jacinda ardern Beeld Getty Images
jacinda ardernBeeld Getty Images

Video: dít zijn de seksistische uitspraken waar Jacinda Ardern mee moest dealen als premier

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, maakte bekend af te treden vóór het vervullen van haar termijn. Als jonge, vrouwelijke regeringsleider heeft Ardern genoeg meegemaakt. Regelmatig kreeg ze te maken met seksistische vragen tijdens interviews.

Seksistische vragen

In de vijf jaar dat ze premier was, kreeg ze geregeld te maken met seksistische vragen. Zo vroeg een interviewer: “Hoe is het met je haar na het verven? Waarom verf je het eigenlijk? Word je grijs ofzo?”

Terecht antwoordde Jacinda destijds dat het geen polite question was. Als jonge, vrouwelijke premier kreeg ze ook te maken met een journalist die haar aankondigde als ‘jongste en knapste premier die hij ooit had meegemaakt’.

Werkende moeder

Toen Ardern zwanger was, kreeg ze ook een aantal opvallende vragen tijdens interviews. “Wanneer ben je precies uitgerekend?”, vroeg een interviewer. Om vervolgens eraan toe te voegen: “Het is interessant om te zien hoeveel mensen terug tellen om uit te rekenen wanneer de baby verwekt is.”

Sander Heithuis, expert beeldvorming bij WOMEN INC., benoemt in RTL Nieuws dat we van het idee af moeten dat vrouwen in eerste instantie moeder zijn en daarnaast werken, en mannen die kinderen hebben en werken ‘gewoon werken’.

“Gert-Jan Segers zei onlangs ook dat hij stopt als fractieleider van de ChristenUnie omdat hij te weinig tijd had voor zijn gezin. En toen ging het ook niet over dat hij daardoor ongeschikt zou zijn als leider”, aldus Heithuis.

Klimaatactivist Greta Thunberg opgepakt tijdens demonstratie

Bekijk hier de foto’s

Vrouwelijke premier

In 2017 werd Ardern op 37-jarige leeftijd gekozen als premier van Nieuw-Zeeland. Destijds was ze de jongste vrouwelijke regeringsleider ter wereld. Het jaar daarop beviel ze van haar dochtertje Neve Te Aroha.

Ze was de tweede wereldleider ooit die tijdens haar ambtsperiode beviel. Dat ging niet ongemerkt aan de wereld voorbij natuurlijk, zeker toen ze haar kindje meenam naar een VN-vergadering om borstvoeding te kunnen geven en de baby te verschonen.

Inmiddels heeft ze laten weten te stoppen vanwege een burn-out. Ze zou ‘niet genoeg meer in de tank hebben’.

Bekijk hieronder de video met fragmenten van de seksistische opmerkingen naar Jacinda Adern:

Bron: VICE, AD, RTL Nieuws

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden