Wat verandert er voor prins William en hertogin Kate? Beeld Getty Images
Wat verandert er voor prins William en hertogin Kate?Beeld Getty Images

Wat verandert er voor prins William en hertogin Kate?

Nou, dat hangt helemaal af van Charles III. Door de dood van zijn grootmoeder, koningin Elizabeth, schuift iedereen in de troonopvolging een stukje door. Kroonprins Charles is sinds 8 september 2022 koning Charles III en prins William, de hertog van Cambridge, is nu de troonopvolger, gevolgd door zijn kinderen George (9), Charlotte (7) en Louis (4).

Door: Nouveau

Catherine, prinses van Wales?

William is naast hertog van Cambridge nu ook hertog van Cornwall, graaf van Chester en hertog van Rothesay. Zijn vrouw Catherine draagt daarvan nu de vrouwelijke titels. Het Instagram-kanaal van de twee is al aangepast naar Duke and Duchess of Cornwall and Cambridge.

William is niet automatisch meteen prins van Wales, de troonopvolger krijgt die titel van de monarch. Het ligt echter wel in de lijn der verwachtingen dat Charles III zijn oudste zoon de titel zal gunnen. Williams vrouw Catherine wordt dan prinses van Wales.

William is al een paar jaar betrokken bij het management van de Duchy of Cornwall, het landgoed van zijn vader, en zal daar nu volledig verantwoordelijk voor worden (ongetwijfeld geholpen door rentmeesters en andere stafleden).

Verder zal er voorlopig niet veel veranderen voor het net naar Windsor verhuisde gezin van de Cambridge'jes, die de afgelopen jaren al een veel grotere rol hadden in de koninklijke agenda.

null Beeld

Prins Harry is nu vijfde in de lijn voor de troon, gevolgd door zijn kinderen Archie en Lilibet. Die hebben, nu ze een plekje zijn opgeschoven, het recht om zich Zijne Koninklijke Hoogheid prins Archie en Hare Koninklijke Hoogheid prinses Lilibet te noemen, tenzij koning Charles het protocol verandert. Dat is een reële optie, gezien het feit dat hij een klein, efficiënt Koninklijk Huis nastreeft.

Harry en Meghan kozen er destijds bewust voor om Archie geen titel te geven en met de achternaam Mountbatten-Windsor door het leven te gaan, maar sinds de onvrede over hun beveiliging zouden ze het nu alsnog willen, om in aanmerking te komen voor security via het hof, als ze in Engeland zijn. Niemand weet hoe dit zal aflopen.

Word Edward hertog van Edinburg

Royaltywatchers gingen er vanuit dat prins Edward, graaf van Wessex, na de dood van prins Philip in 2021 diens titel hertog van Edinburgh zou krijgen. Hij had reeds de bijbehorende charities overgenomen, zijn vrouw Sophie en hij zijn al jaren kreukloze en voorbeeldige werkende royals.

Tot nu toe zijn ze er nog niet voor beloond met de hogere titel, maar wat niet is kan nog komen: ook dit is aan Charles III. Er gezien het feit dat die geen rol voor zijn broer prins Andrew wil en ook niet meer op Harry en Meghan kan rekenen, zou het een aardige geste zijn de Wessex'jes met het hertogdom te waarderen.

Lees ook 25 quotes: prinses Diana in haar eigen woorden

God save the King

Voormalig kroonprins Charles is al koning Charles III sinds koningin Elizabeth overleed, zijn vrouw Camilla gaat sindsdien door het leven als koningin-gemalin.

Ze heeft de prinses van Wales titel nooit gebruikt, omdat die zo verweven was met prinses Diana. In plaats daarvan gebruikte ze de vrouwelijke versie van een van de titels van haar man: hertogin van Cornwall. Haar positie was lange tijd onzeker, maar de Queen heeft uiteindelijk zelf gezegd dat het haar wens was dat Camilla als koningin naast Charles zal staan, wat wel een compliment is voor Camilla's tomeloze inzet voor de familie.

null Beeld

Wat verandert er nog meer?

De komende jaren zullen miljoenen bankbiljetten, munten, brievenbussen, paspoorten en uniformen, uniformen en andere zaken waar ofwel Elizabeths hoofd dan wel de letters ER (Elizabeth Regina) opstaan worden vervangen door die van Charles: CR, ofwel Charles Rex.

Dit artikel komt uit Nouveau magazine, de toegankelijke glossy voor vrouwen met smaak, stijl en substantie. Meer lezen? Ga naar Nouveau.nl.

Bron: Nouveau | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden