Condooms Beeld Getty Images
CondoomsBeeld Getty Images

Stop stealthing: zó zwaar is de straf voor het stiekem afdoen van een condoom

Justice. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt het stiekem afdoen van een condoom vanaf nu als verkrachting. Het is namelijk een vorm van gedwongen onveilige seks volgens de officier van justitie. 14 maart werd in de rechtbank in Dordrecht celstraffen van twaalf maanden geëist tegen twee mannen die tijdens de seks — tegen afspraken in — geen condoom hadden gebruikt.

Dit wordt ook wel ‘stealthing’ genoemd.

Geen condoom

Tijdens het eerste strafproces stond de 28-jarige Khaldoun F. uit Rotterdam terecht. Hij zou in augustus 2021 met het slachtoffer bij hem thuis hebben afgesproken. Ze hadden elkaar leren kennen via een datingsite.

Tijdens de afspraak hadden ze seks met wederzijdse instemming, onder voorwaarde dat hij een condoom zou gebruiken. Aanvankelijk stemde hij daarin toe. Toen ze lepeltje-lepeltje lagen zou hij het voorbehoedmiddel ongemerkt hebben afgedaan. De verdachte ontkent dit.

Het slachtoffer liet haar advocaat een verklaring voorlezen: “Ik ben het zat dat veel mannen denken alles te kunnen maken”, zei ze. “Er moet meer aandacht besteed worden aan het aangeven van elkaars grenzen. Victim blaming moet gestopt worden. Stealthing komt veel te vaak voor. Hier moet wat aan gedaan worden. Daders beseffen niet wat voor enorme schade ze aanrichten.”

Contactverbod

In de tweede zaak stond de 26-jarige Rotterdammer Ruben R. terecht en eiste het OM bovendien een contactverbod. Hij betuigde spijt. Hij zei het tweede condoom, waar hij op eigen initiatief om had gevraagd voor de anale seks, na het voorspel te zijn “vergeten”. Hij zou namelijk erg onder de indruk zijn geraakt van haar seksspeeltjes. “Ik vind het heel erg dat dit haar is overkomen”, zei R. in tranen.

Van stiekem gedrag was geen sprake en hij probeert zijn gedrag niet goed te praten, aldus zijn raadsvrouw, die de strafeis te fors vond. “De eis is hoog, maar het gaat ook om een ernstige normschending”, reageerde de officier.

Stealthing is geen apart delict in het wetboek van strafrecht. Mocht verkrachting niet bewezen worden, vraagt het OM de verdachten te veroordelen voor dwang, omdat ze het slachtoffer zouden hebben gedwongen “te dulden onbeschermde seks met hem te hebben”. De officier: “Het is aan de rechtbank of hier sprake is van verkrachting of dwang of geen van beide.”

“De rechtsstaat loopt beschamend achter op het gebied van vrouwenrechten”, aldus het slachtoffer van R. De officier was het daarmee eens: “Ik hoop met deze zaken de achterstand in te kunnen lopen.”

Wat is stealthing?

Op de website van Slachtofferwijzer wordt uitgelegd wat stealthing précies inhoudt. Namelijk: “Stealthing is het hebben van gedwongen onveilige seks. Hierbij vindt de seks vrijwillig plaats, op voorwaarde dat er een condoom wordt gebruikt. Bij stealthing doet een man net voor of tijdens de seks stiekem en ongemerkt het condoom weer af. Dus zonder medeweten of toestemming van zijn sekspartner. Dit maakt dat stealthing een vorm van is seksueel geweld is.”

Vaak is het vertrouwen van de het slachtoffer geschaad. Vertrouwen is namelijk hartstikke belangrijk wanneer men seks heeft of seksuele handelingen verricht. Ook kan het hebben van onveilige seks leiden tot seksueel overdraagbare aandoeningen en krijgen veel slachtoffers naderhand te maken met victim blaming.

Uitspraak

Op 14 maart is Khaldoun F. uit veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk voor het stiekem verwijderen van een condoom tijdens de seks. De rechtbank in Dordrecht beoordeelt dit als dwang. Nooit eerder is in Nederland een man voor ‘condoombedrog’ veroordeeld. Een tweede verdachte in een vergelijkbare zaak heeft de rechtbank vrijgesproken.

Bron: ANP, Slachtofferwijzer

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden