Vuurwerk Beeld Getty Images
VuurwerkBeeld Getty Images

Vuurwerk afsteken: dít mag er allemaal wel en niet tijdens oud en nieuw

Vuurwerkliefhebbers kunnen vanaf vandaag hun pijlen, bommen en knallers weer inslaan. Echter mag dit niet overal in Nederland afgestoken worden: in 12 plaatsen geldt dit jaar een vuurwerkverbod. Waar mag het niet? En wat zijn nog meer dingen die je tijdens oud en nieuw beter niet kunt doen met vuurwerk?

Champagne in de hand, veiligheidsbril op en knallen maar!

Verboden plekken

Vanaf vandaag kan je dus je vuurwerk inkopen, maar dit mag niet overal gebruikt worden. Vanaf 31 december om 18:00 mag je legaal beginnen met vuurwerk afsteken, tot 1 januari 02:00 's nachts. Ook mag je in Nederland geen Chinese matten en vuurpijlen meer afsteken, siervuurwerk, als cakeboxen, is nog wel toegestaan.

Er bestonden al langer vuurwerkvrije zones. Denk aan ziekenhuizen en kinderboerderijen, maar nu zijn er steeds meer gemeenten die een vuurwerkverbod instellen. Zo mag je in Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug helemaal geen vuurwerk meer afsteken.

Boete

Wie ervoor kiest om tóch wel pijlen in de lucht te schieten of bommen af te laten gaan, kan een boete verwachten. Je krijgt een aantekening op je strafblad en moet een boete betalen van 100 euro. En kinderen komen er ook niet gemakkelijk vanaf: kinderen van 12 tot 18 jaar kunnen worden doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf.

Heb je illegaal vuurwerk aangeschaft en word je daarmee betrapt? Dan wordt het een nóg duurdere avond. De boete kan dan oplopen van 400 tot 600 euro. Mocht het andere mensen echt in gevaar hebben gebracht, zou er zelfs een celstraf boven je hoofd kunnen hangen.

Dronken op straat

En pas op voor de champagne tijdens oud en nieuw! Op veel plaatsen in Nederland is het verboden om dronken te zijn op openbare plaatsen. De regels verschillen per gemeente, dus check vooral even online of het bij jou in de buurt misschien wél gewoon kan. Dan weet je in ieder geval dat je legaal over straat naar huis mag na een avondje bubbels!

Bron: rtl-nieuws / rijksoverheid

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden