Stop femicide Beeld Getty Images
Stop femicideBeeld Getty Images

Stop femicide: ‘we blijven in een doodvermoeiende cirkel van blaming en shaming ronddraaien’

In Nederland sterft elke acht dagen een vrouw door geweld, wat ook wel femicide wordt genoemd. Op Internationale Vrouwendag, vraagt - nee, roept! - Flair om meer aandacht voor dit onderweg. En niet alleen vandaag, maar iedere dag.

Want, sad but true, dat is keihard nodig.

Gender is een motief

De cijfers zijn niet mals: wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met fysiek, psychisch of seksueel geweld, zo blijkt uit onderzoek van de World Health Organization. Wie denkt dat dit een ver-van-mijn-bedshow is: in Nederland sterft elke acht dagen een vrouw door geweld.

‘Gender is een motief,’ schreef Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, erover. Ruim de helft van de vrouwen die tussen 2016 en 2020 werd vermoord, werd om het leven gebracht door een ex of een partner, zo bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij de man is dit percentage aanzienlijk lager: vier procent.

Atria pleitte er al eerder voor om femicide op te nemen in het wetboek van strafrecht. ‘Doodslag met een seksistisch oogmerk moet een bijzondere bepaling krijgen,’ stelde Atria in de petitie ‘Stop Femicide’. “Concreet eisen we een hogere strafmaat dan nu geldt voor doodslag, zodat er strengere straffen kunnen worden uitgedeeld aan de plegers.”

‘We zijn geen steek opgeschoten’

Sander van Arum, psychotherapeut bij Stichting Civil Care, werkte jaren met slachtoffers én plegers van (huiselijk) geweld.

Al eerder zei hij hierover in Flair: “We zijn door de jaren heen geen steek opgeschoten in het gesprek over huiselijk geweld. We blijven in een doodvermoeiende cirkel van blaming en shaming ronddraaien. Het slachtoffer wordt neergezet als iemand die over zich heen laat lopen. Zonder dat die criticasters écht beseffen wat er gaande is in zo’n relatie of gezin.”

Tijd voor actie, dus.

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een belangrijke dag, want anno 2023 zijn mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk. Mannen worden beter gerepresenteerd in de media en er is nog steeds sprake van onder meer een loonkloof en de orgasmekloof. Daarom besteedt Flair extra aandacht aan deze belangrijke thema’s.

Deze reportage komt uit Flair 47-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Lisanne van SadelhoffGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden