Vriendin Peter R. de Vries: 'Elke idioot kan de trekker overhalen' Beeld ANP
Vriendin Peter R. de Vries: 'Elke idioot kan de trekker overhalen'Beeld ANP

Vriendin Peter R. de Vries: 'Elke idioot kan de trekker overhalen'

"Elke idioot kan de trekker overhalen, dat blijkt weer. Maar om te praten, daar is lef voor nodig." Die woorden sprak Tahmina Akefi, vriendin van Peter R. de Vries, in de rechtbank in Amsterdam. De strafzaak tegen de twee verdachten van de moord op de misdaadjournalist is woensdag hervat. Vorige week werden levenslange gevangenisstraffen geëist tegen Delano G. en Kamil E.

De 22-jarige Delano G. is volgens het Openbaar Ministerie de schutter. Hij heeft tot nu toe gezwegen. Kamil E. (36) - verdacht van onder meer het uitvoeren van voorverkenningen - ontkent iedere betrokkenheid.

Gewetenloze chatberichten

Tahmina Akefi hekelde in haar slachtofferverklaring "de gewetenloze wijze" waarop de verdachten over Peter R. de Vries hadden gesproken. "Ik weet zeker dat heel Nederland de chatberichten met afschuw heeft gelezen." In ontsleutelde chatberichten spraken de verdachten op schokkende wijze over de moord, meldde het OM eerder al.

Zo stuurden Kamil E. en Delano G. en een nog onbekende opdrachtgever berichten waarin ze schreven dat De Vries "dwars door zijn kk hoofd en lichaam" is geschoten en dat het slachtoffer dood is, "kk-dood".

Vorige week maakten de kinderen van De Vries gebruik van hun spreekrecht. Dochter Kelly sprak op indrukwekkende wijze de verdachten rechtstreeks aan. "Delano, ik kijk naar jou zoals je niet naar mijn vader durfde te kijken toen je hem van achter neerschoot."

Lees ook Kinderen Peter R. de Vries spreken zich uit bij rechtzaak: ‘Jullie hebben het leven afgenomen van mijn allerliefste vader'

'Twee kille moordenaars'

In haar slachtofferverklaring vertelde Tahmina waar haar vriend Peter mee bezig was de dagen voor de moord: de lancering van de Stichting De Gouden Tip, waarmee hij een doorbraak wilde forceren in de zaak van de onopgeloste moord op Tanja Groen in 1993.

"Hij was vastberaden opnieuw een pijnlijke zaak op te lossen. En in deze dagen waren de twee verdachten bezig hem van het leven te beroven." Ze noemde het "een helse beproeving" om in de rechtbank op amper twee meter te zitten "van twee kille moordenaars".

Saskia Belleman, rechtbankverslaggever van De Telegraaf, is aanwezig in de rechtbank en doet via Twitter verslag van de strafzaak. Ze laat onder meer weten dat Tahmina een schadeclaim van zo'n 62.000 euro heeft ingediend. Deze bestaat voor het grootste deel uit immateriële schade: schockschade.

De tekst gaat verder onder deze Tweet

Vriendin Peter R. de Vries

Tahmina en Peter zouden in de zomer van 2022 gaan trouwen. Dit zou ook het moment zijn dat ze hun relatie aan de buitenwereld zouden openbaren.

In 2021 ging Peter op één knie om Tahmina ten huwelijk te vragen. “Hij pakte mijn handen en keek mij aan. Hij had een heel mooie, zachte blik in zijn ogen. Hij legde zijn handen tegen mijn gezicht en zei: ‘Zou je met mij willen trouwen?’ Het moment was onverwacht, maar het zat er wel aan te komen. We hadden er al vaker over gesproken, al in 2017 toen we weer bij elkaar kwamen.”

Moord op Peter R. de Vries

De Vries verliet op 6 juli vorig jaar om 19.26 uur de studio van RTL Boulevard aan de Lange Leidsedwarsstraat en liep richting de parkeergarage verderop in die straat, waar zijn auto stond. In de buurt van de garage werd hij nauwelijks drie minuten later met meerdere kogels neergeschoten.

Negen dagen na de aanslag bezweek hij in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt vermoed dat het te maken heeft met zijn rol als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Op de hoogte blijven van onze belangrijkste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Evelien de VriesANP

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden