loonverschillen Beeld Getty Images
loonverschillenBeeld Getty Images

Wait, what? Pas in 2086 verdienen vrouwen en mannen evenveel geld

“Mannen en vrouwen in de Europese Unie zullen pas in 2086 gelijke lonen krijgen als die in het huidige tempo naar elkaar toe blijven groeien”. Dat leest onderzoek van Persbureau Bloomberg gebaseerd op cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Gelijkheid? Still a long way to go, dus.

Het persbureau meldt ook dat de voortgang naar loongelijkheid tussen mannen en vrouwen achteruit (!) is gegaan.

Shocking cijfers

Volgens Bloomberg houdt dat in dat een vrouw die dit jaar in Europa is geboren pas hetzelfde als een man kan verdienen tegen de tijd dat ze de pensioenleeftijd bereikt. Shocker. Eind 2021 was het gemiddelde verschil tussen het bruto-uurloon van mannen en vrouwen 12,7 procent, 0,2 procentpunt minder dan het jaar daarvoor. Terwijl er veel gesproken wordt over een verminderde kloof, zien we dus juist een dalende lijn.

Wat zijn de loonverschillen tussen mannen en vrouwen?

De loonverschillen tussen man en vrouw verschillen per land. In Nederland gaat het volgens Eurostat nog om een kloof van 13,5 procent, wat gelijk is aan het gemiddelde van alle landen waar met de euro wordt betaald. In België zit dat anders. Daar is het verschil teruggelopen tot 5 procent. En in Estland zijn de cijfers al helemaal schrikbarend: daar is het verschil 20,5 procent.

Financieel onafhankelijk worden?

Een makkie met deze vijf do’s and don’ts

Verandering

Deze maand wordt er in de EU gestemd over nieuwe regels voor loontransparantie, waaronder ook gendergelijkheid op basis van salaris aangekaart wordt. Als de nieuwe maatregelen worden aangenomen, moeten werkgevers informatie over loonverschillen publiceren en zich daar aan gaan houden.

Tsja. We kunnen niet anders dan zanger Sam Cooke quoten en hopen dat ie gelijk heeft. ‘A change is gonna come’. Dat moet.

Woensdag 8 maar is het Internationale Vrouwendag. Een belangrijke dag want anno 2023 zijn mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk. Mannen worden beter gerepresenteerd in de media en er is nog steeds sprake van een loonkloof en de orgasmekloof. Daarom besteedt Flair extra veel aandacht aan deze belangrijke thema’s #internationalevrouwendag.

Bron: ANP

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden