Bob (35): 'Mijn vrouw weet niet dat ik weer ben gestopt met lijnen' Beeld Getty Images
Bob (35): 'Mijn vrouw weet niet dat ik weer ben gestopt met lijnen'Beeld Getty Images

Bob (35): 'Mijn vrouw weet niet dat ik weer ben gestopt met lijnen'

"Mijn vrouw, zelf ook geen lichtgewicht, klaagt al een tijd dat ik te dik ben. Eerst maakte ik me daar niet zo druk om. Dan had ze een paar kilo meer Bob om van te houden, hoe kon ze daar nu bezwaar tegen hebben? Ik werk als vrachtwagen chauffeur en bijna alle jongens die dit werk doen, zijn stevig. Je zit voortdurend op je kont, eet in wegrestaurants en tussendoor snaai je ook het een en ander weg. Die paar extra kilo's zag ik als een beroepsziekte waar ik prima mee kon leven.

Maar een maand of vier geleden kreeg ik last van mijn onderrug. Een soort steken die doorstraalden naar mijn rechterbeen. In eerste instantie dacht ik dat het na een paar dagen rust wel over zou gaan, maar toen de steken bleven, werd ik ongerust. Ik vreesde dat ik een hernia had en maanden plat moest liggen of nog erger: onder het mes zou moeten.

Ik hoopte dat het na een weekje thuis minder zou worden, maar mijn vrouw stond erop dat ik een afspraak maakte bij onze huisarts. Een vrouw van een jaar of veertig, type onderwijzeres. Ik wilde mijn broek al laten zakken om de pijnlijke plek aan te wijzen, maar zij stond erop eerst een lijst met vragen met me door te nemen. Of ik vaker pijn had, of ik weleens een medische keuring had gehad en of ik niet te veel woog. 'Hoho', zei ik. 'Ik zit hier voor mijn rug' Maar ze wilde per se dat ik op de weeg schaal ging staan en nam mijn bloeddruk op.

Daarna moest ik nog even op de behandeltafel liggen en drukte ze hier en daar op mijn rug. Toen ze weer achter haar bureau zat, verklaarde ze dat ik veel te zwaar was. Ze zei dat ik zo'n vijftien kilo moest afvallen om op een gezond gewicht te komen. Ik vroeg hoe het met die rugpijn zat en nog al snibbig antwoordde ze dat de pijn zou verdwijnen als ik weer op gewicht was. 'Je lichaam is gewoon niet gebouwd op zo veel extra kilo's’. Als ik wilde, kon ik een verwijsbrief krijgen voor een diëtist.

Even later stond ik met die brief buiten. Ik voelde er niets voor om naar een diëtist te gaan en alleen wortels te knagen, maar dat er wat moest gebeuren was duidelijk. Mijn vrouw reageerde enthousiast. 'Bij mij mag er ook wel wat af. Dan doen we het samen.' Ze kocht een boek van een of andere dokter en kookte volgens die recepten. In Tupperware-bakies gaf ze me maaltijden mee die ik kon verwarmen in de magnetron in mijn vracht wagen. Na een week of vier was ik zes kilo kwijt en van mijn rugpijn af.

Het was lang geleden dat ik me zo fit had gevoeld. Maar die magnetronmaaltijden was ik zat. Het is gewoon niet gezellig om in je eentje in de cabine te eten. Ik heb langs mijn route zo mijn adresjes waar ik altijd bekenden tegenkom en ze lachen je uit als je met een Tupperware-bakje komt aanzetten. Tegen mijn vrouw zei ik dat ik onderweg wel een salade nam en ze die bakjes niet meer hoefde mee te geven.

Lees ook Gerard (34): ‘Mijn vriendin weet niet dat ik een verslaafde zus heb’

Het probleem is dat in die restaurants bijna niets te krijgen is dat in mijn dieet past. Het zijn altijd gehaktballen, cordon bleus of biefstukken met gebakken aardappels en wat blik groente. Je kunt meestal wel soep met brood krijgen en dat bestel ik ook regelmatig, maar om dat elke dag te eten, is saai. Ik dacht: als ik die zware maaltijden weet te beperken tot twee, drie keer per week en verder soep eet, val ik ook af. Alleen wat langzamer.

In principe zou dat kunnen werken, als ik niet nog een probleem had: ik ben verslaafd aan snoep. Vorig jaar ben ik gestopt met roken en sindsdien knabbel ik ergens op als ik me erger in de file. Langzamerhand komen de pondjes er weer aan. Natuurlijk vertel ik dit niet aan mijn vrouw. Dan zal ze wel weer aanbieden van die magnetronmaaltijden mee te geven. Dat wil ik niet. Die maaltijden zijn het probleem ook niet. Ik ben zélf het probleem.

Ik vind het stomvervelend om over alles wat ik in mijn mond stop na te denken. Daar heb ik gewoon geen zin in. Als ik dat tegen haar zou zeggen, begint ze ongetwijfeld over mijn bloeddruk, mijn cholesterolgehalte en mijn rug. Daarom houd ik mijn mond. Ik weet zeker dat ze me een slappeling zou vinden en dat ben ik ook."

Ook een geheim delen? Mail: flair@dpgmedia.nl o.v.v. Geheim.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden