Wakker  Beeld GettyImages
WakkerBeeld GettyImages

PREMIUM

Vroeg uit de veren voor meer productiviteit: werkt de Miracle Morning-methode echt?

Nu de lifestyle Miracle Morning is afgestoft en opnieuw trending is, rijst de vraag of de influencers die deze way of life aanprijzen wel oprecht zijn.

Is it worth the hype?

Miracle Morning

Toen het boek Miracle Morning van Hal Elrod elf jaar geleden uitkwam, werd de methode onthaald als dé manier om succesvol en rijk te worden. Het was de gids die ons, gewone stervelingen, liet zien hoe we meer uit onze dag konden halen en hiermee de weg konden bewandelen naar een beter leven.

Het enige wat je hoefde te doen om gelukkiger te worden, was de dag beginnen met life SAVERS, een afkorting die staat voor Silence, Affirmations, Visualisation, Exercise, Reading en Scribing. Een combinatie dus van positief denken, mediteren, bewegen en schrijven in een dagboek. En wie daar ‘s morgens geen tijd voor heeft, moest gewoon wat uurtjes eerder opstaan. Oprah, Obama, Gates, iedereen - bekend of onbekend – was fan.

Nadat het jaren stil was rondom de lifestyle dook hij onlangs weer op. Hij is trending en influencers staan in de rij om te laten zien hoeveel mooier hun leven erop is geworden sinds ze de dag beginnen als de hanen kraaien en leven volgens Miracle Morning. Hoe hebben ze ooit zónder gekund? Wat nu opvalt, is dat diezelfde influencers een mooi aanbod hebben voor hun volgers: een cursus! Waarin je alles leert over de succesformule die ervoor kan zorgen dat je net zo gelukkig wordt als zij.

Dan rijst de vraag of je hun maandenlang aanhoudende, toegewijde posts over de bevindingen wel kunt geloven en dat die cursus die je bij ze kunt volgen zich uiteindelijk inderdaad zal vertalen naar een gezondere bankrekening voor henzelf. Maar als Oprah, Barack en Bill er fan van zijn, moet het toch werken? En tienduizenden mensen zweren er wereldwijd bij dat het hun leven heeft veranderd. Misschien is de belangrijkste boodschap dat tijd voor jezelf maken goed is, ongeacht in welk dagdeel je dat doet. Dus of je daar nu een cursus voor nodig hebt?

‘Na twee uur ’s middags stortte ik helemaal in’

Merel Wildschut, oprichter van de blog groenemeisjes.nl

“Jaren geleden las ik het boek Miracle Morning en werd ik erdoor gegrepen. Het belooft gouden bergen, dus ik ging ervoor. Het gevoel om alle dingen te kunnen doen door eerder op te staan werd een verslaving. Ik begon te denken dat ik niet zonder het ritueel kon. Ik heb het dan ook een jaar volgehouden. Het maakte wel waar dat ik meer energie en meer concentratie kreeg.

Voor mijn gevoel vloog ik door de dagen heen tot een uur of twee in de middag. Dan stortte ik helemaal in omdat ik zo vroeg opstond. Op een gegeven moment lukte het niet om er altijd rekening mee te houden. En het gekke was: na een week concludeerde ik het ook niet te missen. Er zijn wel wat elementen bijgebleven die ik nog steeds toepas. Als ik het heel druk heb met werk en het overzicht een beetje kwijtraak, sta ik een half uurtje eerder op om tijd voor mezelf te maken. Bijvoorbeeld om even te lezen in plaats van te rennen, vliegen en haasten in de ochtend. Maar niet meer om zes uur.”

‘Er staat niks nieuws in’

Kim Niekerk, psychosociaal- en hypnotherapeut: “Is deze methode een hype? In mijn ogen wel, want er staat in de stappen die je moet nemen niks nieuws. Het is alleen in een ander jasje gegoten door ze te combineren en er zit een goede marketing achter. Eigenlijk kunnen alle stappen die er staan goed werken. Ik heb cliënten die heel veel hebben aan schrijven in een journal. Er zijn ook cliënten die dat niet willen of liever tekenen. Het is zo persoonsgebonden.

Ik zou eerder voorstellen dat mensen elke dag een paar keer aan zichzelf vragen: hoe voel ik me? En zich dan afvragen waarom ze verdrietig, gestrest, somber of gelukkig zijn. Dat duurt maar enkele seconden en je hebt er veel meer aan. Jezelf observeren creëert ruimte om andere keuzes te maken. Waarbij je wel aan het aantal uren slaap komt die je nodig hebt.”

De rest van deze reportage staat in Flair 18-2023. Meer van zulke verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle MansfieldGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden