Vrouwen over de hele wereld knippen haar af uit solidariteit met overleden Iraanse Mahsa Amini
Vorige week dinsdag werd de 22-jarige Mahsa Amini opgepakt door de religieuze politie in Iran. Ze hield zich volgens hen niet aan de islamitische kledingvoorschriften. Op donderdag overleed ze. Vrouwen tonen op sociale media hun solidariteit met Amini door beelden te tonen van hun afgeknipte haar.
Amani werd namelijk vorige week dinsdag naar een politiebureau in Teheran gebracht, waarna ze volgens de politie stierf door hartproblemen. Heel veel mensen reageerden hier kritisch op en beschuldigden de politie van het slaan van Mahsa Amini. Volgens haar nabestaanden was ze gezond en had ze geen hartaandoening. De politie ontkent dit en zegt dat het een 'ongelukkig incident' was.
'Vrouw, leven, vrijheid'
Sinds het overlijden van Mahsa Amini worden in Iran protesten gehouden. Vrouwen tonen op sociale media hun solidariteit met deze jonge vrouw door beelden te tonen van hun afgeknipte haar. Een hashtag met de naam van de 22-jarige vrouw ging afgelopen weekend viraal op Twitter. Honderden demonstranten kwamen afgelopen zondag bijeen bij de universiteit van Teheran. Volgens video's online riepen zij "vrouw, leven, vrijheid".
Nederlandse Nieloefaar laat van zich horen
Ook in Nederland komen vrouwen massaal op voor Amini en de andere mogelijke lotgenoten in Iran. Onder andere Nieloefaar (22), een Nederlandse zangeres, rapper, muzikant en actrice met Perzische roots, knipt haar haar af en plaatst dit op TikTok. Zij gebruikt haar platform aan aandacht te krijgen voor deze verschrikkelijke gebeurtenis.
In twee verschillende TikTok's is te zien hoe zij haar haar afknipt en dit laat zien aan haar moeder die vervolgens emotioneel reageert: "Ze was ook 22", hoor je haar moeder zeggen.
De tekst gaat door onder deze video's
@nieloebahadori #MahsaAmini #MyHairMyChoice #MyBodyMyChoice #Freedom #SayHerName ♬ origineel geluid - Nieloefaar
Nieloefaar's actie werd opgemerkt door de media en zij deed haar verhaal dan ook bij het radioprogramma 'Start met Fernando' van FunX. Op Instagram deelt zij hier een audiofragment van.
Fernando vraagt Nieloefaar of zij in shock was na het horen van het nieuws. "Om eerlijk te zijn was ik niet per se in shock, omdat het eigenlijk al veertig jaar aan de gang is en dat is bijvoorbeeld ook de reden dat mijn moeder gevlucht is", deelt ze.
"Het blijft heftig om dit soort verhalen te blijven horen," zegt Nieloefaar, "vooral omdat ze ook dezelfde leeftijd heeft als ikzelf. Dan komt het extra dichtbij natuurlijk."
Ze kreeg gemengde reacties door haar afgeknipte haar. Velen uitten hun steun en respect voor het uitvoeren van deze actie, maar anderen begrepen het niet. "Sommigen reageerden met 'door dit te doen krijg je haar niet terug in leven', maar dat is natuurlijk ook niet de bedoeling van het protest", zegt Nieloefaar.
Protesten in Iran
Sinds 1979 gelden in Iran strenge kledingvoorschriften voor vrouwen, maar die worden al sinds de begindagen niet door iedereen opgevolgd. De regering en hardliners in het parlement proberen al maanden de islamitische wetten strikter uit te voeren. Iraanse mensenrechtenactivisten roepen vrouwen in de afgelopen maanden juist op hun hijab (sluier) af te doen in de openbare ruimte.
Op vrijdag, een dag na de dood van Mahsa Amini, kwamen mensen niet alleen online in opstand, maar gingen mannen en vrouwen in Iran massaal de straat op. Iraanse autoriteiten waarschuwden donderdag dat het bijwonen van protesten over de dood van Amini illegaal is en dat demonstranten zullen worden vervolgd, melden Iraanse nieuwswebsites.
Op de staatstelevisie zeggen ze dat er nu 17 doden zijn gevallen bij de protesten, maar de Human Rights Watch spreekt over 31 doden. Amnesty International vraagt de wereldleiders die nu in New York zijn, om zo snel mogelijk concrete stappen te ondernemen om een einde te maken aan de 'voortdurende crisis van staffeloosheid' in Iran.
De Iraanse autoriteiten kondigden aan de sociale media Instagram en WhatsApp voor het grootste deel te blokkeren, zodat er geen berichten van Iraniërs naar buiten kunnen komen en andersom.
Lees ook Say it with me: ik verdien meer! Hoe zit het nou met de loonkloof tussen mannen en vrouwen?
'Hypocrisie van het Westen'
De president van Iran vertelde tijdens een VN-vergadering dat er een grondig onderzoek komt naar de dood van Mahsa Amini. Tegelijkertijd verwijt hij het Westen van hypocrisie. Hij vindt namelijk dat het Westen een dubbele moraal hanteert. "In de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn er ook jaarlijks veel burgers omgekomen door politiegeweld. En zijn al die mensen onderzocht?"
De demonstraties in eigen land veroordeelde Raisi niet uitdrukkelijk, maar hij sprak wel waarschuwende woorden. "Natuurlijk zijn demonstraties normaal en volledig geaccepteerd, maar het veroorzaken van chaos is dat niet", zei hij. "We moeten onderscheid maken tussen betogers en vandalen."
De Iraanse president Raisi herhaalde de conclusie van een lijkschouwer dat Amini niet is geslagen. "Maar het moet zeker worden onderzocht. Ik heb contact gehad met de nabestaanden en ik heb hen ervan verzekerd dat we de zaak goed gaan onderzoeken."
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.