Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mannengeheimen > André (32): ‘Ik ben eenzaam en daar schaam ik me heel erg voor’

André (32): ‘Ik ben eenzaam en daar schaam ik me heel erg voor’

André (32): ‘Ik ben eenzaam en daar schaam ik me heel erg voor’

André (32): “Mijn vrienden zeggen dat ze jaloers op me zijn. Dat ik een vrij leven heb, alles kan doen wat ik wil en hoe heerlijk dat is. Ruim een jaar geleden was ik het daar nog roerend mee eens, maar dat is tegenwoordig wel anders.”

Leeg leven

“Langzaamaan ben ik me er bewust van geworden hoe leeg mijn leven eigenlijk is. Er zijn wel vrouwen, maar wat ik voor hen voel is niet genoeg voor een relatie. Eerst dacht ik dat ik vanzelf wel iemand tegen zou komen, maar daar ben ik nu niet meer zo zeker van. Ik ben bang dat ik nooit meer verliefd kan worden en dat gevoel wordt steeds sterker. Maar ik praat nooit over die angst. Ik voel me eenzaam en daar schaam ik me voor.

Vijf jaar geleden ging mijn relatie uit, in goed overleg. Mijn ex Stephanie en ik zijn zes jaar samen geweest en kwamen toen tot de conclusie dat we meer vrienden dan geliefden waren. Ik ben stapelverliefd op haar geweest en hou nog steeds van haar, maar niet meer op die manier. Het is voorbij en daar hebben Stephanie en ik vrede mee.”

Met alle vriendinnen naar bed

“Er begon een nieuwe fase in mijn leven, die van de vrijgezelle man. Ik had niets te klagen. Ik heb een mooi appartement, een leuke baan, een vaste groep vrienden waar ik vaak mee op stap ga en een aantal goede vriendinnen. Die vriendinnen kende ik al tijdens mijn relatie en toen was het natuurlijk gewoon platonisch. Ik ben niet iemand die vreemdgaat.

Nu ik vrijgezel was, werd het anders. Inmiddels ben ik met bijna al mijn vriendinnen naar bed geweest. Er zijn momenteel drie vrouwen die ik regelmatig zie. We doen leuke dingen samen en we slapen met elkaar. Ze weten dat ik geen relatie wil, als ze ernaar vragen zeg ik eerlijk dat ik ook met andere vrouwen afspreek.”

Doen wat ik wil

“Ik ben vrijgezel en mag doen wat ik wil; zo sta ik erin en dat weten ze. De eerste paar jaar vond ik het prima om zo te leven, maar vanaf mijn dertigste ben ik kritischer naar mijn leven gaan kijken. Ik had altijd gedacht dat ik rond die leeftijd wel een vrouw en kinderen zou hebben, maar dat was allesbehalve het geval. Ik ging steeds meer nadenken over de toekomst en ik begon me zorgen te maken. Sinds mijn relatie met Stephanie was ik niet één keer verliefd geweest.

Het laatste jaar ben ik een soort experiment gestart. Steeds als ik een leuke vrouw tegenkwam, probeerde ik er een soort relatie van te maken. Als ik het meer tijd zou geven, zou ik vanzelf wel verliefd worden, dacht ik. Dat gebeurde niet. Hoe mooi, leuk of lief ik zo’n vrouw ook vond, na een paar weken was ik altijd weer op haar uitgekeken. Dan ging ik terug naar mijn oude vrijgezellenleventje. Terug naar mijn vriendinnen, met wie ik meer had dan een vriendschap.

Hoe vaker dat gebeurde, hoe eenzamer ik me voelde. Ik realiseer me dat ik op zoek ben naar liefde en die niet kan vinden. Ik wil weer dat gevoel hebben echt voor iemand te gaan. Het spookt de hele tijd door mijn hoofd, maar ik durf er met niemand over te praten.”

Lees ook
Oscar (38): ‘Ik durf niet te zeggen dat ik wil stoppen met ivf’

Geen hoop

“Mijn vrienden vertellen dat ik me eenzaam voel, is iets dat ik niet eens overweeg. Ik schaam me er te erg voor. Zij zien mij als de gelukkige vrijgezel, de man die het goed voor elkaar heeft. Hen de waarheid vertellen vind ik gênant. En het met mijn vriendinnen bespreken is ook geen optie. Ik ben bang dat dat alles zou veranderen. Je wilt natuurlijk niet horen dat iemand die zich bij jou eenzaam voelt.

Ik ga me steeds ellendiger voelen. Ik wist niet dat je zo alleen kon zijn, als je helemaal niet alleen bent. Het idee dat niemand het zou begrijpen, begint me te breken. De mensen die het dichtst bij me staan hebben geen idee hoe ik me voel, Niet zo gek, want ik houd mijn imago van man die het prima voor elkaar heeft in stand. Ik doe alsof alles goed met me gaat.

Ergens heb ik nog steeds de hoop dat er opeens een vrouw voorbijkomt die alles anders maakt. Dat ik wel verliefd word en dat het qua gevoel weer wordt zoals vroeger met Stephanie. Die hoop wordt wel steeds minder. En dat maakt me bang. Ik wil niet de rest van mijn leven op deze manier verder, maar het begint er wel steeds meer op te lijken. Ik ben een verstokte vrijgezel die zijn eenzaamheid ontkent.”

Ook een geheim delen? Mail: flair@dpgmedia.nl, o.v.v. Geheim.

Interview: Karin Rus | Beeld: Getty Images. Om privacyredenen zijn de namen veranderd