Waarom je spinnen dankbaar moet zijn (en dus niet bang) Beeld Getty Images
Waarom je spinnen dankbaar moet zijn (en dus niet bang)Beeld Getty Images

Waarom je spinnen dankbaar moet zijn (en dus niet bang)

Als je bang bent voor spinnen, is de herfst vast niet je favoriete seizoen, want dat is het wél voor de achtpotige, harige diertjes. Maar waarom zijn we eigenlijk zo bang voor spinnen? Je hebt er juist best veel aan. Vier redenen om dankbaar te zijn voor spinnen.

4x: wees dankbaar voor spinnen

  • Spinnen eten insecten Misschien wel het beste nieuws: spinnen eten insecten. Vliegen, zilvervisjes, muggen: zonder de spinnen, zouden het er nog veel meer zijn in Nederland. En je kunt spinnen eng vinden, maar die prikken niet (lees maar hieronder). Bovendien zorgen ze ervoor dat al die insecten zich niet verder kunnen muteren tot nóg vervelendere beestjes.
  • Spinnen zijn ongevaarlijk Toegegeven: ze zien er niet echt smakelijk uit, spinnen. Maar ze zijn dus in Nederland gewoon ongevaarlijk. Zelfs in Europa zijn normaal gesproken geen spinnen waar je aan dood gaat, zo vertelt Walter Getreuer aan NU.nl. Sterker nog: op aarde leven zo'n dertigduizend spinsoorten en daarvan is 99.9 procent ongevaarlijk, zo zegt Getreuer. "Hoe groter, hoe minder gevaarlijk in veel gevallen. Vogelspinnen zijn groot, maar ongevaarlijk. Alleen de haren kunnen voor een brandend gevoel zorgen." Ha! Het zijn dus de kleine onderkruipsels waar je in verre landen uit de buurt van moet blijven.
  • Spinnenwebben zijn megasterk Kun je de spin écht niet waarderen? Denk dan even aan het spinnenweb. De chemische indrustrie kijkt zelfs hoe het kan dat het draad dat de spin maakt, zo sterk is. Het is zelfs sterker dan ijzer en draagt relatief meer gewicht. Da's toch knap?
  • Spinnenwebben zouden kunnen helen Nog niet overtuigd? Ook de medische wereld wil gebruik maken van spinnenwebben. In sommige stammen leggen mensen het web van een spin op een open wond. Het weefsel zou namelijk ontsmettend en bloedstollend werken. Ook zijn er mensen bezig om te kijken naar een manier waarop draden van spinnen zenuweinden kunnen herstellen.

Lees ook: Spinnentijd is begonnen en helaas: ze zijn dit jaar dikker en groter dan ooit

Kun je het nog niet aan? Dan zit er niets anders op: wachten tot het echt koud wordt. Als het kwik in oktober nog meer daalt, overleven veel spinnen de buitenlucht niet én vind je er dus minder in je huis.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: nu.nl | Beeld: Getty

Selien KosterGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden