ouderlijk gezag Beeld Getty Images
ouderlijk gezagBeeld Getty Images

PREMIUM

Wel de vader, maar geen ouderlijk gezag: het overkomt duizenden papa‘s per jaar

Met een beetje pech ziet Lil’ Kleine zijn zoon niet meer, hij heeft zijn ouderlijk gezag namelijk niet vastgelegd. Dat klinkt dom, maar het overkomt duizenden vaders per jaar. Een nieuwe wet moet daar verandering in brengen.

Ouderlijk gezag

Toen Jorik Scholten, a.k.a. Lil’ Kleine, en Jaimie Vaes onlangs naar de rechtszaal gingen om hun spullen te verdelen, ging het niet alleen om blinkende horloges, een blender en de sierkussens. Jorik bleek hun kind al sinds februari, rond het moment waarop hij Jaimies hoofd tussen de autodeur klemde, niet meer te hebben gezien.

Niemand twijfelde aan het feit dat de driejarige Lío zijn zoon is, maar Jorik had het gewoon niet zo slim geregeld. Na de geboorte van zijn zoon heeft hij namelijk het gezag niet vastgelegd. En laat dat nu nodig zijn als je rechten wilt hebben wanneer het misgaat in een relatie waar ouders niet getrouwd of geregistreerd partner zijn.

Geen officiële relatievorm

Want hoe zit dat precies? Als moeder heb je automatisch ouderlijk gezag. Dat hoef je niet te regelen, je kunt het niet ‘vergeten’, hier hoef je als moeder niks voor te doen. Ben je getrouwd of geregistreerd partner, dan krijg je als vader ook automatisch gezag. Of het dan je biologische kind is, doet er niet toe.

Maar als je geen officiële relatievorm hebt, moet je naast erkenning van je kind naar de rechtbank om ouderlijk gezag aan te vragen. Zelfs als je verloofd bent of al jaren samenwoont. Net als Lil’ Kleine zijn er elk jaar duizenden vaders die hierdoor hun kind niet (meer) zien. Voor die vaders volgen maanden, soms jaren in rechtszalen zonder vaste omgangsregeling.

Nieuwe wet

Dit is een probleem dat al jarenlang speelt en waar volgend jaar een einde aan zou moeten komen. Waarschijnlijk treedt vanaf januari 2023 een nieuwe wet in werking die ervoor zorgt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners bij erkenning van een kind automatisch allebei gezag krijgen. Dan kun je bij de breuk nog steeds touwtrekken over wie de blender krijgt, maar word je als vader niet meer automatisch buitenspel gezet omdat de relatie met de moeder van je kind over is.

‘Gezamenlijk gezag alleen bij gelijke taakverdeling‘

Eva Brussaard, teamlid van Stichting Single SuperMom, zegt: “Een kind heeft recht op zorg, aandacht en liefde van beide ouders. Mijn ex heeft die nooit willen geven aan ons kind, dus ik ben blij dat hij geen gezag heeft. Want als ik nu met mijn kind op vakantie ga, zou ik eerst zijn toestemming nodig moeten hebben, terwijl ik geen idee heb hoe ik contact met hem moet opnemen. Ik ben dus blij dat die wet nog niet van kracht was toen ons kind werd geboren, dan zat ik nu misschien met de gebakken peren. Ik vind dat gezamenlijk gezag alleen moet gelden voor ouders die ook alle andere taken gelijk verdelen.”

‘Met deze wet komt er eindelijk gelijkwaardigheid in ouderschap‘

André Cox, bestuurslid Dwaze Vaders, benoemt: “Een ambtenaar van de burgerlijke stand hoort vaders bij het aangeven van het kind erop te wijzen dat er nog een formulier nodig is om het ouderlijk gezag te regelen. Daar moet je als ouder allebei je handtekening op zetten. Maar vaders worden hierover helaas niet altijd geïnformeerd. Ik ben heel blij met de komst van deze wet waardoor ook vaders automatisch gezag krijgen. Hiermee komt er nu eindelijk gelijkwaardigheid in ouderschap. Vaders die alleen samenwonen en niets op papier hebben staan, worden hierdoor automatisch echte vaders. Ze hoeven dan niet langer jarenlange procedures via rechtbanken te doorlopen om iets te vertellen te hebben over hun eigen kinderen. Ik heb zelf ook meegemaakt hoe erg dit kan zijn. Na mijn scheiding heb ik er tien jaar over gedaan om ouderlijk gezag terug te krijgen. Het doet pijn dat deze wet er niet tientallen jaren eerder is gekomen, zodat die ellende en wanhoop andere vaders bespaard hadden kunnen blijven.”

‘Na drie jaar procederen mag ik ze weer zien‘

Masud, vader van twee kinderen, zonder gezag, vertelt: “Ik hoorde voor het eerst over gezag toen mijn ex naar het buitenland verhuisde. Het bleek dat ik helemaal geen rechten had. Vreselijk was dat. Niet alleen voor mij, maar ook voor naaste familie en vrienden, die mijn kinderen enorm misten. Na drie jaar lang procederen mag ik binnenkort mijn twee kinderen weer zien. Ik kan niet wachten om ze vast te houden en te knuffelen. Ik ben blij dat de wet er komt voor alle andere vaders, maar voor mij komt deze te laat. Niemand kan me ooit die drie jaar teruggeven en de psychische schade voor mij en mijn kinderen is blijvend. Ze hadden deze wet veel eerder moeten aanpassen, zodat vaders die er voor hun kinderen willen zijn niet worden buitengesloten.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle IwemaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden