Guy (39): 'Ik verloor de helft van ons spaargeld, mijn vrouw weet van niets'
Guy (39): "Achteraf gezien was het een heel slecht idee. Ik had geen enkele ervaring met beleggen, maar dacht toch het spaargeld van mij en mijn vrouw Renate op de beurs flink te kunnen laten groeien.
Alle aandelen stonden vorig jaar zo laag, dat kon alleen nog omhoog. Maar wie had kunnen denken dat de beurs verder zou instorten en ik meer dan de helft van ons spaargeld zou kwijtraken? Het is te hopen dat het niet al te lang duurt voordat de beurs weer aantrekt, anders, heb ik Renate een hoop uit te leggen."
Beleggen
"Zij weet wel dat ik ben gaan beleggen, maar de afschrikwekkende details kent ze niet. Die durf ik haar niet te vertellen. Door de overwaarde op ons vorige huis kregen we twee jaar geleden behoorlijk wat geld. Met ons spaargeld erbij opgeteld hadden we ineens een flink bedrag op de spaarrekening staan: negentigduizend euro.
We zijn toen met onze kinderen twee weken naar Australië op vakantie geweest. Verder deden we geen grote uitgaven. Tot begin vorig jaar zaten we goed in de slappe was. Omdat we allebei werken, hadden we dat geld ook helemaal niet nodig. We hadden wel onze fantasieën: misschien kunnen we over een tijdje een leuk vakantiehuisje kopen, in Spanje bijvoorbeeld. Maar concreet waren die plannen niet."
Stijgen en dalen
"Begin vorig jaar ging het slecht op de beurs. De gemiddelde aandelenkoersen van de grootste bedrijven van Nederland daalden in korte tijd met wel twintig procent. Voor die tijd was ik me al een beetje gaan oriënteren op dat gebied. Ik las veel over aandelen en andere beleggingsproducten. Als koersen dalen, moeten ze daarna ook weer stijgen. Zo is het in het verleden al tijd geweest. Dus opende ik een online beleggersrekening. Daarop ben ik eerst heel voorzichtig met mijn eigen geld gaan beleggen. In het begin ging dat super goed. Half mei had ik met mijn beperkte kennis al bijna vijfduizend euro verdiend. Daar was ik trots op. Zo gemakkelijk is het dus om geld te verdienen, dacht ik nog. Toen ik het er met Renate over had, zei zij nota bene: 'Misschien toch ook wat van ons spaargeld beleggen?'
Ik heb meteen een tweede beleggersrekening geopend, waarop ik ons geld eens even flink zou laten groeien. Renate is niet zo goed met cijfers. Ik doe altijd onze administratie en regel de financiële zaken. Daarom had ik vrij spel op onze beleggersrekening. Wel hadden we afgesproken dat ik niet meer dan twintigduizend euro zou investeren. Eind mei zijn 'we' ingestapt en anderhalve maand later had ik de helft daarvan alweer verloren. Ik baalde gigantisch. Exacte cijfers vermeldde ik Renate niet. 'De koersen gaan altijd omlaag en weer omhoog', zei ik tegen haar, het trekt wel weer aan."
Vijftigduizend euro
"Toen de koersen vanaf dat punt inderdaad weer leken te stijgen, heb ik er extra geld ingestopt. Ik dacht: ik moet die verloren tienduizend terugverdienen en dat lukt sneller als ik meer geld investeer. Mijn plannetje was om niets tegen Renate te zeggen, maar haar opeens het goede nieuws te vertellen: kijk eens schat, wat ik voor ons heb verdiend op de beurs! Dat pakte anders uit. September brak aan. Door de kredietcrisis stortte toen alles in elkaar. Sommige van onze aandelen daalden met wel tachtig procent! Wat een ramp. Op dat moment uitstappen was ook geen optie. Stel dat je aandelen daarna weer gaan stijgen.... Uiteindelijk heb ik bijna vijftigduizend euro belegd."
Lees ook Stefan (38): ‘Ik had een affaire met een collega en kreeg een soa’
Vakantiehuis
"Ik voel me zo'n grote loser. Toch, zelfs veel professionele beleggers hebben het afgelopen jaar enorme verliezen geleden. De enige echte fout die ik heb gemaakt, is dat ik overmoedig raakte. Ik had me gewoon aan onze afspraak moeten houden. Dat neem ik mezelf erg kwalijk. Ik schaam me diep voor mijn geklungel en durf niets tegen Renate te zeggen. Extra pijnlijk is dat ze laatst een leuk plannetje had. Omdat de huizenprijzen overal zo sterk waren gedaald zei ze: 'Misschien moeten we eens rondkijken voor een vakantiehuis.' Ik zei snel dat ik het een slecht idee vond om tijdens deze economische crisis grote uitgaven te doen.
De afgelopen maanden zijn de koersen gelukkig weer iets gestegen. Maar we staan nog steeds diep in het rood met onze aandelen. Ik hoor veel spookverhalen van beurskenners dat het dit najaar allemaal nog verder kan zakken. Voorlopig zit dat vakantiehuis er dus echt niet in."
Dit verhaal heeft eerder in Flair gestaan. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.
Bron: Getty Images