Vrouw borsten Beeld Getty Images
Vrouw borstenBeeld Getty Images

Tietentijd: in déze stad mag je vanaf nu overal topless zwemmen

We zijn inmiddels vrij bekend met de term ‘free the nipple’ . In Berlijn voegen ze daad bij het woord en mogen vrouwen vanaf nu in elk zwembad topless zwemmen. Krijg nou tieten, da's toch top?

Die bikinitop mag je voortaan dus lekker thuislaten als je naar Berlijn gaat.

Let it all out

Fan van topless zwemmen? Dan moet je in Berlijn wezen. In de Duitse hoofdstad diende een 33-jarige vrouw een klacht in. Ze voelde zich namelijk gediscrimineerd omdat mannen wél met een ontbloot bovenlijf mochten zwemmen, maar vrouwen zich moesten bedekken.

Het begon allemaal in een zwembad in Berlijn-Kaulsdorf. Kennelijk werd de vrouw vorig jaar gevraagd of ze haar borsten wilde bedekken en toen ze weigerde, werd ze uit het zwembad gekickt.

Topless baantjes trekken

“Hell no”, dacht deze dame. Ze diende meteen een klacht in bij de ombudsdienst en die gaven haar groot gelijk. Het resultaat? Álle zwembaden in Berlijn moeten hun kledingvoorschriften aanpassen. Nu mogen alle mensen, ongeacht hun geslacht, topless baantjes trekken en loungen aan de rand van het zwembad. Wel zo eerlijk, toch?

Evelyne Maes, professor discriminatierecht aan de Universiteit van Luik, praat erover met het Vlaamse nieuwsplatformVRT NWS. Ze zegt: “Een beslissing die ik kan begrijpen. De voorschriften die gesteld werden in het zwembad maakten geen verschil tussen gender of geslacht. Nu zegt de ombudsdienst dat het reglement ook zo moet toegepast worden.”

“In de meeste zwembadreglementen staat dat kleding gedragen moet worden die overeenstemt met de goede zeden”, vertelt ze. “Een vaag begrip, lijkt me. In die reglementen wordt vaak geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, dus moet er uit de toepassing worden afgeleid wat die goede zeden zijn voor mannen, en of die dan verschillend zijn voor vrouwen, non-binaire of genderfluïde personen.”

Over de grens

Berlijn is niet de eerste stad die topless zwemmen goedkeurt, want in Barcelona mochten vrouwen al vanaf 2019 topless rondlopen in zwembaden. Ook in de Canadese stad Edmonton werden de bikinitopjes afgedaan. Vorig jaar juni werd er besloten dat iedere persoon, ongeacht diens geslacht, met een ontbloot bovenlijf mag rondlopen en zwemmen.

In Nederland moet men zich vooralsnog aan de huidige kledingvoorschriften houden. Wanneer dit gaat veranderen, is nog niet bekend. Hurry up Dutchies!

Bron: VRT, NOS

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden