Zie je door corona op tegen forensen? Zo wordt het minder stressvol Beeld Getty Images
Zie je door corona op tegen forensen? Zo wordt het minder stressvolBeeld Getty Images

Zie je door corona op tegen forensen? Zo wordt het minder stressvol

Veel bazen verwachten dat hun (gevaccineerde) werknemers zich zo zoetjesaan af en toe weer melden op kantoor. Dat kan fijn zijn (want yes, collega's!), maar is misschien ook iets waar je tegenop ziet. Wennen aan een kantoor is een ding, maar weer met het openbaar vervoer naar je werk reizen is weer iets heel anders.

Haastmodus

Sta je opeens in de spits weer als haringen in een ton op elkaar tegen elkaar aan geplakt. Dat is nooit echt een feest geweest, maar kan nu al helemaal ongemakkelijk voelen. Een kwestie van wennen, maar ook van het jezelf waar het kan zo comfortabel mogelijk maken.

Want eerlijk: dat uurtje wat je normaal gesproken in bus, trein, tram of metro had gezeten kon je tijdens de lockdown inzetten om je nog eens extra om te draaien, om uitgebreid de krant te lezen of een rondje te hardlopen. Dat je dan nu weer in de haastmodus moet schieten en moet dealen met stress vanwege vertragingen of een gebrek aan zitplaatsen is even slikken.

Continu gejaagd

Als het forensen je gestrest maakt, kost dat bakken energie. Energie die je liever kwijt was geweest aan je werk. Uit onderzoek blijkt ook dat forensen vaker last hebben van lichamelijke kwalen. Pijn in gewrichten van het lange staan, een hoge bloeddruk door de stress, iets te vaak terugvallen op de kaasbroodjes van de kiosk: heel gezond is het allemaal niet.

Je snapt het: als je niet oppast, voel je je door dat forensen continu gejaagd. Maak het voor jezelf aan de hand van deze tips draaglijk en misschien zelfs wel een beetje leuk.

1. Plan vooruit

Laat je niet verrassen door werkzaamheden aan het spoor of treinen die van andere sporen vertrekken. Als je écht goed voorbereid bent, plan je zelfs een plan B mochten er onderweg eventuele obstakels zijn. Door van tevoren de route uit je hoofd te kennen, heb je tijdens de reis meer tijd om te ontspannen.

2. Leid jezelf af

Kwel jezelf niet door de hele reis alleen maar naar het gebel van degene naast je te luisteren. Download van tevoren een paar fijne podcasts, maak een playlist met muziek waar je altijd relaxt van wordt (of juist energie van krijgt) en neem een boek mee. Beschouw het forensen als vrije tijd die je zelf mag invullen.

3. Comfort is key

Hoge hakken zijn een crime als je in de trein ergens op het balkon staat en je ieder moment in iemands schoot gelanceerd kan worden. Of als je moet rennen om de trein te halen, of als je lang moet wachten op een vertraagde bus. Doe als New Yorkers doen en stop die pumps in je tas zodat je onderweg lekker wendbaar bent op comfortabele sneakers. En denk in laagjes zodat je in benauwde of ijskoude treinen altijd nog iets uit- of aan kunt doen.

4. Haast niet

Haast is de voornaamste reden dat je het forensen als stressvol beschouwt. Met de onvoorspelbaarheid van het ov is het knap lastig om zen te blijven wanneer er metro uitvalt of te laat komt. Onthoud: haasten kost je extra fysieke en mentale energie, verhoogt je stresslevels, verzwakt zo je immuunsysteem en brengt je algehele energie omlaag. Met een goede voorbereiding voorkom je de noodzaak om te haasten. Als dat goed zit, kun je vervolgens je controledrang loslaten. Overmacht is je energie niet waard.

5. Wees voorbereid

Naast het plannen van je route, kun je nog meer voorbereiden. Leg de avond van tevoren wat gezonde snacks klaar zodat je nooit met hongerklop onderweg bent. Bedenk alvast wat je aantrekt en leg je werktas klaar zodat je 's ochtends in één vloeiende beweging je gang kunt gaan.

6. Communiceer

Als je op voorhand ziet dat er werkzaamheden zijn, overleg dan of het oké is als je tien minuten later bent. Of spreek af dat je buiten de spits reist zodat je niet verplicht in een dampende trein te zitten. Misschien is het ook een optie om op rustige dagen (zoals een woensdag) naar kantoor te komen en op dinsdag of donderdag juist vanuit huis werkt. Als je een beetje een meedenkende, efficiënte manager hebt, zijn er ongetwijfeld dingen mogelijk waar beide partijen blij van worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen

en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Glamour | Beeld: Getty

Susan DalstraGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden