mentale gezondheid Beeld Getty Images
mentale gezondheidBeeld Getty Images

PREMIUM

Zorgen om mentale gezondheid jonge vrouwen: de druk moet omlaag, maar hoe?

De mentale gezondheid van jonge vrouwen is er slecht aan toe, blijkt uit Flairs onderzoek. Wat doen we daaraan?

Mentale gezondheid

We zijn werknemer van de maand, moeder van het jaar en fitgirl van de gym. Maar ondertussen is het met onze mentale gezondheid helemaal niet zo goed gesteld. Dat blijkt uit het onderzoek dat Flair onlangs hield onder lezers en volgers. Er moet iets gebeuren, maar wat?

“Hoger, beter en sneller, groter en gezonder is de norm geworden. Te veel van onszelf vragen, alle ballen in de lucht houden en alles voor elkaar willen hebben, geeft enorme druk. Onze eigen weg gaan, botst vaak met het beeld dat we hebben van succes. Mijn oplossingen zijn eenvoudig, maar niet simpel. Neem meer ruimte voor life events, en dus voor tegenslagen. Het leven kan soms enorm ingrijpend zijn, het is niet gezond om daar niet de ruimte voor te nemen en werk of studie ten koste van alles door te laten gaan. We moeten weg uit de prestatiemodus. Overheid, onderwijs en werkgevers hebben hierin een grote rol. Zij zullen verandering moeten doorvoeren en hierin het voortouw nemen. We zijn geen robots, veel factoren hebben invloed op ons ‘zijn’. Daarom zou het een stuk prettiger zijn als we minder hoeven te presteren en onszelf minder hoeven te bewijzen.”

Lonneke Boons Stress-expert voor twintigers en dertigers

Ruim 1 op de 3 vrouwen heeft weleens te maken gehad met depressieve gevoelens, 22 % heeft last van angst- of paniekaanvallen, bijna 1 op de 5 heeft een burn-out (gehad) en driekwart van de mensen met psychische klachten heeft daarvoor één of meerdere keren bij een therapeut, psycholoog of coach aangeklopt voor hulp. De meeste druk ervaren we door het gevoel ‘alles goed te willen doen’ en het ‘grappige’ van het verhaal is dat het in de helft van de gevallen niet eens de omgeving is die ons die druk oplegt, maar wijzelf.

“Je kunt elke dag smoothies drinken en naar de sportschool gaan, maar als je niet weet hoe je kunt omgaan met je emoties en andere dingen die in je leven spelen, ben je niet gezond. Veel mensen willen niet toegeven dat het niet gaat, omdat dat voelt als falen. Er ligt een soort taboe op. Het vergelijken met anderen, onder meer via sociale media, draagt daar ontzettend aan bij. We zouden meer zelf moeten zoeken naar wat ons gelukkig maakt, dan luisteren naar wat een ander ons voorschrijft. Het ironische is: we laten onze telefoon niet leeglopen, maar raken wel zelf leeg van de dingen die we daar zien gebeuren.”

Joanna den Houdijker Gecertificeerd leefstijl- & vitaliteitscoach

Shocking en alarmerende cijfers

Dit zijn een paar resultaten uit Flairs onderzoek naar mentale gezondheid, dat we deden onder ruim 2.600 lezers en volgers, voornamelijk tussen 18 en 35 jaar. De cijfers zijn shocking én alarmerend. Zeker als je andere recente onderzoeken over dit onderwerp bekijkt. Zo blijkt uit de nationale Gezondheidsenquête van het CBS dat vooral de mentale gezondheid van (jonge) vrouwen verslechterd is, vergeleken met de jaren daarvoor.

Worstel je met negatieve gevoelens?
6 tips van psycholoog Vera Kansen

En onderzoek van kenniscentrum Nivel laat zien dat sinds begin vorig jaar het aantal vrouwen dat antidepressiva is gaan slikken, met 20 % is gestegen. Dat het niet goed gaat is dus duidelijk, dat het steeds slechter gaat ook. De grote vraag is: wat nu? Drie deskundigen geven tips en inzicht.

“We lijden aan de ziekte van maakbaarheid, waardoor we gaan geloven dat we overal recht op hebben: alles móét leuk zijn, we móéten genieten. Losgaan in het weekend, op maandag knallen op je werk en vervolgens verbaasd zijn als je dat niet volhoudt. De oplossing is dan niet om naar een coach te lopen, dat is symptoombestrijding, net als het medicaliseren van problemen. Het gaat om discipline: beweeg, neem genoeg rust, praat over problemen, investeer in waardevolle sociale contacten en leg je telefoon vaker weg.”

Esther van Fenema Psychiater en auteur

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Vivienne GroenewoudGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden