ov-chipkaart Beeld Getty Images
ov-chipkaartBeeld Getty Images

Yes please: vanaf eind 2022 kun je in het ov reizen met je bankpas, telefoon of smartwatch

Aan het einde van dit jaar is de ov-chipkaart niet meer nodig in Nederland, maakte de vervoersbedrijven afgelopen week bekend. Binnenkort kun je in- en uitchecken met het systeem OVpay via je bankpas, telefoon of smartwatch. Trajectkaarten en kortingen zullen voorlopig wel nog via de ov-kaart moeten.

Easy OVpay

OVpay gaat ons treinleven een stuk makkelijker maken. Je houdt je bankpas, telefoon of smartwatch tegen de lezer en je bent in- of uitgecheckt – net zo easy als betalen in de winkel tegenwoordig. In verschillende regio’s kon je al met je bankpas reizen, maar vanaf eind 2022 geldt dit dus voor het hele land. ’s Nachts wordt het geld van je rekening afgeschreven. Als dat niet lukt door te weinig saldo wordt OVpay tijdelijk geblokkeerd, totdat de afschrijving voldaan is.

Veel voordelen

Het nieuwe systeem heeft veel voordelen. Zo hoef je nooit meer je saldo op te waarderen en die aanschafkosten voor de ov-chipkaart vervallen natuurlijk ook. Er kwam regelmatig kritiek op de €7,50 die iedere vijf jaar betaald moet worden voor een nieuwe kaart. Daarnaast zullen toeristen en mensen die maar weinig met de trein reizen het een fijne ontwikkeling vinden.

Pasjes verdwijnen

Met de landelijke invoering van OVpay gaat het openbaar vervoer mee met de trend dat pasjes verdwijnen. Bijna alle pasjes, zoals bankpassen, klantenkaarten en creditcards, bestaan in digitale vorm. Toen de ov-kaart in Nederland kwam, was zo’n pasje eigenlijk al achterhaald. In London gebruiken ze al sinds 2014 een systeem zoals OVpay. In Nice, Frankrijk, al sinds 2010. Back then hadden wij Nederlanders nog strippenkaarten.

Anoniem reizen

What about de anonieme chipkaart? Die kun je nog gebruiken tot eind 2024, want dan wordt de ov-chipkaart definitief opgeheven. Na de zomer komt er wel een nieuwe variant, de OVpas. Die kan gebruikt worden voor reisproducten als trajectkaarten, maar krijgt ook een anonieme versie voor €6,- per vijf jaar. Echter zeggen vervoersbedrijven dat banken, Apple of Google niet kunnen zien waar je heen gaat met de trein, alleen de betalen is te zien via een code.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze dagelijkse nieuwsbrief of wekelijkse nieuwsbrief.

Bron AD

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden