Joost Beeld Getty Images
JoostBeeld Getty Images

Mannengeheimen: ‘Mijn broer gaat vreemd met meerdere vrouwen, maar zijn vriendin weet van niks’

Joost (34): "Als het op feesten aankomt, heeft mijn jongste broer Michel van dertig een naam hoog te houden. Drank, muziek en mensen vooral vrouwen vindt hij fantastisch. Elk weekend stappen, drie keer per week naar de sportschool en een telefoon vol met nummers van vrouwen. Totdat hij zijn huidige vriendin Simone ontmoette. Sindsdien is hij serieuzer."

Een andere vrouw

"Toen hij haar een paar maanden kende, vertrouwde hij me toe dat hij zich met Simone wilde settelen. Dat was de reden dat hij nog één keer een groot feest wilde geven. Er kwamen heel veel mensen, er werd flink gedronken en een vriend van hem die weleens in een club draait, verzorgde de muziek. Helemaal het mannetje, dat broertje van mij. Zo trots als een pauw liep hij rond.

Na een tijdje kwam Simone naar me toe. Ze had een verrassing voor Michel: ze had alle feestende vrienden een vuurwerksterretje gegeven. Alleen zag ze Michel nergens. Ik ook niet, dus ik bood aan even te zoeken. Toen ik hem uiteindelijk vond in zijn slaapkamer schrok ik enorm. Ik had alles verwacht, maar niet dat hij met een vrouw zou zijn."

Vreemdgaan

"Ik heb me omgedraaid en ben teruggegaan naar het feest beneden. Tegen Simone zei ik dat ik Michel nergens kon vinden, maar dat hij vast zo zou opduiken. Dat was ook zo. Niet veel later kwam hij binnen en hij ging meteen met Simone staan knuffelen. Ik zei niks, maar voelde me zo'n huichelaar.

Aan vreemdgaan heb ik een bloedhekel. De afgelopen jaren heb ik veel vrienden de fout in zien gaan. En ik weet: vrouwen komen er altijd achter. Zelf ben ik mijn vriendin drie jaar kwijt geweest, voordat we weer bij elkaar kwamen. Ik wist maar niet wat ik wilde met mijn relatie, totdat ze vertrok. Die drie jaren zonder haar waren ronduit rot. Ik weet hoe het is om iemand te moeten missen die het echt voor je is. En ik wéét dat Simone het echt is voor Michel. Hij kan dus maar beter zuinig op haar zijn."

Spanning missen

"Michel zei later, toen ik hem om uitleg vroeg, dat hij de spanning miste. Onzin. Ik ben ook geen lieverdje, zeker niet, maar sensatie zit niet in vreemdgaan. Liegen, bedriegen en een schuldgevoel, alleen maar voor seks buiten de deur? Het levert alleen maar verlies op, voor iedereen.

Toen ik dit allemaal tegen Michel zei, vond hij dat ik me er niet mee moest bemoeien. Hij zegt dat hij heel veel van Simone houdt en dat hij heus wel weet dat vreemdgaan eigenlijk niet kan. Dat het allemaal niks voorstelt. Dat hij alleen af en toe wil hij weten of hij het nog heeft. En of ik mijn mond wil houden tegen Simone."

Andere vrouwen

"Tot op de dag van vandaag, een halfjaar later, heb ik dat gedaan. Ik zal mijn broer nooit verraden. Maar hoewel Michel inmiddels bij Simone is ingetrokken, heeft hij het niet bij dat ene meisje gelaten. Hij zegt er niet veel over, maar als broer zie je meer dan anderen. Dan is hij bijvoorbeeld steeds druk in de weer met zijn telefoon. Aan de blik in zijn ogen zie ik het dan al.

Simone is ook niet gek. Soms is hij een paar uur niet bereikbaar, terwijl hij vroeger zijn mobiel altijd had aanstaan. Zij vermoedt heus wel iets. Op zo'n moment belt ze mij soms: of ik weet waar Michel uithangt. Dan hoor ik mezelf weer uitvluchten verzinnen. Dat hij onder de zonnebank is gegaan of dat hij langer in de sportschool is gebleven. Zo is het verschoven van één keer mijn mond houden voor mijn broer tot glashard liegen tegen zijn vriendin die van hem houdt.

Mijn eigen vriendin, die ook veel omgaat met Simone, zie ik steeds vaker een wenkbrauw optrekken als ze me aan de telefoon hoort. Volgens mij gelooft zij me steeds minder. Dat heeft me wel wakker geschud: om mijn broer te beschermen, lieg ik tegen Simone, ga ik tegen mijn eigen principes in en als ik niet uitkijk kan het mijn eigen relatie ook de nodige schade berokkenen."

Confrontatie

"Vorige week heb ik Michel opnieuw met zijn gedrag geconfronteerd. We zitten binnenkort met elkaar bij een groot familiefeest, ik wil niet huichelen. Toen ik zei dat ik niet blijf liegen, antwoordde hij dat ik toch ook graag wil dat hij en Simone bij elkaar blijven?

Ik voelde me onder druk gezet. Simone past goed bij hem. En ik vind: je familie verraad je niet. Bloed is bloed. Maar liegen voor mijn broer, dat is weer iets heel anders. De volgende keer dat Simone belt, ga ik antwoorden dat ik ook niet weet waar Michel is en dat ze het hem zelf maar moet vragen als hij thuiskomt. Ik ga precies doen wat Michel zei: me er niet meer mee bemoeien."

Ook een mannengeheim? Mail dan naar flair@dpgmedia.nl.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden