Festival Beeld GettyImages
FestivalBeeld GettyImages

WHO waarschuwt aan begin van festivalseizoen voor déze besmettelijke ziekte

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt maandag om op te passen voor besmettingen met het apenpokkenvirus nu het festivalseizoen weer begint. Say what?!

Indien mogelijk moeten mensen zich laten vaccineren, meldt de WHO. Nee hè, daar gaan we weer...

Darklands Festival drama

“Het aantal gevallen van apenpokken is de afgelopen maanden aanzienlijk afgenomen”, zegt de WHO, “maar het is belangrijk om te onthouden dat het virus wel nog in mindere mate circuleert in Europa.” Waakzaamheid is volgens de WHO nu vooral van belang omdat er in de lente en zomer kink- en fetisjevenementen plaatsvinden in heel Europa.

Dit soort evenementen hebben vaak een groot internationaal publiek en het is mogelijk dat mensen seksueel contact hebben op deze festivals. Vorig jaar kregen meerdere patiënten het virus nadat zij bij het Darklands Festival in België waren geweest.

Gwen van Poorten waarschuwt festivalgangers

‘Luister alsjeblieft naar mijn verhaal’

“Nadenken over apenpokken en andere soa’s moet een normaal onderdeel zijn van de voorbereiding op dit soort evenementen”, vindt Britse maatschappelijke organisatie The Love Tank, die campagne voert om festivalgangers aan te moedigen zich te laten vaccineren tegen soa’s als dat mogelijk is. Het gaat dan bijvoorbeeld om het apenpokkenvaccin, de HPV-prik of vaccinatie tegen hepatitis A en B.

De ziekte trof deze groep het meest

In Nederland kwamen alleen transgender personen en mannen die seks hebben met mannen in aanmerking voor de apenpokkenprik als zij hiv-positief zijn of als zij medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen. Sinds december hoeven artsen het niet meer te melden als ze patiënten tegenkomen met het apenpokkenvirus.

De Europese gezondheidsdienst ECDC meldt bijna 26.000 (scary numbers) besmettingen met het apenpokkenvirus in Europa, waarvan 1262 in Nederland.

Halima TamimiGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden