, heeft dat z’n weerslag op het humeur van Evelien. Ze wordt dan ook nukkig tegen mij. Dat is begrijpelijk, maar dat neemt niet weg dat ik daar langzamerhand ontzettend van baal. De problemen zijn al even aan de gang.”

Grapjes als uitlaatklep

“Ik vind het moeilijk om te zien dat Evelien het er zo zwaar mee heeft. Ik steun haar daarin zo goed als ik kan. Dat vind ik niet meer dan logisch. Ik zal ook nooit tegen haar of iemand anders van haar familie laten doorschemeren dat al dat gedoe met Rob of liever gezegd: Eveliens reactie daarop mij onderhand de keel uitkomt. Ik schaam me er namelijk een beetje voor dat ik überhaupt dat soort gedachten heb. Ik heb het er wel eens met twee van mijn vrienden over gehad, die heel discreet zijn. Zij snappen mijn standpunt goed. Ik vind het ook fijn dat wij er onderling grapjes over kunnen maken. Dat heb ik soms echt even nodig als uitlaatklep. Maar dat mag Evelien uiteraard niet horen.”

Chagrijnig

“Rob gaat eens per twee weken naar huis. Hij logeert dan bij mijn schoonouders of bij ons. Dat vind ik prima. Ondanks dat het soms moeilijk contact maken is met hem, kan het best gezellig zijn als hij er is. Hij is ook heel leuk met onze dochter. Mentaal liggen zij ten slotte niet zo ver uit elkaar. De problemen komen pas als Rob met tegenzin terug naar zijn eigen huisje gaat. Soms zitten Evelien en ik gezellig thuis en dan belt Rob weer. De stemming slaat dan meteen om. Als Evelien weer eens chagrijnig is, kan ze dat moeilijk loslaten.”

Helemaal zat

“Daar word ik zelf ook steeds vaker chagrijnig door. Evelien denkt dan vooral dat ik met haar meeleef, maar eigenlijk baal ik gewoon van haar reactie. Ik zou soms het liefst willen uitschreeuwen: ‘Ik ben dat gedoe met die broer van jou helemaal zat! Maar dat zal ik natuurlijk nooit doen, stel je voor. Niemand heeft voor deze situatie gekozen. Het is gewoon heel lastig. Ik hoop maar dat het niet al te lang duurt, voordat Rob ergens anders geplaatst kan worden. Want op deze manier wordt onze relatie er echt niet beter op”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden