Mannengeheimen Barend Beeld Getty Images
Mannengeheimen BarendBeeld Getty Images

Barend (35): ‘Ik stoor me eraan dat Rob vreemdgaat en ik het geheim moet houden’

Barend (35): “We zijn altijd al twee handen op één buik geweest, Rob en ik. Dat was zo toen we samen op de middelbare school zaten en nu we allebei samenwonen, zijn we nog steeds beste vrienden. Alleen liggen we op het gebied van vrouwen niet meer op één lijn.”

“Dat komt vooral doordat ik mijn relatie serieuzer neem dan hij die van hem. Rob is echt een topvent, maar als het op vrouwen aankomt, kan hij een beetje stout zijn. Ik hou zelf ook wel van flirten, maar ik ken mijn grenzen. Rob niet. Hij is nu al vijf jaar met Ilse. Officieus wonen ze samen, maar hij houdt zijn eigen appartement nog steeds aan en neemt daar wel eens een vrouw mee naartoe.”

Gestoord aan vreemdgaan

“In de loop der jaren is Ilse een goede vriendin van mij geworden. Ik woon samen met Els en wij zijn regelmatig met Ilse en Rob op vakantie geweest. We vormen, aangevuld met nog wat andere stelletjes, een vrij hechte vriendengroep.

Ik heb me er altijd aan gestoord als Rob vreemdging. Ook tijdens zijn vorige relaties. Hij vertelt mij altijd alles, maar hij kent mijn standpunt daarin. Op mijn vraag waarom hij het überhaupt doet, heeft hij een keer geantwoord dat hij naast de spanning soms ook behoefte heeft aan andere vrouwen. Soms vind ik het best spannend om die verhalen aan te horen. Maar hij zadelt mij wel met geheimen op.

Het is gebeurd dat Rob en ik de ene avond samen uitgingen, hij met een vreemde vrouw rommelde en we de volgende avond met onze vriendinnen uit eten gingen. Dan kan ik me best opgelaten voelen tegenover Ilse. Bijna alsof ik zelf ben vreemdgegaan. Maar ik voel wel meer loyaliteit naar Rob toe, dan naar Ilse. Hij is één van mijn allerbeste vrienden, mijn maatje. Zij is ‘gewoon’ een goede vriendin.

Els heeft altijd haar vermoedens gehad dat Rob niet helemaal te vertrouwen is. Ilse is zich nergens van bewust, ze lijkt daarin vrij naïef. Ik heb Els altijd gezegd dat ze mij er nooit iets over moet vragen ‘want ik verlink geen vrienden.”

Mond voorbij gepraat

“Een paar maanden geleden heb ik dus toch mijn mond voorbij gepraat. Ik zat in een cafe bij ons in het dorp toen Ilse opeens binnenliep. Ik was op dat moment lichtelijk aangeschoten. We spraken eerst over koetjes en kalfjes, daarna ging het gesprek over Rob. Blijkbaar hadden ze de avond ervoor woorden gehad over een verdacht sms’je dat Ilse in Robs mobiele telefoon had gelezen. Ik merkte duidelijk dat ze bij me aan het vissen was. Toen de druk te groot werd, heb ik haar verteld dat ik hem inderdaad met een andere vrouw heb zien zoenen.

Het was eruit voor ik er erg in had. Gelukkig hield ik me nog in, want ik wist dat het niet eenmalig was en dat hij ook met haar naar bed was geweest. Ook over zijn andere escapades heb ik mijn mond gehouden. Maar goed ook. Ze was over het zoenen met die ene vrouw al flink ondaan.

Ik heb wel benadrukt dat Rob écht heel gek is op Ilse en dat het allemaal vast niks te betekenen had. Ik heb Ilse op het hart gedrukt dat dit echt onder ons moest blijven en dat ze maar wegen Rob moest zeggen dat een vriendin van haar hen had zien zoenen. Ze was me dankbaar de ik het opbiechtte. Maar ik voelde me vanaf de volgende dag vreselijk schuldig tegenover Rob. Stommeling die ik was.”

Relatiecrisis

“Rob en Ilse zijn daarna in een relatiecrisis terechtgekomen. Gelukkig is Rob verbaal sterk en wist hij zich er uiteindelijk wel uit te redden, maar het heeft bijna een maand geduurd voordat alles tussen hen weer een beetje normaal werd. Ik voelde me zo’n rotzak. Had ik mijn mond maar gehouden. Nog steeds zou ik het terugdraaien, als het kon. Want het kan gewoon hoogverraad zijn.

Op een gegeven moment kreeg ik natuurlijk van Rob te horen dat Ilse van zijn scharrel afwist en dat ze daardoor in een dip zaten. Ik was bang dat Ilse zou hebben gezegd dat de informatie van mij kwam - wat gelukkig niet zo was - én ik voelde me heel schijnheilig. Zat ik daar Rob een beetje te steunen terwijl ik min of meer de aanstichter van zijn problemen was. Ik heb hem wel gezegd dat hij het gezeur zelf had veroorzaakt en dat hij kon verwachten dat het ooit fout zou gaan. Dat zag hij ook wel in.”

Wat als?

“Ik ben best bang dat het ooit alsnog uitkomt. Ilse zou mijn naam niet noemen, maar wat als het uitgaat? Zal Ilse dan nog steeds haar mond houden, of zal ze om Rob extra te kwetsen opeens zeggen dat hij door een van zijn beste vrienden verlinkt is? Ik vrees dat onze vriendschap dan onherstelbare schade oploopt. Hij zal woest op me zijn. En terecht. Je vrienden verraden, dat doe je gewoon niet. Het is een ongeschreven regel bij vrienden: onderling altijd mondje dicht. Daar heb ik me dus niet aan gehouden en daar heb ik spijt van.

Misschien speelde bij mij onbewust ook wel mee dat ik jaloers op hem ben. Jaloers op het feit dat hij min of meer nog steeds op dezelfde manier met vrouwen omgaat als vroeger, terwijl ik daarin word geremd door mijn geweten. Ik vind dat ik het niet kan maken om vreemd te gaan. Het hoort gewoon niet en het zou mooi zijn als Rob dat ook beseft. Maar ik zie dat voorlopig niet gebeuren.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden