Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen zich zorgen maken over de oververhitte woningmarkt Beeld Getty Images
Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen zich zorgen maken over de oververhitte woningmarktBeeld Getty Images

Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen zich zorgen maken over de oververhitte woningmarkt

We weten allemaal dat de huizenmarkt oververhit is. Veel mensen maken zich zorgen of ze wel een eigen huis kunnen betalen. Vooral vrouwen en jonge werkenden maken zich hier druk om, blijkt uit een onderzoek van Nationale Vacaturebank en Panel Inzicht.

Zorgen over woningmarkt

Het is met de huidige huizenmarkt behoorlijk lastig om een betaalbare woning te vinden. In 2019 betaalde je gemiddeld €308.000 voor een huis. In 2021 ligt het bedrag een stuk hoger met een gemiddelde van €387.000.

Uit een onderzoek van Nationale Vacaturebank en Panel Inzicht blijkt dat vooral mensen met een huurwoning zich zorgen maken over de stijgende huizenprijzen. Ook geeft meer dan de helft van de huurders aan dat ze geen woning kunnen betalen die voldoet aan hun eisen.

Voor jonge werkenden is de huizenmarkt al helemaal lastig. Meer dan de helft van de mensen tussen de 18 en 34 jaar maakt zich zorgen over het huren of kopen van een huis. Dit is niet zo gek, want deze groep mensen wil het vaakst een huis kopen en heeft vaak een lager salaris. Zij merken ook het meest van alle ondervraagden dat ze weinig geld overhouden omdat hun woonlasten zo hoog zijn.

Lees ook EK voetbal vrouwen 2022 is van start: zo groot is de genderloonkloof in het profvoetbal

Vrouwen en hun kansen

Het blijkt dat voornamelijk vrouwen zich zorgen maken over het kopen of huren van een huis, maar liefst 61,6%. Dat terwijl maar 48,9% van de mannen zich hier druk over maakt. Hoewel vrouwen meer piekeren over de woningmarkt, blijkt uit het onderzoek dat ze minder vaak bereid zijn om van baan te wisselen om hun kansen op de woningmarkt te vergroten.

Vrouwen ondernemen iets minder actie om hun salaris te verhogen dan mannen. Meer uren werken, verder van huis werken (dus meer reistijd), veranderen van werkgever, onderhandelen over salaris; allemaal dingen waar 29,8% van de vrouwen geen interesse in heeft. Bij mannen was dit 28,4%.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nationale Vacaturebank | Beeld: Getty Images

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden