Metoo vrouw Beeld Getty Images
Metoo vrouwBeeld Getty Images

Tabee taboe: déze BN’ers spreken zich uit over #MeToo

Speak up! Verschillende BN’ers gaan samen met Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel wangedrag, in gesprek over seksueel overschrijdend gedrag om het taboe rondom dit onderwerp te doorbreken. Wie bekende mensen uitspreken? Lees gauw verder.

Want anno 2023 is het - sad but true - nog steeds very important om dit soort gesprekken te blijven voeren.

BN’ers

Het gaat onder anderen om acteurs Hadewych Minis, Sahil Amar Aïssa, Fatma Genç en Saskia Temmink, zangers Joshua Nolet en Karin Bloemen en illustrator Jip van den Toorn. Met deze ploeg wil Mariëtte “verbinding maken met de haarvaten van onze samenleving door op verschillende plekken vanuit verschillende perspectieven het gesprek te voeren en aan te jagen”, stelt ze dinsdag.

“We willen een stap verder gaan dan praten over incidenten uit de media, zoals The Voice, Ajax, De Wereld Draait Door of NOS Sport. Het zijn namelijk geen incidenten, ze komen overal voor. Het gesprek zal steeds meer moeten gaan over hoe wij met elkaar om willen gaan.”

Hamer heeft een groep cultuurmakers uit verschillende disciplines benaderd om dit gesprek aan te jagen en te kanaliseren. “Het is hun vak om mensen te raken en in beweging te brengen”, aldus de regeringscommissaris.

“Niet door de antwoorden te geven, maar door dilemma’s rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksualiteit aan te snijden. Ze kunnen ieder op hun eigen manier een beeld schetsen van een cultuur waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld niet voorkomt.”

Podcastserie

De artiesten mogen elk op hun eigen manier de samenwerking opzoeken. Zo ontwikkelt Saskia Temmink een theaterworkshop over hardnekkige gendernormen en vertaalt Fatma Genç haar eigen ervaringen naar een gespreksworkshop voor het bedrijfsleven. Daarnaast lanceert Hamer een podcastserie, Alles Op Tafel, waarin makers komen en experts praten over het onderwerp. De eerste aflevering is dinsdag gelanceerd.

De regeringscommissaris zal de komende tijd ook ambassadeurs uit andere sectoren betrekken, zoals de zorg, het onderwijs, de sport en het bedrijfsleven, om op al die plekken het gesprek vorm te geven en op te schalen.

Dramaserie van Jan Kooijman

Acteur Jan Kooijman schrijft een dramaserie over ongewenst gedrag in de danswereld. Het project heet Powermove en gaat acht afleveringen tellen. Het scenario is bijna af, een cast is nog niet bekend.

Producent Ginger Fiction, de dramatak van Vincent TV Producties, heeft een bericht hierover van het AD bevestigd. Jan schrijft al sinds 2019 aan het verhaal. De serie gaat over een succesvolle choreografe die opvalt door haar afwijkende werkwijze. Volgens Jan verkent de serie “een grijs gebied waarin machtsmisbruik aan de orde is: is een leidinggevende zich bewust van het feit dat ze over grenzen gaat?”

Het is niet de bedoeling dat Jan zelf een rol in de serie gaat spelen. Maar wel dat de reeks in het Nederlands wordt gedraaid. Producent Ginger Fiction presenteert Powermove dit weekend op de MIP, een grote televisiebeurs in Cannes.

Het is nog niet duidelijk wanneer de serie in productie wordt genomen. “We zijn op zoek naar partners, zodra we daar een besluit over hebben genomen, kunnen we gaan plannen en casten”, aldus Vincent ter Voert van Ginger Fiction.

Bron: ANP

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden