Seksuele voorlichting too soon? Beeld Getty Images
Seksuele voorlichting too soon?Beeld Getty Images

Veel ophef over seksuele voorlichting basisscholen: ‘Collega’s worden al dagen bedreigd en uitgescholden’

Deze week ging de Week van de Lentekriebels van start, een project van expertisecentrum Rutgers, waarbij basisschoolkinderen les krijgen over seksualiteit, liefde en relaties. Dit zorgde voor veel ophef en tientallen ouders namen contact op met stichting Ouders & Onderwijs. Medewerkers van Rutgers werden zelfs bedreigd.

“Collega’s worden al dagen bedreigd, uitgescholden en voor van alles uitgemaakt. Ik zal je de bloemlezing aan toewensingen besparen”, vertelt Rutgers directeur Marieke van der Plas.

Rutgers heeft naar aanleiding van de bedreigingen een voorlichtingsfilmpje voor ouders offline gehaald.

Seksuele voorlichting op de basisschool

Sinds 2012 is het verplicht dat er op scholen seksuele voorlichting wordt gegeven. De invulling mogen de scholen zelf bepalen.

Duizenden kinderen krijgen tijdens De Week van de Lentekriebels les over seksualiteit, relaties en grenzen aangeven. Deze speciale themaweek bestaat al zo’n twintig jaar en de lesstof is samengesteld door experts.

Rutgers vindt het belangrijk dat basisschoolkinderen hier voorlichting over krijgen. “Leerlingen die van jongs af aan op een positieve manier over relaties en seksualiteit leren, hebben een positiever zelf- en lichaamsbeeld, kunnen beter communiceren over hun wensen en grenzen en ze leren respectvoller met elkaar omgaan”, aldus het expertisecentrum.

Ophef

Op sociale media uitten veel ouders en verzorgers hun onvrede over deze week. Veel mensen vinden dat seksuele voorlichting niet thuishoort op een basisschool. Er is zelfs een petitie gestart die oproept om deze themaweek te cancelen. Deze petitie is al zesduizend keer ondertekend.

Er wordt veel desinformatie verspreidt op sociale media over de themaweek. Zo werd er gesuggereerd dat kinderen van 4 jaar les krijgen over anale en orale seks. “Natuurlijk klopt dit niet. In groep 1 leren kinderen onder andere over hun eigen lichaam, regels rond bloot en privacy, hoe je grenzen aangeeft en die bij anderen herkent. We zien nu dat er plaatjes en video’s compleet uit context worden gehaald. Daar balen wij van”, laat Luc Lauwers, expert seksuele vorming bij Rutgers, weten.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Vergeet cancel culture

Ontcancelen is de nieuwe trend

Klachten indienen

Volgens Ouders & Onderwijs, een organisatie voor alle ouders van scholieren, zit het probleem ‘m vooral in de gebrekkige communicatie van scholen. “Sommige ouders snappen niet waar deze week vandaan komt. Zij voelen zich overvallen, en snappen niet waarom hun kind hierover voorlichting moet krijgen. Wij roepen scholen op om pro-actiever hierover te communiceren”, legt voorzitter Lobke Vlaming uit.

Onderwijsminister Dennis Wiersma verwijst ouders naar de onderwijsinspectie, waar zij eventuele klachten kunnen indienen.

Bron: AD.nl

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden