vrouw hersenen Beeld Getty Images
vrouw hersenenBeeld Getty Images

Zorgwekkende cijfers: dít is waarom jongeren steeds vaker beroertes krijgen

Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks 3500 mensen tussen de 18 een 50 jaar worden getroffen door een beroerte. Het aantal is enorm gestegen de afgelopen tijd en dat is zorgwekkend. Hoe komt het dat steeds meer jonge mensen een beroerte krijgen?

En hoe kan je het herkennen?

Jongeren

Onderzoekers aan het Radboudumc in Nijmegen zagen een flinke stijging in het aantal jonge mensen dat wordt getroffen door een beroerte. In de afgelopen twaalf jaar is het aantal patiënten met 40 procent toegenomen onder vrouwen, en 60 procent onder mannen.

“De meeste mensen zijn ruim boven de 70 jaar als ze een beroerte krijgen; zij leven meestal nog enkele jaren met de beperkingen”, vertelt Frank-Erik de Leeuw, hoogleraar neurologie en wetenschapper, in een gesprek met RTL Nieuws. “Ook heftig, natuurlijk, maar als het jonge mensen zijn, dan moeten ze er nog veel langer mee leven, vaak nog tientallen jaren.”

Volgens Frank-Erik komen de meesten jonge mensen aan op de eerste hulp met zichtbare klachten en herstellen ze vrij goed gedurende het revalidatietraject. Hij zegt hierover: “Maar zijn niet meer in staat om hun eigen leven te leiden zoals ze dat eerst deden.”

Oorzaak

Veel jonge mensen weten niet dat drugsgebruik een grote rol speelt bij het krijgen van een beroerte. Denk hierbij aan de welbekende partydrug xtc. Volgens Frank-Erik kan het nemen van één pilletje al een beroerte veroorzaken. Dat risico stijgt naarmate iemand langer en meer drugs gebruikt. Een tijdje geleden bleek dat het drugsgebruik onder jongeren enorm steeg vanwege de hoge prijzen van festivaltickets.

However, zelfs bij eenmalig gebruik kan er een acute bloeddrukstijging voorkomen - wat ervoor zorgt dat iemand een beroerte krijgt doordat stolsels de bloedvaten in de hersenen verstoppen. Het blijft niet alleen bij drugsgebruik, andere oorzaken zijn: alcoholgebruik, roken en ongezond eten.

“Wat je nu verliest in je jonge jaren, daar kun je dus de rest van je leven de gevolgen van ondervinden. We moeten zuinig zijn op ons brein”, zegt Frank-Erik.

Hoe herken je een beroerte?

Bij een beroerte krijgt iemand vaak één of meer klachten. Waaronder:

  • Een scheve mond
  • Onduidelijk praten of rare dingen zeggen
  • Een verlamde arm of een verlamd been

Ook deze klachten kunnen voorkomen:

Minder gevoel in je lichaam, aan 1 kant of beide kanten

Moeite met lopen

Duizelig zijn, je ziet alles draaien of bewegen

Problemen met slikken

Niet goed zien

Hoofdpijn

Misselijk zijn en overgeven

In de war zijn

In sommig gevallen merkt iemand het zelf niet, maar anderen zien het wel. Wees daarom alert en ga bij twijfel langs de eerste hulp.

Bron: RTL Nieuws, Thuisarts

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden