Veilige Vriendin Beeld Thalissa Leakat
Veilige VriendinBeeld Thalissa Leakat

Thalissa (25) verkoopt zelfverdedigingsproducten: ‘Ik wil voor vrouwen een 'veilige vriendin’ zijn’

Helaas hebben nog steeds veel mensen, voornamelijk vrouwen, last van seksuele intimidatie op straat. Ruim 470.000 personen zijn hier de afgelopen 12 maanden slachtoffer van geweest. Thalissa (25) heeft zelf ook een nare ervaring gehad. Ze besloot om zelfverdedigingsproducten te verkopen om vrouwen zelfverzekerder te maken.

Via de webshop Veilige Vriendin verkoop Thalissa verschillende zelfverdedigingsproducten, die je aan je sleutelbos kan hangen.

Victim blaming

Begin dit jaar is het zaadje van webshop Veilige Vriendin geplant. Thalissa heeft toen zelf een hele nare situatie meegemaakt in Amsterdam waarbij een man haar onder haar rokje gegrepen heeft. “Ik heb nu als ik eraan terug denk dat ik voornamelijk erg boos wordt”, zegt Thalissa.

Ze was enorm geschrokken op het moment dat het gebeurde en begon al snel de twijfel bij haarzelf te leggen. Had ze dat korte rokje wel aan moeten doen? Was het niet haar eigen schuld?

“Ik ging in gesprek hierover met mensen in mijn omgeving en dan kom je erachter dat er zoveel verschillende meningen ontstaan over dit soort situaties. Je kan echt opmerkingen krijgen over je kleding bijvoorbeeld”, stelt Thalissa. “Het is bizar dat dat zo gaat.”

Onderzoek

“Na deze nare situatie ben ik meteen gaan kijken naar wat er allemaal qua zelfverdedigingsproducten aangeboden wordt in Nederland en of ik de enige was die zoiets heeft meegemaakt. Ik kwam niet heel veel verder dan van die echte legerdump winkels”, vertelt ze. “Toch wilde ik iets hebben om altijd bij me te kunnen dragen.”

Thalissa dacht na over wat voor voorwerpen je vaak op zak hebt. Denk aan sleutels en telefoon. Daar wilde ze iets mee gaan doen. “Ik kwam uit op een Amerikaanse site die zelfverdedigingsproducten verkocht, voornamelijk voor vrouwen. Toen dacht ik, hey, dit is heel interessant.”

Uitzending BOOS

Op het moment dat de welbekende aflevering van BOOS naar buiten kwam met verhalen over seksueel overschrijdend gedrag in de televisiewereld, was het voor Thalissa de druppel. Ze zegde haar oude baan op en stortte zich volledig op dit nieuwe project.

Ze begon zich in te verdiepen in de zelfverdedigingsproducten, maar ze kwam er al snel achter dat de items die ze in Amerika aanbieden, niet legaal zijn in Nederland, zoals pepperspray en tasers. “Dus toen ben ik op zoek gegaan naar wat wél mag hier”, zegt ze.

“Ik heb mensen gesproken die zich bezighouden met dit soort onderwerpen. Denk aan de politie en Koninklijke Marechaussee. Daarna ben ik gaan zoeken naar legale items en zo is de keychain ontstaan zoals hij nu is.”

Jennifer (28) werd gestalkt door een collega

‘Hij zat vast, maar de politie liet hem gaan’

Veilige Vriendin

Ook de naam van Thalissa haar webshop is goed doordacht. Veilige Vriendin staat namelijk voor de veiligheid die zij voelt wanneer ze met haar vriendinnen is. “Zoiets naars gebeurt echt niet wanneer ik met mijn vriendinnen op straat loop”, voegt ze toe.

Met de zelfverdedigingsproducten die ze aanbiedt op haar site, wil ze dames, en ieder ander persoon die hier behoefte aan heeft, een veiliger gevoel geven wanneer hij of zij alleen op straat loopt. “Als je bijvoorbeeld altijd zo’n keychain bij je hebt, heb je gewoon altijd je veilige vriendin bij je”, zegt Thalissa. “Op die manier hoop ik bij te dragen aan iemands zelfvertrouwen.”

Maatschappelijke missie

Vanuit haar eigen omgeving zijn de reacties om deze webshop op te starten altijd heel goed geweest. De meesten wisten wat eraan vooraf was gegaan en steunen Thalissa in dit proces. “Het gaat niet simpelweg om het verkopen van producten, natuurlijk moet er bij mij ook brood op de plank komen. Maar hier zit echt een missie achter,” vertelt Thalissa.

Met de producten van Veilige Vriendin wil ze het gesprek op gang brengen. Iedereen heeft een andere interpretatie als het aankomt op overschrijdend gedrag, maar door deze producten aan te bieden gaan mensen toch vragen stellen en er over in gesprek.

“Ik krijg veel dm’s van meiden en vrouwen die aangeven dat ze blij zijn met de producten. Helaas krijg ik ook de verhalen te horen van vrouwen die een nare ervaring hebben gehad. Dat voelt dan heel dubbel, want ik vind het heel vervelend als hen iets overkomt, maar ik ben blij dat zo’n keychain bijvoorbeeld toch een beetje heeft kunnen bijdragen aan het afschrikken van de dader.”

Community

Thalissa is op het punt gekomen dat zij een community manager heeft betrokken bij haar bedrijf. “Ik kreeg zó veel berichtjes van mensen, dat ik echt hulp nodig heb om mensen te kunnen blijven spreken en zo goed mogelijk reageren op heftige kwesties”, meldt ze. “Het zijn niet alleen catcall-verhalen die ik te horen krijg. Er zitten heftige situaties tussen.”

Ze vindt het belangrijk om het contact met de klanten nauw en persoonlijk te houden. Hier helpt de community manager bij. “Zelf probeer ik ook veel te reageren en dit vind ik ook echt wel het allerleukste aan wat ik doe. Mensen helpen en spreken.”

Thalissa is regelmatig in contact met belangrijke organisaties in Nederland en ze hoopt in de toekomst alleen maar groter te worden en voor meer mensen een ‘veilige vriendin’ te kunnen zijn.

Wil je ook een Veilige Vriendin keychain of een los persoonlijk alarm? Check dan de website veiligevriendin.com.

Bron slachtofferhulp

Renée KoopmanThalissa Leakat

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden