Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mannengeheimen > Gerard (34): ‘Mijn vriendin weet niet dat ik een verslaafde zus heb’

Gerard (34): ‘Mijn vriendin weet niet dat ik een verslaafde zus heb’

Gerard (34): ‘Mijn vriendin weet niet dat ik een verslaafde zus heb’

“Keer op keer heb ik op het punt gestaan mijn geheim op te biechten aan mijn vriendin Jeannette, met wie ik een jaar samen ben. Maar of het moment was niet juist, of ik durfde niet meer. Want hoe vertel ik dat ik niet enig kind ben, maar nog een jongere zus heb? Die bovendien in dezelfde stad woont? Ik houd mijn zus al anderhalf jaar voor Jeannette verborgen en ben bang dat als ik het haar nu vertel, ze haar vertrouwen in mij kwijt is.

Gestolen

“Mijn zus Jolanda is twee jaar jonger dan ik. Op haar vijftiende is ze gaan experimenteren met drugs. Eerst met wiet en pillen, later volgden harddrugs. Cocaïne en heroïne, met alle daarbij horende narigheid: prostitutie, liegen en stelen van mijn ouders en mij. Toen ik net op mezelf woonde, is ze eens ’s nachts naar me toegekomen. Helemaal uit gemergeld en doodmoe. Ik liet haar binnen, omdat ik medelijden had.

Toen ik de volgende dag van college terugkwam, was mijn hele huis leeggeroofd. Van mijn laptop en tv tot mijn Björn Borg-ondergoed. Alles wat maar enige waarde had, was verdwenen. Ga dan maar eens aangifte doen bij de politie, terwijl je weet dat je bloedeigen zus het heeft gedaan.

Ook mijn ouders heeft ze veel verdriet gedaan. Meerdere malen bedreigde ze hen en verweet hen de schuld te zijn van haar drugsverslaving. Verschrikkelijk om te horen. We delen dezelfde achtergrond en ik begrijp niet wat er zo vreselijk voor Jolanda is geweest, dat het haar naar drugs heeft doen grijpen. Mijn ouders hielden zo veel van haar. Mijn vader heeft ook heel vaak ’s nachts door Amsterdam gereden, op zoek naar zijn dochter. Als hij haar ergens in een portiek vond, schold ze hem verrot.

Een jaar of tien geleden hebben we officieus besloten dat Jolanda niet langer deel uitmaakt van onze familie. Dat gaf rust. We verwijderden symbolisch alle foto’s van haar en besloten dat we haar niet meer zouden helpen. Na de zoveelste inbraak zaten we er doorheen.”

Verslaafde zus niet te redden

“Jolanda valt niet meer te redden, dat is ons wel duidelijk. Mijn ouders hebben ooit een lening afgesloten om haar geld te geven voor een nieuwe start, maar die kwam er nooit. Ze heeft twee keer in een afkickkliniek gezeten en is er alleen maar slechter uitgekomen. Want daar ontmoette ze Henk, een notoire heroïneverslaafde die haar verder de shit in heeft geholpen.

Het laatste wat ik van haar weet, is dat ze samen op een smerig kamertje woonden waar ze de hele dag gebruikten, als Jolanda weer wat had verdiend op een parkeerplaats Sindsdien heb ik haar nog maar één keer gezien. Ze herkende me niet en zag er smerig en mager uit. Ik schaamde me en draaide mijn hoofd om.”

Lees ook
Kasper (26): ‘Een droombruiloft vind ik zonde van het geld’

De waarheid vertellen

“Behalve mijn kleine familie en mijn beste vriend Robert, weet niemand van Jolanda’s bestaan. Zeggen dat ik enig kind ben, voorkomt een hoop vervelende vragen en onbegrip. Dat gaat ook makkelijk als je niet dagelijks met iemand hoeft te leven. Maar als je samenwoont en je vriendin toont interesse in jouw jeugd, wis je niet zomaar een deel van je verleden.

Het is bijna niet te doen om herinneringen op te halen aan zomervakanties in Italië, zonder daarbij te vertellen over de zandkastelen die Jolanda en ik bouwden en de tent waarin we gebroederlijk lagen. Jeannette heeft nog een oudere broer. Als zij iets over hun band vertelt, herken ik het en wil ik bijna roepen dat ik dat ook had met Jolanda. Jeannette verbaast zich ook nog steeds over het geringe aantal foto’s van mijn jeugd.

Eens moet ik eraan geloven. Als Jeannette en ik gaan trouwen, komt er op de officiële documenten natuurlijk te staan dat ik nog een zus heb. Jeannette moet het van mij horen. Het zou vreselijk zijn als ze op een dag zelf ontdekt dat ik een zus heb, een verslaafde nota bene. Haar ex heeft haar ooit bedrogen en sinds dien heeft ze moeite mannen te vertrouwen. Ik weet niet of ze ermee kan dealen als ze erachter komt dat haar eigen vriend ook tegen haar liegt.”

Beeld: Getty Images