hetero Beeld Getty Images
heteroBeeld Getty Images

Jasper (33): 'Ik ben hetero, maar heb seks gehad met een man'

Jasper (33): "Iets is pas een geheim als je het consequent verzwijgt voor anderen. De redenen waarom je dat doet, kunnen legio zijn. In mijn geval speelt schaamte een belangrijke rol. Ik ben hetero, maar heb drie jaar geleden uit nieuwsgierigheid seks gehad met een man.”

“Iets wat voor veel mensen in de taboesfeer ligt. Ik heb er geen spijt van, maar het is ook weer niet zo dat het nog een keer zal gebeuren. Het was gewoon eenmalig. Daarom houd ik het ook liever voor mezelf.”

Angst voor onbegrip

“Het speelde allemaal voordat ik mijn huidige vriendin Lieke leerde kennen, met wie ik nu bijna twee jaar een relatie heb. Het gaat heel lekker met ons. Ze is echt m'n maatje, de seks is prima en ik heb nooit de behoefte gehad om vreemd te gaan. Ik ben altijd goudeerlijk tegen haar, maar dit ene seksuele uitstapje uit mijn verleden blijft een heikel punt. Ik kan en wil het haar niet vertellen, uit angst voor onbegrip of een vertrouwensbreuk in onze relatie.

Het gebeurde na een avondje stappen in Amsterdam, waar ik al sinds m'n studententijd woon. Ik was op dat moment vrijgezel en was met een paar vrienden uit. Aan het einde van de avond raakte ik in een café aan de praat met een jongen die homo was. Niet zo'n verwijfd type, maar gewoon een normale vent. Hij kwam erg relaxed over en na sluitingstijd ben ik met hem mee naar huis gegaan voor een afzakkertje.

Ik denk dat het uiteindelijk een combinatie is geweest van iets te veel bier, mijn nieuwsgierigheid naar het onbekende en de spanning die op dat moment in de lucht hing. In die tijd fantaseerde ik weleens over hoe het zou zijn om seks met een man te hebben, maar dat was nooit meer dan nieuwsgierigheid naar de ervaring op zich, gewoon om het een keer mee gemaakt te hebben. Ik ben er ook nooit actief naar op zoek geweest. Maar kennelijk waren die avond alle ingrediënten aanwezig om het te laten gebeuren.”

Seks met een man

“Kortom, we hebben seks gehad, of in elk geval redelijk met elkaar geëxperimenteerd. Daarna ben ik vrij snel naar huis gefietst, om de volgende dag wakker te worden met een dubbele kater: van de drank, maar ook omdat het toen pas goed tot me doordrong wat ik had gedaan. Ik had een ontzettend onbestemd gevoel.

Aan de ene kant voelde ik me opgelucht, omdat ik nu eindelijk wist hoe het was om seks te hebben met een man. Aan de andere kant wist ik ook meteen dat het bij die ene keer zou blijven. Wat overbleef, was een gevoel van schaamte. Zoiets doe je toch niet als hetero, dacht ik.

Zeker twee maanden heb ik bewust het café gemeden waar ik die jongen had ontmoet. Puur uit angst dat ik hem weer tegen het lijf zou lopen en dat hij mij met die bewuste avond zou confronteren. In een soort tegenreactie liet ik me ook korte tijd laagdunkend over homo's uit. Dat deed ik uit een soort zelfbescherming, denk ik. De impact van dat avontuurtje bleek toch iets groter dan ik gedacht.”

Schaamte

“Het heeft zo'n drie maanden geduurd, voordat ik het voor mezelf een beetje een plek kon gegeven. Nu, drie jaar later, kan ik gelukkig tegen mezelf zeggen: ‘Ik heb het geprobeerd, maar het is niets voor mij. Ik ben gewoon hetero.’ Maar er vrede mee hebben voor jezelf betekent niet automatisch dat je iedereen er deelgenoot van wilt maken. Het gevoel van schaamte is gebleven.

Ik vertel het nog steeds niet, omdat ik bang ben voor afkeurende reacties uit mijn omgeving. Vooral van mijn vrienden, die ik al jaren ken en die allemaal hetero zijn. Niet dat ze heel negatief over homoseksualiteit denken maar dubbelzinnige opmerkingen gaan ze niet uit de weg, Als ze van mij zouden weten dat ik een keer wat met een man heb uitgevogeld, weet ik zeker dat ze daar vroeg of laat grappen over zullen maken. Dus waarom zou ik het vertellen?

Bij Lieke speelt er nog iets anders mee. Als ik haar zou vertellen dat ik met een man heb liggen rot zooien, ben ik bang dat ze anders over me gaat denken. Dat ze me niet meer vertrouwt en dat ik daarmee onze relatie misschien op het spel zet. En dat is wel het laatste wat ik wil.”

Tessa Heinhuis - van der LansGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden