man schrijft liefdesbrieven Beeld Getty Images
man schrijft liefdesbrievenBeeld Getty Images

Mannengeheimen: ‘Ik schrijf liefdesbrieven die Pim doorstuurt naar vrouwen die hij leuk vindt’

Willem (34): “Pim en ik kennen elkaar al sinds de middelbare school. Hij is een van mijn beste vrienden en als die hulp nodig hebben, moet je ze helpen, vind ik. Dus ook met het veroveren van vrouwen. Omdat Pim altijd al moeite heeft gehad om zijn gedachten op papier te zetten, schrijf ik liefdesbrieven voor hem, die hij dan weer stuurt naar vrouwen op wie hij een oogje heeft. Jaren geleden deed ik dat wel eens voor hem.”

“Toen hij vier maanden geleden via zijn werk een nieuwe vrouw leerde kennen op wie hij erg verliefd werd, heb ik hem er weer bij geholpen. En dat heeft effect gehad. Met Natasja heeft hij inmiddels een vaste relatie, maar zij weet niet dat Pims liefdesbrieven en ook veel van zijn e-mails en een grappige sms’jes, eigenlijk vooral door mij zijn geschreven. Toen Pim net verliefd werd op Natasja, maar ze nog niet hadden gezoend, had hij het vreselijk vaak over haar.”

Geholpen

“Hij voelde dat er een klik tussen hen was, maar vond ook dat het contact soms een beetje stroef verliep. Ze waren in het begin vooral heel erg om elkaar heen aan het draaien. Hij zei dat hij haar graag een overdonderende, vlammende liefdesbrief wilde sturen, maar dat er alleen maar rommel uit zijn vingers kwam. Toen heb ik aangeboden hem te helpen.”

De laatste keer dat ik voor mezelf een liefdesbrief of een gedicht schreef, is alweer even geleden. Vanaf halverwege mijn middelbareschooltijd was ik daar heel fanatiek mee bezig. Ik schreef meerdere gedichten per week. Voor vrouwen die ik leuk vond, maar ook gewoon voor mezelf als uitlaatklep. Het ging meestal over de liefde, keuzes maken en volwassen worden. Vooral puber onderwerpen dus. In mijn studententijd moest ik veel voor mijn studie schrijven. Toen is mijn creatieve vrijetijds schrijven er steeds meer bij ingeschoten."

Liefdesbrieven

“Tegenwoordig schrijf ik veel voor mijn werk en associeer ik schrijven al helemaal niet meer met iets wat ik puur voor de lol doe. Ik heb er ook geen tijd voor. Behalve natuurlijk als ik er een goede vriend mee kan helpen. In de beste brief die ik voor Pim schreef, kwam ik met een hele opsomming waarom Pim zo gek is op Natasja. Daar stonden dan uiteenlopende dingen in, zoals dat ‘ik’ Natasja vind lijken op Venus uit het beroemde schilderij ‘De Geboorte van Venus’ van Botticelli. Dat soort dingen. Die brief kwam volgens Pim erg goed aan. Dat vertelde hij mij de volgende dag glunderend.”

Jaloers

“Toen ik acht jaar geleden een relatie kreeg met Liesbeth, heb ik haar maar een of twee liefdesbrieven geschreven. In die periode was ik al helemaal niet meer zo bezig met schrijven. Toen ik haar onlangs vertelde hoe ik Pim aan het helpen was, vond ze dat natuurlijk erg aardig van mij. Maar ze was met terugwerkende kracht toch een beetje teleurgesteld dat ik vroeger zo weinig voor haar heb geschreven. Ik heb Natasja inmiddels meer liefdesbrieven heb geschreven dan Liesbeth in al die tijd dat we nu samen zijn. Ook al is Liesbeth licht jaloers, ze heeft wel beloofd haar mond erover te houden. Het is tenslotte allemaal goed bedoeld en ze moet er eigenlijk ook wel om lachen.”

Verschillend qua karakter

“Pim en ik zijn best verschillend qua karakter. Hij kan soms een beet je een lompe boer zijn, terwijl ik mijn vrouwelijke kant blijkbaar wat meer heb ontwikkeld. Dat zou goed kunnen komen doordat ik met twee zussen ben opgegroeid. Ik heb het altijd goed met vrouwen kunnen vinden en ik weet ook vrij goed hoe ik op hun gevoel kan inspelen. Pim is heel direct en je weet altijd precies wat je aan hem hebt, maar bij het veroveren van een vrouw werkt dat niet altijd.”

Beide kanten

“Het grappige is dat Natasja twee maanden geleden een keer tegen Pim heeft gezegd dat hij in zijn liefdesbrieven zo anders overkomt dan in het echt. Met meer passie en gevoel. Maar dat ze inmiddels verliefd is geworden op beide kanten van hem. Gelukkig maar. Ik heb zo’n zeven liefdesbrieven en e-mails en talloze sms’jes voor Pim geschreven. Hij is nu alweer vier maanden met Natasja en we zijn de frequentie flink aan het afbouwen. Zo gaat dat toch in een relatie?”

Weer een liefdesbrief schrijven

“Eerst doe je beiden heel erg je best om zo goed mogelijk uit de verf te komen, maar na een aantal maanden - als de hevigste verliefdheid een beetje begint af te nemen- kom je toch steeds meer in je normale manier van doen te recht. In plaats van brieven en lange mailtjes moet hij af en toe maar een bosje bloemen voor haar kopen, heb ik hem gezegd. En mocht het uitgaan met Natasja, dan wil ik bij een volgende verovering best weer een liefdesbrief voor hem schrijven.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden