giro555 Beeld Brunopress
giro555Beeld Brunopress

Twijfel over hulporganisatie Giro555: waar komt dat wantrouwen vandaan?

Er is al meer dan 88,9 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië door Giro555. Toch wantrouwen veel mensen deze organisatie. Dat bleek afgelopen jaar ook uit een stelling van De Telegraaf. 48 % van de 4833 stemmers vond het géén goed idee om geld te doneren aan de Oekraïne.

Waar komt dat wantrouwen vandaan?

Wantrouwen door twijfel

De Telegraaf schreef dat het wantrouwen waarschijnlijk komt omdat mensen twijfelen of het gestorte geld wel goed terechtkomt. Een deelnemer aan de stelling benoemde: “In het verleden werden uit de Giro555-pot heel andere projecten betaald dan werd verteld. Waarom geen ander, apart gironummer voor Oekraïne instellen?” Ook werd er gevreesd dat er te veel geld naar het ‘management’ zou gaan.

Kritiek op Giro555

Wantrouwen richting organisaties zoals Giro555 is niks nieuws. Dit kwam ook al veel voor rondom de inzamelingsactie voor Haïti. Nadat daar een zware aardbeving plaatsvond in 2010 werd er 111 miljoen euro opgehaald door Giro555. Na de inzameling was er veel kritiek. Waar was al dat geld voor gebruikt? Veel mensen waren bang dat het aan de zogenaamde strijkstok was blijven hangen.

Giro555 schrijft daarover op hun website: “Ons doel is om mensen in nood te helpen en daar werken we hard aan. Daarom moeten de hulporganisaties achter Giro555 aan strenge regels voldoen.” De organisaties achter Giro555 moeten een keurmerk bezitten, ook mogen ze niet meer dan 7% van de actieopbrengst besteden aan organisatiekosten. Giro555 benoemt de afgelopen jaren gemiddeld niet meer dan 5% aan die kosten besteed te hebben.

Succesvolle inzamelingsactie 2004

In 2004 was de succesvolste inzamelingsactie van Nederlandse bodem. Na de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië werd er 208 miljoen euro gedoneerd. Dat werd niet allemaal besteed, dus 700.000 euro werd teruggestort voor een volgende actie op Giro555. Echter concludeerden zeventien internationale rekenkamers, onder voorzitterschap van Nederland, later dat het onmogelijk vast te stellen was waar dat geld uiteindelijk terecht is gekomen, meldde Trouw.

Meer dan 88,9 miljoen euro op Giro555 voor Turkije en Syrië

Waar gaat dit gedoneerde geld naartoe?

Steeds transparanter

René Bekkers, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit, zei tegen NOS dat hulporganisaties steeds transparanter worden, met name over de bijkomende kosten. “Sinds de tsunami in 2004 beseffen hulporganisaties dat zij verantwoording af moeten leggen aan hun donateurs, die eisen dat ook. Die roep om transparantie zette hulporganisaties op scherp waardoor ze efficiënter zijn gaan werken.”

Toch denkt Bekkers dat transparantie niet de sleutel is tot vertrouwen. “Transparantie is geen oplossing voor wantrouwen. Mensen die vertrouwen hebben, zien in rapportages dat het moeilijk was om hulp te leveren. Wantrouwige mensen zien in transparantie hun gelijk: ‘zie je wel, het geld blijft aan de strijkstok hangen’”, aldus Bekkers aan NOS.

Bron: NOS, Trouw, GIRO555, De Telegraaf

Fleur HartmanBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden