vrouw met geld Beeld Getty Images
vrouw met geldBeeld Getty Images

Verdien je minder dan dít bedrag? Dan krijg je meer vakantiegeld

De lente is nog maar net begonnen, maar wij kijken al uit naar de zomervakantie. Stedentrips, strandvakanties en dagjes weg: we want it all. Goed, die trips kosten een flinke duit. Thank god bestaat er zoiets als vakantiegeld. Hoeveel cash kun je verwachten? Wij hebben het antwoord voor je.

Tijd om die welverdiende vakantie te boeken.

Meer of minder vakantiegeld?

In mei ontvangen veel werknemers traditioneel hun vakantiegeld. Dit jaar ontvangen vooral werknemers met een lager salaris meer vakantiegeld. Hogere inkomens krijgen daarentegen minder dan vorig jaar. Dat meldt salarisdienstverlener ADP op basis van eigen berekeningen.

Een werknemer met een maandloon van 1000 euro bruto per maand ontvangt volgens ADP 15 euro netto extra vakantiegeld. Bij 1250 euro bruto per maand wordt netto 18 euro meer gestort. Iemand met een modaal maandsalaris van 3086 euro ontvangt daarentegen 18 euro netto minder in vergelijking met 2022. Twee keer modaal ontvangt 39 euro minder en drie keer modaal krijgt 579 euro netto minder uitgekeerd.

Krijg je geld terug van de belasting?

Dit is wanneer the money op je rekening staat

Expert legt uit

Volgens Dik van Leeuwerden, expert op het gebied van wet- en regelgeving bij ADP Nederland, zorgt het verrekeningspercentage loonheffingskorting dit jaar voor een divers beeld voor het vakantiegeld. “De heffingskortingen zijn namelijk inkomensafhankelijk”, legt hij uit.

Ook is het afbouwpercentage voor de arbeidskorting dit jaar 6,51 procent en dus hoger dan de 5,86 procent vorig jaar. “Je moet dit jaar dus langer rekening houden met het verrekeningspercentage. Dit komt bovenop het tarief van 49,50 procent. Dat is de reden dat werknemers die drie keer modaal verdienen in 2023 nu minder overhouden van hun vakantiegeld dan in 2022”, aldus Dik.

Heb jij jouw vakantiebestemming al uitgezocht?

Bron: ANP

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden