Wereldwijde discussie: krijg je als nepo-baby meer kansen?
Toen New York Magazine een coverstory bracht over nepotisme in showbizzland, ontstond er wereldwijd een discussie. Hebben kinderen van bekende ouders echt zo veel voordelen?
Wat zijn nepo-baby’s?
Op de cover van het tijdschrift stonden gezichten van bekende acteurs, gefotoshopt op babylichamen. Ze hadden met elkaar gemeen dat ze allemaal een bekende paps en/of mams hebben. Zo herkenden we onder meer Lily-Rose Depp (dochter van Johnny en Vanessa) en Zoë Kravitz (dochter van Lenny en Lisa). Ze kregen de titel nepo-baby, aangezien ze het ultieme voorbeeld van nepotisme vormen.
Nepotisme? Ook wel vriendjespolitiek, vaak ten gunste van familieleden en verwanten. Al snel werd er ook in ons land gekeken naar nepotisme in Hilversum. Zo is er natuurlijk de nepo-royalty: de familie De Mol, waarvan na John, Linda en Johnny nu ook Noa Vahle aan de weg timmert als presentatrice en sportverslaggeefster. Ze gaf zelf in een interview met Villamedia aan dat ze als Linda’s dochter waarschijnlijk meer kansen zal hebben gekregen dan een ander van haar leeftijd, maar zij ziet nare reacties eerder als een drijfveer om te laten zien dat ze het echt kan. En laten we eerlijk zijn, als Noa er niets van bakte, was ze heus net zo snel weer van de buis verdwenen.
Ze heeft misschien meer kansen gekregen, maar ze werkt hard en werd vorig jaar genomineerd voor Sportjournalistiek Talent van het Jaar. Dat nepotisme zeker niet direct leidt tot succes, zie je aan de lange lijst nakomelingen van grote namen die het niet wisten waar te maken. Kijk maar naar Brooklyn Beckham, die eerst aan een geflopte fotografiecarrière begon, vervolgens model werd en zich nu profileert als chef-kok. Al leidde dat laatste pad tot internationale spot toen hij bij een grote Amerikaanse show de kans kreeg iets van zijn kookkunsten te laten zien en vervolgens een boterham klaarmaakte. Yep, een boterham. Je kunt nog zo veel meehebben qua achternaam, zonder talent of persoonlijkheid kom je er uiteindelijk niet.
Corinne Keijzer, social media-expert
“Op social media heb je zeker een streepje voor op een onbekend iemand als je een bekende vader of moeder hebt. Want vaak zetten bekende mensen hun kinderen ook in de spotlights. Volgers van de ouders leren hierdoor ook de kinderen kennen, die zo sneller volgers krijgen. Eloise van Oranje is een goed voorbeeld van hoe belangrijk de juiste achternaam op social media is.
De reden dat mensen in haar geïnteresseerd zijn, komt door haar familie; de deuren van het koningshuis waren lange tijd gesloten en zij zorgt ervoor dat je een blik achter de schermen kunt werpen. Maar ze doet dat dan wel op zo’n leuke manier, dat mensen haar willen blijven volgen. Plaatste ze alleen maar suffe posts, dan zou ze nooit zo veel kansen krijgen die voortvloeien uit haar werk als influencer.”
Roeltje van de Sande Bakhuyzen, fotograaf
“Ik was altijd ‘de dochter van’ (regisseur Willem, red.) of ‘het zusje van’ (acteur Matthijs, red.). Ik zou zeggen dat mijn achternaam me in mijn vak als fotograaf juist heeft tegengewerkt. Als ik dan een nepo-baby ben door mijn achtergrond, is het mijn ervaring dat ik daardoor drie keer zo hard heb moeten werken om uit de schaduw van die mensen te kunnen stappen. Soms werkte ik met hart en ziel aan iets en kwamen er toch opmerkingen dat ik een streepje voorheb door mijn achternaam.
Hoewel ik voor mijn werk wel uit mijn achtergrond put. Ik heb veel acteurs die voor mijn camera komen voor portretfoto’s. Ik ken de wereld waarin zij zich begeven, omdat ik er zelf in ben opgegroeid. Contact leggen is hierdoor makkelijker, waardoor er voor de camera iets bijzonders vastgelegd kan worden. Ik ben nu na jaren op het punt dat ik kan zeggen dat ik mijn eigen naam heb opgebouwd, los van mijn familie. Mensen komen bij mij vanwege mijn werkwijze als fotograaf. Maar daar heb ik wel keihard voor moeten werken.”
Een bekende paps of mams
Jigal Schrijver, eigenaar van Het Agentschap
“Ik denk dat als je familie in dezelfde wereld actief is als waarin jij aan het werk wilt gaan, dat makkelijker is omdat je ermee bent opgegroeid. Als je van jongs af aan bent gestimuleerd op creatieve vlakken, is het niet gek dat je hier beter in wordt dan iemand die er pas na de middelbare school wat mee is gaan doen.
Maar als wij kijken naar talent is het geen voor- of nadeel als die persoon een bekende achternaam heeft. We kijken puur naar de persoon zelf. Wij hebben ook niet de ervaring dat als iemand een bekende achternaam heeft, hij of zij overal makkelijker doorheen wandelt. Als je niet kunt acteren, krijg je van de producent geen filmrol.”
Deze reportage komt uit Flair 08-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.