Waarschuwing levensgevaarlijke choking-game: 'Het puberbrein ziet vaak gevaren niet' Beeld Getty Images
Waarschuwing levensgevaarlijke choking-game: 'Het puberbrein ziet vaak gevaren niet'Beeld Getty Images

Waarschuwing levensgevaarlijke choking-game: 'Het puberbrein ziet vaak gevaren niet'

Het is een bizarre trend onder jongeren: de choking-game. Bij het 'spelletje' knijpen jongeren de halsslagader van iemand dicht, waardoor die persoon in een roes belandt. Veel pubers denken dat het onschuldig is, maar bij veel kinderen gaat het fout. Het Openbaar Ministerie waarschuwt: "Doe dit niet."

Afgelopen week is er een 15-jarige jongen aangehouden die de choking-game bij vier scholieren zou hebben toegepast. De scholieren verloren voor korte tijd hun bewustzijn door deze actie. Er is aangifte gedaan tegen deze jongen.

"Het is een bijzonder ernstig feit, een misdrijf", aldus persofficier van justitie Katelijne den Hartog. "Wat de maximale straf hiervoor is, daar wil ik niet op vooruitlopen. Maar of de slachtoffers wel of niet toestemming hebben gegeven, maakt voor de verdenking en het opleggen van een straf niet uit."

Choking-challenge kan fataal zijn

Den Hartog vertelt over de gevaren van de choking-game, want onschuldig is het allerminst. "De consequenties kunnen heel ernstig zijn. Niet alleen kan er lichamelijk letsel optreden als gevolg van zuurstofgebrek, ook de dood kan een gevolg zijn van een dergelijk 'spel'. In het kader van preventie willen we iedereen waarschuwen: doe dit niet.

Tim Reynders overleed in 2017 door de choking-game. Zijn ouders hebben een website opgezet over gevaarlijke challenges om te waarschuwen voor de gevolgen van dit soort 'spelletjes'. "Het lijkt onschuldig, maar is echt gevaarlijk", vertelt vader Geert. Hij benadrukt: "We willen mensen echt niet bang maken, maar wel alert."

Lees ook Gwen van Poorten waarschuwt festivalgangers: ‘Luister alsjeblieft naar mijn verhaal’

Pubers experimenteren

Volgens jeugdpsycholoog Marga Akkerman is het niet heel gek dat pubers meedoen aan deze gevaarlijke trend. Het puberbrein is immers nog vol in ontwikkeling. De GGD geeft aan dat pubers graag experimenteren en grenzen opzoeken. Dit gaat in sommige gevallen gepaard met onverstandig of gevaarlijk gedrag. Pubers zien vaak de gevaren van zo'n choking-game niet.

"Je moet als samenleving verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van pubers. Dat doen we veel te weinig." Ze pleit daarom voor meer voorlichting voor jongeren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden