Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat Insiya werd ontvoerd Beeld
Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat Insiya werd ontvoerd

Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat Insiya werd ontvoerd

Vandaag is het 5 jaar geleden dat Insiya met geweld vanuit Amsterdam is ontvoerd en naar India is gesmokkeld. Al 5 jaar lang zit Insiya illegaal in India.

Ondanks alle rechterlijke uitspraken dat zij terug moet, is zij nog steeds niet thuis in Nederland. Hoe onwerkelijk dit ook klinkt, helaas is het de realiteit. Maar dit mag zo niet langer doorgaan. Insiya heeft recht op herstel.

Gewelddadige ontvoering

De ontvoering van Insiya is één van de meest gewelddadige ooit in Nederland. Op de officiële site van Bring Insiya Back staat de ontvoering zo beschreven:

'De ontvoering van het 2-jarige meisje Insiya Hemani op 29 september 2016 is in acht maanden tijd tot in de puntjes voorbereid. Op de computer van één van de verdachten is door de politie een document aangetroffen waaruit blijkt dat het gebruik van geweld geen probleem was. Daar is zelfs een specialist voor ingevlogen vanuit Amerika.

In het document met de titel ‘operatie Barney’, wordt met militaire precisie omschreven hoe de ontvoering moet worden uitgevoerd. Er waren vijf fases, speciale codenamen voor de ontvoerders gebaseerd op Disneyfiguren, een observatie- en een pick-upteam. Willem. V. zou tiewraps meenemen: “Om de duimen van de oma vast te binden, mocht ze niet meewerken”. Pepperspray, vluchtauto’s en machinepistolen; de ontvoerders waren op alles voorbereid.

Op donderdagochtend 29 september 2016 om ongeveer 8:15 uur werd peuter Insiya in opdracht van haar vader door drie mannen met geweld weggenomen uit het huis van haar oma in Watergraafsmeer. Op dat moment was haar moeder, Nadia Rashid, net vertrokken.

Twee ontvoerders ontkomen met Insiya. Eén van de ontvoerders werd tegen de grond gewerkt door een buurtbewoner en een tante van Insiya. Dat was Robert B.. Hij had een taser en tiewraps bij zich toen hij werd opgepakt op de dag van de ontvoering. Robert B. sloeg met de taser, en deelde er stroomstoten mee uit.'

De zaak krijgt veel aandacht in de media, maar tot een oplossing is het – na 5 jaar inmiddels – nog altijd niet gekomen. Haar moeder Nadia heeft er alles aan gedaan om Insiya terug te laten keren naar Nederland, maar zonder succes. Het is aan de Nederlandse politici om hier prioriteit aan te geven.

Insiya

Insiya is een lief, soms ondeugend meisje.

Ze houdt er van om mooie jurkjes te dragen en Frozen liedjes te zingen.

Van alle Disney prinsessen vindt zij Cinderella het allermooist. Zelf is zij ook een klein beetje Cinderella, of hoe zij het zelf uitspreekt: “Cindelella!”.

Ze giechelt trouwens het meest om Olaf!

Insiya speelt ook graag met Barbies en ze houdt ervan om cupcakes te maken (lees: eten). Het is tijd dat ze weer veilig naar huis komt. #bringinsiyaback. Help je ook mee?

Lees ook Rechter spreekt internationaal arrestatiebevel uit tegen vader ontvoerde Insiya

Bron: Bring Insiya Back

Tessa Heinhuis

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden