trans vlag def Beeld Getty Images
trans vlag defBeeld Getty Images

Trans Day of Visibility: vraag aandacht voor transfobie, maar vier ook het leven van trans personen

Het is vandaag Trans Day of Visibility. Op deze dag vieren wij trans en non-binaire personen, maar vragen wij ook extra aandacht voor alle discriminatie, geweld en de transfobie waar trans en non-binaire personen wereldwijd mee te maken krijgen. Want ja, dat is anno 2023 nog steeds very necessary.

Maar op deze dag worden er ook juist mooie verhalen en ervaringen gedeeld.

Internationale Dag van Transgendervisibiliteit

Amerikaanse activiste en fysiotherapeut Rachel Crandall-Crocker kwam met het initiatief in 2009. Het idee achter deze dag ontstond uit een behoefte om het leven van transgender personen te vieren.

“Ik dacht er heel lang over na om de Internationale Dag van Transgendervisbiliteit te creëren. Ik was bedroefd om het feit dat we alleen Internationale Transgender Gedenkdag hadden, omdat ik vaak depressieve gevoelens ervaar op die dag”, schrijft ze in een essay voor het LGBTQIA+-platform Them. “Vreemd genoeg wachtte ik totdat iemand anders de dag zou creëren. Na heel lang wachten, zei ik in 2009: ‘Oké, ik ga het doen’.”

De tekst gaat door onder de Instagram-post.

Activisten, artiesten en influencers

Op social media delen verschillende Nederlandse trans en non-binaire activisten, influencers, BN'ers en artiesten hun verhalen en ervaringen, en spreken ze zich uit tegen transfobie en discriminatie. Dit doen ze op verschillende manieren, waaronder: educatieve posts op Instagram, maar ook het delen van mooie foto's, vlogs en videoportretten.

Een goed voorbeeld hiervan is de portrettenserie die Black Trans Art & Joy Fund maakte in samenwerking met Klauw Collective. In deze zesdelige serie vertellen zwarte transgender personen over hun ervaringen.

De tekst gaat door onder de video.

Follow, follow, follow

Benieuwd wie je allemaal kan volgen? How about Sharmila Vooren, Naïmah Janse, Bappie Kortram, Valentijn De Hingh, Deen Groothuizen, en Tijn de Jong? Maar ook: Nanoah Struik, NikkieTutorials, Jessie Maya, Loiza Lamers en Vanessa van Cartier. En nog véél meer!

De tekst gaat door onder de Instagram-posts.

Organisaties en verenigingen

In Nederland zijn er verschillende organisaties, verenigingen en communities, die zich inzetten en opkomen voor transgender personen. Denk aan: Transgender Netwerk Nederland, Trans Zorg Nu, Trans Amsterdam, Black Queer & Trans Resistance Nederland en Black Trans Art & Joy Fund. Je kan deze verschillende organisaties steunen door ze te volgen op sociale media, hun posts te delen, en door te doneren natuurlijk.

Bron: Them

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden