abortusrecht Beeld Getty Images
abortusrechtBeeld Getty Images

Verbod op veelgebruikte abortuspil in Amerika voorlopig van de baan

Er zou een verbod komen op een veelgebruikte abortuspil in Amerika, maar gelukkig heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof dit verbod geblokkeerd. Een rechter in de staat Texas wilde de pil helemaal verbannen, waarop het Amerikaanse ministerie van Justitie naar het hof stapte.

Wij leggen je uit hoe het zit.

Mifepriston + misoprostol

Het gaat om het middel mifepriston. Dit wordt gebruikt om een zwangerschap te beëindigen, in combinatie met misoprostol. Bij ruim de helft van alle abortussen in de VS wordt dit gebruikt. Na de uitspraak van een rechter in Texas zou de distributie van deze pil soon verboden worden. Dat wilden de fabrikant en justitie voorkomen.

Rechtszaak abortuspil

De zaak tegen de abortuspil werd aangespannen door antiabortusgroepen. De zaak is doorverwezen naar New Orleans, waar een lagere federale rechtbank ernaar gaat kijken op 17 mei. De antiabortusgroepen zijn van mening dat het middel mifepriston in 2000 illegaal goedgekeurd is door medicijntoezichthouder FDA. De zaak kán weer bij het Hooggerechtshof terechtkomen als een van de partijen zich niet neerlegt bij de uitspraak van 17 mei.

Reactie Joe Biden

Joe Biden, president of America, is blij met de uitspraak van het Hooggerechtshof. “Voor vrouwen in de VS kunnen de belangen niet groter zijn. Ik zal doorgaan met het bestrijden van politiek gedreven aanvallen op de gezondheid van vrouwen.”

Bron: NU.nl

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden