Mannengeheimen tanden Beeld Getty Images
Mannengeheimen tandenBeeld Getty Images

PREMIUM

John (35): ‘Ik schaam me voor mijn slechte gebit’

John (35): “Rond mijn twintigste viel het mij voor het eerst op dat mijn tandvlees een beetje begon terug te trekken. En echt wit waren mijn tanden toen ook al niet. Ik heb nooit een goed gebit gehad, maar ik dacht: dat valt toch niemand op.”

“Een paar jaar later zat ik met een paar vrienden in een café. We waren gezellig aan het drinken, toen een van hen een nare opmerking over mijn gebit maakte. Het was als onschuldig pesterijtje bedoeld, maar ik kon wel door de grond zakken.

Dat was de eerste keer dat ik wist het valt anderen dus ook op. Ik werd me vanaf dat moment steeds bewuster van mijn tanden. Ik schaamde me ervoor. Ik praatte soms met mijn hand voor mijn mond en vond het ook vervelend om voluit te lachen.”

Gebit mijn zwakte

“In het dagelijks leven was ik daar niet continu mee bezig, maar breed lachend kreeg je mij niet op een foto. Ik heb zat foto’s waarop je mij met een geforceerd ingehouden glimlach ziet, waarbij mijn lippen strak staan, om mijn tanden maar niet te hoeven ontbloten.

Ik ben altijd behoorlijk in de smaak gevallen bij vrouwen, maar mijn gebit is de laatste vijftien jaar echt mijn zwakte. Ook nu ik sinds vier jaar onder en boven een gedeeltelijke gebitsprothese draag. Ik ging tot een paar jaar geleden veel stappen. Drie keer in de week was geen uitzondering. Meestal had ik dan geen zin om mijn tanden te poetsen als ik laat thuiskwam.”

Afgestorven tand

“Ik dacht met mijn benevelde hoofd: ik kan het heus wel een keertje overslaan. Volgens mij kan dat ook geen kwaad, maar het moet dus niet te vaak voorkomen, zoals bij mij.

Het mag duidelijk zijn dat het met mijn gebit alleen maar bergafwaarts ging. En niet naar de tandarts gaan, hè. Dat was gewoon angst. Op een gegeven moment was ik zeven jaar niet naar de tandarts geweest. Een van mijn voortanden was helemaal donker geworden, doordat hij was afgestorven. Erg lelijk.

Gedurende zo’n periode wordt de drempel om naar de tandarts te gaan natuurlijk steeds hoger. Ik was echt ontzettend bang dat hij zou zeggen: ‘Sorry hier is niets meer mee te beginnen, alles moet eruit.’ Maar mijn toenmalige vriendin was het gezeur echt zat en maakte voor mij een afspraak. Dat was vier jaar geleden.”

Door de zure appel heen

“Ze trok me als het ware mee naar de praktijk. Er was geen weg meer terug. Het bleek dat ik er niet ver naast zat, want de tandarts leek echt te schrikken. Hij was zelfs verbaasd dat ik niet helemaal kapot ging van de pijn. Ik was vreselijk nerveus toen ik daar de eerste keer in de stoel lag, maar ik had nu A gezegd en moest door de zure appel heen.

Vervolgens is over een periode van zes maanden mijn gebit echt grondig verbouwd. Dat leverde aanvankelijk ook nog een financieel probleem op. Het liep in de duizenden euro's. Gelukkig heb ik ontzettend lieve ouders die aanboden om alles voor mij te betalen.”

Implantaten

“Inmiddels heb ik een paar implantaten. Omdat die erg duur zijn, zijn de overige rotte tanden vervangen door een gedeeltelijke tandprothese. Dat noemen ze ook wel een ‘plaatje’. Veel van mijn kiezen moesten eruit. Als ik dat plaatje niet in heb, voel ik me net een oud mannetje met al die gaten. Maar als ik het plaatje in heb, ziet niemand er iets van.

Aan het praktische dagelijkse gebruik ben ik inmiddels wel gewend, maar het blijft een moeilijk punt. Want hoe pak je het aan als een potentiële nieuwe vriendin steeds vaker bij je blijft slapen. Ik probeer me wel eens te verplaatsen in zo’n vrouw.”

Afknapper

“Als ik in een prille relatie zou zitten en zij haalt voor het slapen gaan opeens haar halve gebit uit haar mond om dat doodleuk op het nachtkastje te leggen zou ik best schrikken. Er is dan toch wel een kans dat je afknapt.

Ik heb vorig jaar meegemaakt dat een vrouw het na een paar weken om onduidelijke redenen uitmaakte. Ik heb het haar niet durven vragen, maar ik vermoed dat het komt doordat ik haar met mijn prothese confronteerde. We hebben het er toen even over gehad en ze reageerde niet zichtbaar vol afschuw, maar ik denk ik toch dat het te snel was.

Sindsdien heb ik me voorgenomen dat ik er zo lang mogelijk mee wacht voordat ik erover begin en dat ik die plaatjes ‘s nachts gewoon in houd. Dan is de kans kleiner dat ze uiteindelijk alsnog afknapt.”

Niet aantrekkelijk

“Al met al ben ik nu zeker beter af dan vier jaar geleden. Mijn vrienden en familie vonden het ook een grote vooruitgang. Er moest gewoon iets gebeuren. Los van het esthetische aspect had ik vaak pijntjes, tanden zaten ook los. Op een geven moment durfde ik bijna niet meer in een appel te bijten. Ook erg vervelend: het rook niet altijd even fris. Het grote verschil met vroeger is dat toen op voorhand al duidelijk was dat ik slechte tanden had. Dat accepteerden vrouwen blijkbaar.

Als ik nu een nieuwe vrouw ontmoet, ziet en weet ze niks van mijn plaatjes. Uiteindelijk zal ze daar wel achterkomen, want ik kan ze niet elke nacht blijven inhouden. Dat blijft een moeilijk punt: een man van pas vijfendertig met valse tanden is natuurlijk niet erg aantrekkelijk.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden